Ελευθεροτυπία - 03/09/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011
«Του μαθητή, όχι του μετρ...»
Ενα αντίγραφο, πιθανότατα φτιαγμένο από ένα μαθητή του Ρούμπενς και όχι έργο του ιδίου του Φλαμανδού μετρ, είναι τελικά «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μουσείου Καλών Τεχνών της Γάνδης, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο το στιλ του Φλαμανδού ζωγράφου αφομοιώθηκε από τους μαθητές του, καθώς παλαιότερα αποδιδόταν στον ίδιο
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου, Μαρί Ζιλί Ντελαέρ, το «έργο παλαιότερα αποδιδόταν στον Ρούμπενς και πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το στιλ του αφομοιώθηκε από τους μαθητές του». Την εποχή που έγινε η κλοπή, η αξία του έργου υπολογιζόταν στα 200.000 ευρώ. Οσο για το πρωτότυπο, «αυτό βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή», εξήγησε η κ. Ντελαέρ.
Η είδηση της ανακάλυψης του πίνακα στην Ελλάδα έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το μουσείο της Γάνδης.
Λίγο νωρίτερα, ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή βρέθηκαν χθες οι δύο Ελληνες που συνελήφθησαν ως οι φερόμενοι κάτοχοι του συγκεκριμένου πίνακα.
Σε βάρος του ζεύγους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Οι κατηγορούμενοι, μία 40χρονη τηλεπαρουσιάστρια μικρού καναλιού κι ένας 65χρονος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με αντίκες, σύμφωνα με την αστυνομία επιχείρησαν να πουλήσουν τον πίνακα έναντι 6 εκατ. ευρώ.