Έντυπη Έκδοση

Απίστευτες κι όμως αληθινές τραπεζικές ιστορίες

Πάνε μερικά χρόνια από τότε που πληροφορηθήκαμε ότι οι επικεφαλής δύο τραπεζών έπαιρναν συνεντεύξεις από τραπεζικά στελέχη για λογαριασμό τρίτης τράπεζας σε ιδιωτικό χώρο κάπου στο Κολωνάκι, αν θυμόμαστε καλά.

Δεν θα το πιστεύαμε αν δεν μας το είχε πει ένας από τους εκπλαγέντες τραπεζίτες που του είχαν πάρει συνέντευξη.

Πριν από λίγες μέρες έμελλε να πληροφορηθούμε κάτι άλλο. Σύμφωνα με πηγές που θεωρούμε αξιόπιστες, πρώην κορυφαίο στέλεχος τράπεζας είχε φτιάξει εταιρεία εκκαθάρισης καρτών με άλλο στέλεχος του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος. Η εταιρεία εκκαθάρισης καρτών είχε ως βασικό πελάτη την τράπεζά τους και επομένως πολλά από τα έσοδά της προέρχονταν από εκεί. Πρόκειται για μια παραλλαγή εκείνων που φέρεται να γίνονταν παλαιότερα στον ΟΤΕ, πριν αφιχθεί ο κ. Βουρλούμης, όταν διάφοροι ΟΤΕτζήδες έφτιαχναν εταιρείες με άλλους που έπαιρναν δουλειές από τον Οργανισμό.

Αν μάλιστα οι πληροφορίες είναι σωστές, οι παράλληλες δραστηριότητες δεν σταμάτησαν στο χώρο των πιστωτικών καρτών, αλλά επεκτάθηκαν στο real estate, με επίκεντρο πάλι τις επιλογές της τράπεζας για στέγαση της διοίκησης.

Πάντως, στο θέμα που προέκυψε πριν από δυόμιση, μήνες με πρώην στέλεχος του τμήματος συναλλάγματος από τη μια πλευρά και συμβούλου στο ναυτιλιακό τμήμα της ίδιας τράπεζας από την άλλη δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το στέλεχος του τμήματος συναλλάγματος θέλησε να διευκολύνει πελάτη του ναυτιλιακού τμήματος που ζοριζόταν, μετακυλίοντας θέση του τελευταίου σε ξένο νόμισμα για να μην καταγράψει μεγάλη ζημιά. Μ' αυτό τον τρόπο, η τράπεζα χρηματοδοτούσε ουσιαστικά τον πελάτη, ελπίζοντας ότι θα άλλαζε τάση η ισοτιμία υπέρ του ώστε να κλείσει τη θέση με κέρδος ή έστω με μικρή χασούρα.

Σημειωτέον ότι η διευκόλυνση γινόταν με βάση μια παλαιότερη απόφαση της τράπεζας που όμως είχε καταργηθεί από το 2006-2007 και προέβλεπε τη μετακύλιση του swap στην ιστορική τιμή της ισοτιμίας και όχι στην τιμή αγοράς εκείνη τη στιγμή.

Ο τραπεζίτης μετακυλούσε την πράξη ανταλλαγής (swap) του πελάτη σε ξένο νόμισμα σε καθημερινή βάση, ώστε να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή η ζημιά από την αποτίμηση της πράξης. Ομως, η τάση της ισοτιμίας δεν βοήθησε. Από κάποιο σημείο και μετά η ζημιά έγινε ακόμη μεγαλύτερη και επομένως πιο ορατή, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί η συναλλαγή και να καταφθάσουν οι ελεγκτές εξ Εσπερίας για τα περαιτέρω. Εδώ υπάρχει θέμα παραβίασης των κανόνων, αλλά τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει προσωπικό όφελος του trader που έχει παραιτηθεί. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Εξηγήσεις & Παρεξηγήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Στους λογαριασμούς ρεύματος η αύξηση του ειδικού φόρου αερίου
Για 19% πάει το ασανσέρ του ΦΠΑ
Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Εργοδοτικός παράδεισος και εργασιακή κόλαση οι «ειδικές ζώνες»
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
Νέο έντοκο τεστ 1 δισ.
Κλειστά επαγγέλματα
Ανοιξε μόνος του το κλειστό επάγγελμά του
Ιταλία
Πρέσα Τρισέ για λιτότητα στην Ιταλία
ΕΤΕΠ
Η πιστοληπτική υποβάθμιση πάγωσε και τα δάνεια της ΕΤΕπ
Ακτοπλοΐα
Η «Ρομίλντα» και οι 6 αδελφές της αδειάζουν θέσεις στον ντόκο του Πειραιά
«Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε»
«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο»
Φινλανδία
Οι μισοί Φινλανδοί δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα
Αμερικανικές τράπεζες
Αγωγές των ΗΠΑ κατά Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank
Επενδύσεις
Ελλάδα, η πρώτη γερμανική αποικία στη Δ. Ευρώπη
Ενέργεια
Ενεργειακό σαφάρι Γάλλων και Κινέζων στη μαύρη ήπειρο
Κίνα
Σπάνια ορυκτά, 100 δισ. τόνων, στα βάθη του Ειρηνικού
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στις συμπληγάδες ύφεσης - χρέους το Χ.Α.
Εξορύξεις χρυσού
Μπαράζ αντιδράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Η ΗΡ «τα μαζεύει» από το χώρο των PC
Τηλεπικοινωνίες
Συνενώσεις εταιρειών κινητής αλά ελληνικά...
...και εξαγορές αλά αμερικέν