Έντυπη Έκδοση

Ολα στη φόρα από το WikiLeaks

Το 'πε και το 'κανε. Το αποκαλυπτικό σάιτ WikiLeaks δημοσίευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πλήρη βάση δεδομένων των 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έχει στην κατοχή του, χωρίς καμία επεξεργασία για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση, στην οποία το σάιτ ρωτούσε τους οπαδούς του στο Twitter εάν πρέπει να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των διπλωματικών εγγράφων. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών -θαυμαστών ως επί το πλείστον του WikiLeaks- απάντησε «ναι».

Η δημοσκόπηση ήταν όμως μάλλον ένα πρόσχημα. Ο πραγματικός λόγος της εσπευσμένης δημοσιοποίησης ήταν η πληροφορία, που επιβεβαιώθηκε από διάφορα ΜΜΕ, ότι το πλήρες αρχείο των αμερικανικών τηλεγραφημάτων κυκλοφορεί ήδη κρυπτογραφημένο στο Διαδίκτυο, ενώ ο κωδικός πρόσβασης αναφέρεται σε βιβλίο δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εφημερίδα κατηγορεί την ομάδα του WikiLeaks για χονδροειδή αμέλεια επειδή δεν άλλαξε τον κωδικό έπειτα από λίγες ώρες, όπως την είχε διαβεβαιώσει. Εντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που, εν όψει της δημοσιοποίησης του πλήρους αρχείου, χωρίς απάλειψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, χαρακτήρισε την Πέμπτη τη στάση του WikiLeaks «ανεύθυνη κι επικίνδυνη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Για το ίδιο θέμα
Αμετανόητος ο ιδρυτής του WikiLeaks σε τηλεδιάσκεψη στο Βερολίνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Newsweek χωρίς Αϊ Βεϊβέι
Τουρκία - Ισραήλ
Σύγκρουση οπλοστασίων στην ανατολική Μεσόγειο
«Η Τουρκία στον άξονα του κακού» για τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ
Ισραήλ
Θέλουν να βγάλουν 1.000.000 στο δρόμο
Λιβύη
«Και τώρα πρέπει να φτιάξουμε κράτος»
Συρία
Εμπάργκο δύο ταχυτήτων στη Συρία
Ιράν
Εκοψε το Ιράν τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς, που αποστασιοποιείται από Δαμασκό
Εικαστικά
«Του μαθητή, όχι του μετρ...»
WikiLeaks
Ολα στη φόρα από το WikiLeaks
Διάστημα
Το νερό στον Άρη