Έντυπη Έκδοση

Αναζητείται πολιτική λύση καθώς ο στόχος έχει χαθεί

Σε πολιτική λύση οδηγείται η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση της απόκλισης και του φετινού ελλείμματος από τον αρχικό στόχο 7,6%, αποκλείοντας πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης, θα συνεχιστούν στις 14 του μήνα κι εφόσον μεσολαβήσουν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο.

Την πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα θέματα τα οποία τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά. Δεν είναι θέματα τα οποία μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς με έναν τεχνικό ή υπηρεσιακό τρόπο». Για την πορεία των συζητήσεων ενημερώθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακολουθήθηκαν δύο τακτικές ως προς τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Τη νύχτα της Πέμπτης, κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν ανεπισήμως να δημιουργήσουν κλίμα «εμπλοκής των διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ζητάει πρόσθετα μέτρα. Η συμφωνία περί διεύρυνσης της εργασιακής εφεδρείας δεν φαίνεται να στηρίζει την άποψη αυτή. Επισήμως, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε αποστάσεις δηλώνοντας: «Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όλα όσα αναγράφηκαν ή λέχθηκαν για διακοπή ή "σπάσιμο" των διαπραγματεύσεων με την τρόικα».

Το μόνο βέβαιο έπειτα από όλα αυτά είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται, πως πέραν των ψηφισθέντων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στον τομέα των δαπανών, όπως η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας, αλλά σε καμία περίπτωση στον τομέα των εσόδων. «Δεν τίθεται ζήτημα να ληφθούν πρόσθετα και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα» τόνιζε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως οι δεσμεύσεις, όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, στην υγεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τον κ. Βενιζέλο, κατά τον οποίο η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ αποτελεί την αφετηρία των συζητήσεων, αυτό που προέχει είναι «να ανασχεθεί η ύφεση», η οποία κινείται πολύ κοντά στο 5% και η οποία ούτε το 2012 θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ύφεση είναι αυτή που διαφοροποιεί το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, καθώς υπολογίζουν σε διαφορετικό ποσοστό την επίπτωσή της στο έλλειμμα. «Αν προσεγγίζει κανείς τα θέματα αυτά ευθύγραμμα και μονοδιάστατα, μόνο σε σχέση δηλαδή με το δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν λαμβάνει υπ' όψιν του την καρδιά του ζητήματος που είναι η ύφεση, μπορεί να συζητήσει πολλά πράγματα γύρω από το δημοσιονομικό στόχο και τα μέτρα» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας τις δικές του αιχμές για την τρόικα. Γι' αυτό και η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταξύ τους. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,1% με 8,2% και η τρόικα στο 8,6% με 8,7%.

Η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και μερικές φορές και έλλειμμα παραγωγικότητας είπε ο υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο το νέο δάνειο, του οποίου -όπως άφησε να εννοηθεί- η έκτη δόση του περσινού δανείου μπορεί να είναι η πρώτη αυτού- αλλά και το παλιό να ενταχθεί στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου περί φθηνότερης αποπληρωμής.

Αναφορικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI) είπε ότι θα υπάρξουν εκ νέου συζητήσεις με τους ομολόγους του στα άτυπα Eurogroup και Ecofin, 16-17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Ως προς το PSI εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως αν δεν καλυφθεί το 90% πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Σχετικά θέματα: Έλλειμμα
17,7 δισ. το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Για το ίδιο θέμα
17,7 δισ. το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Ανοίγει οδός απολύσεων στο Δημόσιο
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ
Πλατφόρμα κατά του Μνημονίου από 99 της ΠΑΣΚΕ
Έλλειμμα
Αναζητείται πολιτική λύση καθώς ο στόχος έχει χαθεί
17,7 δισ. το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Ανεργία
Στο Διαδίκτυο η «ταυτότητα» των ΜΚΟ - προσλήψεων
"Αγανακτισμένοι"
Ραντεβού αγανάκτησης στις 7 στο Σύνταγμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Προσπαθούν να κρύψουν ανεπάρκεια και αποτυχία
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Αντιλαϊκή επίθεση με φόβητρο τη χρεοκοπία
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Χωρίς διέξοδο η πολιτική τους
Δημοκρατική Αριστερά
Κουβέλης: Βαθαίνει η ύφεση
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
Δημαράς: Λύση οι εκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναθεώρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. θέλουν οι Γερμανοί
Αστυνομική βία
Δέσμευση για τιμωρία αστυνομικών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατασκοπία και μάλιστα plus!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φραστική επίθεση στον Πάγκαλο
Τουρκία
Χοντραίνει τις απειλές η Τουρκία
Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
67 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη