Έντυπη Έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ

ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ

Αντιμέτωπη με το... ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα η κυβέρνηση, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος, την πρώτη μεγάλη κομματική διαδικασία στα δύο χρόνια που είναι στην εξουσία.

Γενέθλια σήμερα για το κυβερνών κόμμα. Ο ιδρυτής του, Α. Παπανδρέου, θα είχε πολλά να πει... Γενέθλια σήμερα για το κυβερνών κόμμα. Ο ιδρυτής του, Α. Παπανδρέου, θα είχε πολλά να πει... Η συνδιάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία:

* Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής του, έχει σχεδόν αποκοπεί από τον παραδοσιακό κοινωνικό του ιστό και τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που το στήριζαν από το 1974.

* Το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, είτε μέσα από τις κομματικές του οργανώσεις είτε μέσα από τις παρατάξεις που διατηρεί σε επαγγελματικούς χώρους και μαζικούς φορείς είτε μέσα από την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έχει στραφεί στις περισσότερες περιπτώσεις εναντίον της κυβέρνησης για κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές τα δύο τελευταία χρόνια. Ηδη τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συγκρούονται ευθέως με την κυβέρνηση, ενώ σήμερα 99 τέτοια στελέχη, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, καταθέτουν στη συνδιάσκεψη πλατφόρμα κατά του Μνημονίου.

* Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον με καθαρό τρόπο πίσω από τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, έχει χάσει δυνάμεις και στελέχη προς άλλους χώρους.

* Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι περισσότερο ορατό από ποτέ. Το σχετικό σενάριο έκανε και χθες την εμφάνισή του, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες κυβέρνησης και τρόικας. Υπήρξαν ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι της τρόικας, να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο, για να δείξει στους πολίτες ότι αντιδρά και να αξιοποιήσει αυτό το χαρτί στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χθες σχετικά ότι «δεν κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα και ότι πολλά από τα μέτρα που ζητά έχουν ασφυκτικές προθεσμίες».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, στην ομιλία του αναμένεται να μιλήσει για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ του σήμερα και του αύριο. Αναμένεται να επισημάνει ότι ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι, διατηρώντας τις αρχές του, να αλλάζει, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να την οδηγεί μπροστά, μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Εκτιμάται ότι μέσα από αυτή την επιχειρηματολογία θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει και την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων δύο ετών, που καμία σχέση δεν έχει με το πρόγραμμα βάσει του οποίου κέρδισε τις εκλογές του 2009.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. ο υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης, βλέπουν τη συνδιάσκεψη ως μια ευκαιρία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, βάσει των νέων πολιτικών και κυβερνητικών δεδομένων, ενώ οι εσωκομματικοί διαφωνούντες, που δεν εκφράζονται ενιαία, αναμένεται να καταθέσουν διαφορετικές πλατφόρμες εξόδου από την κρίση και κατά του Μνημονίου και να επιτεθούν σε υπουργούς και πολιτικές επιλογές.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πλατφόρμες:

* Μία των συνδικαλιστών, που προαναφέρθηκε.

* Μία από την Πολιτική Πρωτοβουλία για την Προοδευτική Πολιτική Εξόδου από την Κρίση, που ίδρυσε ο Στέφανος Τζουμάκας και στην οποία, όπως μας είπε, συμμετέχουν και δεκάδες μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς κι ένα πολυπληθές δίκτυο κομματικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα. Η Πρωτοβουλία, όπως μας είπε, ιδρύθηκε ύστερα από δραστηριότητες, συζητήσεις και ομιλίες σε όλη τη χώρα. Χθες έδωσε στη δημοσιότητα το βασικό της κείμενο.

* Μία ακόμη από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, που σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβαίνει κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ζητώντας αλλαγή πορείας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση στελεχών του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ, που ώς ένα σημείο έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, αφού ορισμένα από τα κορυφαία του στελέχη αποχώρησαν, όπως ο Γ. Φλωρίδης, ο Ε. Νασιώκας, ο Γ. Νικολάου.

Στη Συνδιάσκεψη, που γίνεται στο Ν. Φάληρο, στο γήπεδο του τάε κβον ντο, στην επέτειο των 37 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μετέχουν: τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, οι βουλευτές, οι γραμματείς και οι αναπληρωτές γραμματείς των νομαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών, τα μέλη του εθνικού συμβουλίου της νεολαίας κ.ά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Πλατφόρμα κατά του Μνημονίου από 99 της ΠΑΣΚΕ
Για το ίδιο θέμα
Παπανδρέου: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Ανοίγει οδός απολύσεων στο Δημόσιο
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ
Πλατφόρμα κατά του Μνημονίου από 99 της ΠΑΣΚΕ
Έλλειμμα
Αναζητείται πολιτική λύση καθώς ο στόχος έχει χαθεί
17,7 δισ. το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Ανεργία
Στο Διαδίκτυο η «ταυτότητα» των ΜΚΟ - προσλήψεων
"Αγανακτισμένοι"
Ραντεβού αγανάκτησης στις 7 στο Σύνταγμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Προσπαθούν να κρύψουν ανεπάρκεια και αποτυχία
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Αντιλαϊκή επίθεση με φόβητρο τη χρεοκοπία
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Χωρίς διέξοδο η πολιτική τους
Δημοκρατική Αριστερά
Κουβέλης: Βαθαίνει η ύφεση
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
Δημαράς: Λύση οι εκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναθεώρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. θέλουν οι Γερμανοί
Αστυνομική βία
Δέσμευση για τιμωρία αστυνομικών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατασκοπία και μάλιστα plus!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φραστική επίθεση στον Πάγκαλο
Τουρκία
Χοντραίνει τις απειλές η Τουρκία
Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
67 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη