Έντυπη Έκδοση

«Η Τουρκία στον άξονα του κακού» για τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ

Το Ισραήλ «μελετά» την απάντησή του στις ενέργειες της Τουρκίας, που αιφνιδίασαν, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα προειδοποιούσε το τελευταίο διάστημα αξιώνοντας επίσημη συγγνώμη εκ μέρους του εβραϊκού κράτους.

Συγγνώμη που δεν θα διατυπωθεί ποτέ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η σπίθα της τουρκικής αντίδρασης, η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στο διεθνή στολίσκο, επρόκειτο να γίνει δεκτή «με επιφυλάξεις» από το Ισραήλ. Επιφυλάξεις που κατά δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου -υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας- αφορούν την κριτική για τη χρήση «υπερβολικής και παράλογης βίας». Αντιθέτως, είναι η νομιμοποίηση του αποκλεισμού της Γάζας που εξόργισε την Αγκυρα.

Οι Ισραηλινοί είναι πολύ ενοχλημένοι πολιτικά με τη στάση της Τουρκίας -αξιωματούχος έλεγε ότι με τις πράξεις της η Τουρκία γυρίζει πολλά χρόνια πίσω τις διμερείς σχέσεις- ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο οικονομικού πλήγματος αν μείνουν για καιρό παγωμένα τα συμβόλαια της αμυντικής συνεργασίας. Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει -μεταξύ άλλων- να αναβαθμίσει τα τεθωρακισμένα οχήματα της Τουρκίας και τα F-16 και να την προμηθεύει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε πολιτικό επίπεδο, Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος μετέφερε πριν από λίγες ημέρες στο Ασοσιέιτεντ Πρες την πεποίθηση του Ισραήλ ότι η Τουρκία εσκεμμένα υποκινεί επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Ο γνωστός ιέραξ της ισραηλινής πολιτικής, αντιπρόεδρος της Βουλής Ντάνι Ντανόν, φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζερούζαλεμ Ποστ», να απέστειλε επιστολή προς τη Χίλαρι Κλίντον με την οποία ζητάει να κηρυχτεί η Τουρκία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο Ντανόν ισχυρίζεται ότι «προσεγγίζοντας το Ιράν, η Τουρκία κινείται ευθέως στο δρόμο του άξονα του κακού» και ζητεί από τις ΗΠΑ να επιβάλουν στη χώρα οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις. «Οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια. Υποστήριξαν τον στολίσκο, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τολμούν να απαιτούν από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη», καταλήγει στην επιστολή ο Ντανόν.

Την έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στο διεθνή στολίσκο χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Χαμάς «άδικη και δυσανάλογη», καθώς επιτρέπει στη δύναμη κατοχής να αποποιείται των ευθυνών της, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ισραήλ
Σχετικά θέματα: Τουρκία - Ισραήλ
Σύγκρουση οπλοστασίων στην ανατολική Μεσόγειο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Newsweek χωρίς Αϊ Βεϊβέι
Τουρκία - Ισραήλ
Σύγκρουση οπλοστασίων στην ανατολική Μεσόγειο
«Η Τουρκία στον άξονα του κακού» για τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ
Ισραήλ
Θέλουν να βγάλουν 1.000.000 στο δρόμο
Λιβύη
«Και τώρα πρέπει να φτιάξουμε κράτος»
Συρία
Εμπάργκο δύο ταχυτήτων στη Συρία
Ιράν
Εκοψε το Ιράν τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς, που αποστασιοποιείται από Δαμασκό
Εικαστικά
«Του μαθητή, όχι του μετρ...»
WikiLeaks
Ολα στη φόρα από το WikiLeaks
Διάστημα
Το νερό στον Άρη