Έντυπη Έκδοση

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σύγκρουση οπλοστασίων στην ανατολική Μεσόγειο

Σε άλλη διάσταση μεταφέρει η Αγκυρα τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ανακοινώνοντας μέτρα και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την υπόθεση «Μαβί Μαρμαρά». Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι μεταξύ των μέτρων είναι η δήλωση ότι η Τουρκία «θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο»!

Το 'φερε από δω, το 'φερε από κει, τα κατάφερε ο φωτογράφος να ευθυγραμμίσει την ημισέληνο με το κεφάλι του Νταβούτογλου. Ετσι, για να δικαιωθεί ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής Βουλής... (Reuters) Το 'φερε από δω, το 'φερε από κει, τα κατάφερε ο φωτογράφος να ευθυγραμμίσει την ημισέληνο με το κεφάλι του Νταβούτογλου. Ετσι, για να δικαιωθεί ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής Βουλής... (Reuters) Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε έντονα μετά την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγγνώμη για την ισραηλινή αιματηρή επιδρομή πέρυσι τον Μάιο στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Με αφορμή την έκθεση του ΟΗΕ για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπερβολική βία, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε διάφορα μέτρα:

1 Οι τουρκο-ισραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2 Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3 Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4 Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5 Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «άκυρη». Είπε επίσης ότι η έκθεση «δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς, αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες. Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγγνώμη του Ισραήλ». Ο Γκιουλ είπε επίσης ότι «πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», εκτός από την έκθεση του ΟΗΕ, οι δύο χώρες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεών τους, στην οποία προβλεπόταν -μεταξύ άλλων- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την ιστορία του «Μαβί Μαρμαρά». Ωστόσο, λόγω του φόβου κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, αυτό δεν έγινε και η συμφωνία κατέρρευσε, αναφέρει η εφημερίδα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ισραήλ
Σχετικά θέματα: Τουρκία - Ισραήλ
«Η Τουρκία στον άξονα του κακού» για τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Newsweek χωρίς Αϊ Βεϊβέι
Τουρκία - Ισραήλ
Σύγκρουση οπλοστασίων στην ανατολική Μεσόγειο
«Η Τουρκία στον άξονα του κακού» για τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ
Ισραήλ
Θέλουν να βγάλουν 1.000.000 στο δρόμο
Λιβύη
«Και τώρα πρέπει να φτιάξουμε κράτος»
Συρία
Εμπάργκο δύο ταχυτήτων στη Συρία
Ιράν
Εκοψε το Ιράν τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς, που αποστασιοποιείται από Δαμασκό
Εικαστικά
«Του μαθητή, όχι του μετρ...»
WikiLeaks
Ολα στη φόρα από το WikiLeaks
Διάστημα
Το νερό στον Άρη