Έντυπη Έκδοση

40.000 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο τρίτος δρόμος της εκπαίδευσης

Μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες ήταν η φετινή για τους 120.000 αποφοίτους των Λυκείων που διαγωνίστηκαν διεκδικώντας μία θέση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι 11.000 λιγότερες θέσεις μόνο στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και το οριστικό κλείσιμο 24 περιφερειακών ΤΕΙ, συρρίκνωσαν δραστικά τις επιλογές των αποφοίτων.

Για να σπουδάσει ένας υποψήφιος αυτό που επιθυμεί, να μπει δηλαδή στη σχολή της πρώτης του επιλογής, είτε είναι κοντά είτε μακριά από την κατοικία του, χρειάζεται εκτός από υψηλή βαθμολογία και άλλες προϋποθέσεις. Οπως οικονομική στήριξη από την οικογένειά του. Ενα στοιχείο που καθόρισε φέτος τις επιλογές πολλών υποψηφίων, ανατρέποντας σχέδια για σπουδές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Εκτός όμως από τους 74.000 υποψηφίους που σε λίγες μέρες θα καθίσουν ως «πρωτάκια» στα έδρανα κάποιας σχολής στην Αθήνα ή αλλού, περίπου 40.000 νέοι ψάχνουν να βρουν το δικό τους εκπαιδευτικό δρόμο έξω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Είτε γιατί δεν πέτυχαν να εισαχθούν πουθενά είτε γιατί δεν μπήκαν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής και δεν επιθυμούν να συμβιβαστούν με κάτι άλλο. Κάποιοι έχουν επιλέξει ήδη να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος δρόμος που οδηγεί σε μεταλυκειακές σπουδές επαρκείς και αξιόπιστες. Κολέγια, ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών μπορούν να δώσουν διέξοδο επαγγελματική ή να γίνουν το πρώτο σκαλοπάτι για περισσότερες και πιο ενδελεχείς σπουδές στο μέλλον.

Τα 30 κολέγια που αδειοδοτήθηκαν πέρσι από την πολιτεία και βρίσκονται υπό το συνεχή έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, σε συνδυασμό με την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων, εφόσον αυτά δίνονται από πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια σίγουρη πλέον επιλογή για πολλούς νέους σήμερα.

Μπορεί να μην παρέχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση, αφού δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά πρόσφατα η χώρα μας, με καθυστέρηση 20 ετών, αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δίνοντας έτσι πλέον τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να ασκήσουν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές δραστηριότητες με τους πτυχιούχους των ΑΕΙ.

Ακόμη μία σημαντική παράμετρος, που συνδέεται και με μια αύξηση της τάξης του 10% στις εγγραφές των κολεγίων για φέτος, είναι το γεγονός ότι με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι σπουδαστές των κολεγίων, που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαιούνται αναβολή από το στρατό ακριβώς με τους ίδιους όρους που παίρνουν αναβολή και οι φοιτητές των πανεπιστημίων.

Από τα 30 κολέγια που πήραν άδειες, τα 20 συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα 5 συνεργάζονται με αμερικανικά και τα υπόλοιπα δεν συνεργάζονται με πανεπιστήμια. Τα περισσότερα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, ενώ άλλα λειτουργούν ή έχουν παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και τη Λάρισα. Από τα 30 κολέγια που πήραν άδειες λειτουργίας, τα 24 είναι κύριες επιχειρήσεις.

Οι άδειες δόθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΕΚΕΠΙΣ), το οποίο εξέτασε με κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Παιδείας τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη λειτουργία τους και θα διασφαλίζει με συνεχείς ελέγχους από εδώ και πέρα την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους. Ο έλεγχος αφορούσε την πληρότητα των συμβάσεων, τα προγράμματα σπουδών και κτηριολογικά θέματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Σπουδές μετά το Λύκειο
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Τι ισχύει για επαγγελματικά δικαιώματα
Υπόσχονται δουλειά
Πώς αναγνωρίζονται ξένα πτυχία
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 103 χρόνια στην υπηρεσία της Παιδείας
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ
Σπουδές για Καριέρα στο New York College
Η μεγάλη των chef σχολή
ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Σπουδές με γνώμονα τον Ανθρωπο
Τι αλλαγές έφερε ο νέος νόμος για τα κολέγια
Η απάντηση στις εργασιακές δυσκολίες του μέλλοντος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υπέκλεπτε πιστωτικές
Απεργίες
Διαμαρτυρία με ασθενοφόρα στον Λ. Πύργο
Κανονικά οι πτήσεις
Εμφραγμα στην Αθήνα
Διόδια
Από 0,20 έως 1€ λιγότερα
Εκπαίδευση
Μήνυμα πρυτάνεων για ανοιχτά πανεπιστήμια
Το υπουργείο τα ρίχνει στο Ελεγκτικό για τις ελλείψεις βιβλίων
Διαμαντοπούλου κατά Τσίπρα στη Βουλή
Μαύρη εργασία
«Εψαχνα 10 μήνες, τώρα δουλεύω ανασφάλιστη»
Σπουδές μετά το Λύκειο
Ο τρίτος δρόμος της εκπαίδευσης
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Τι ισχύει για επαγγελματικά δικαιώματα
Υπόσχονται δουλειά
Πώς αναγνωρίζονται ξένα πτυχία
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 103 χρόνια στην υπηρεσία της Παιδείας
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ
Σπουδές για Καριέρα στο New York College
Η μεγάλη των chef σχολή
ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Σπουδές με γνώμονα τον Ανθρωπο
Τι αλλαγές έφερε ο νέος νόμος για τα κολέγια
Η απάντηση στις εργασιακές δυσκολίες του μέλλοντος
Υπηρεσίες υγείας
Πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο
Άλλες ειδήσεις
Γέννησε στον προβλήτα
Καταγγέλλουν μυστική ανατίναξη πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι