Έντυπη Έκδοση

Τι αλλαγές έφερε ο νέος νόμος για τα κολέγια

Μετά την ψήφιση του νόμου 3848/2010 για την ίδρυση και τη λειτουργία των κολεγίων, ξεκαθαρίστηκε πλήρως πια το θολό τοπίο που επικρατούσε γύρω από αυτά. Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του όλα τα κολέγια και έχει την πλήρη ευθύνη για τη χορήγηση αδειών, καθώς και τη γενικότερη εποπτεία τους.

Ο νέος νόμος επέφερε τροποποιήσεις στον προηγούμενο του 2008, προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις τελευταίες αλλαγές, τα κολέγια μετονομάζονται σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ). Μπορούν όμως να κρατήσουν τους διακριτικούς τους τίτλους, όπως π.χ. «Κολέγιο τάδε», μόνο που δίπλα σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η φράση «Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης».

Η εκπαιδευτική λειτουργία των κολεγίων δεν μεταβάλλεται, αφού αυτά λειτουργούν σαν παραρτήματα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέμβει στις σχετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέφερε ο πρόσφατος νόμος στη δομή και στη λειτουργία των κολεγίων είναι οι εξής:

** Κάθε κολέγιο υποχρεούται να διαθέτει δικό του κτήριο, στο οποίο δεν θα συστεγάζονται άλλου τύπου εκπαιδευτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

* Η οργάνωση του κάθε κολεγίου ως προς τις εγκαταστάσεις, το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές πρέπει να γίνεται με τρόπο αντίστοιχο με αυτήν του μητρικού του πανεπιστημίου.

** Το κάθε κολέγιο υποχρεούται να συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος θα είναι γνωστός στο υπουργείο Παιδείας, στο προσωπικό και στους σπουδαστές του ιδρύματος.

** Στην Επιτροπή Ελέγχου των Κολεγίων θα συμμετέχουν, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, και δύο εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας κι ένας τρίτος από την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

** Εξακολουθεί να λειτουργεί το γραφείο κολεγίων με νέο όνομα (Γραφείο Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) και υπάγεται στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Το γραφείο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της λειτουργίας των κολεγίων και για την τήρηση του μητρώου των καθηγητών.

** Τα κολέγια έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο νέου φορέα πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ). Αυτό όμως δεν επηρεάζει σε τίποτα τη λειτουργία τους, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάγονται εκπαιδευτικά στο δίκαιο της χώρας όπου εδρεύει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο.

Ακόμη, στο νόμο προβλέπεται ότι με τις αλλαγές αυτές θα δημιουργηθεί μια γέφυρα πληροφόρησης μεταξύ των πανεπιστημίων και των κολεγίων, ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών από το εξωτερικό, αφού τα κολέγια μετατρέπονται σε αναγνωρισμένα ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει μια τάξη και στο περίπλοκο καθεστώς των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία είναι πολλές χιλιάδες. Ο νόμος προβλέπει ότι τα εργαστήρια είναι άλλου τύπου εκπαιδευτήρια και πρέπει να ξεχωρίζουν πλήρως από τα κολέγια. Ετσι, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν όροι ίδρυσης και λειτουργίας, οι οποίοι και θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη φοίτηση και τα πτυχία που χορηγούν τα κολέγια, ο νόμος δεν ασχολείται με το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών ούτε με τις διαδικασίες με τις οποίες αυτά προσφέρονται. Υπάρχουν προγράμματα σπουδών που γίνονται μοιρασμένα στο κολέγιο και στο μητρικό πανεπιστήμιο χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά τα περισσότερα ξένα πανεπιστημιακά προγράμματα παρέχονται στην Ελλάδα.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο από δω και στο εξής είναι ότι, μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου, θα υπάρξει εξυγίανση στο χώρο των κολεγίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων σπουδών, αφού επαναπροσδιορίζεται με σαφείς πλέον όρους το πλαίσιο λειτουργίας τους. Με το δεδομένο μάλιστα ότι ο νόμος θέτει κτηριολογικά κριτήρια, είναι πολύ πιθανό κάποια από τα κολέγια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να συγχωνευθούν με κάποια άλλα μεγαλύτερα.

Στο καθεστώς της απονομής πτυχίων δεν αλλάζει τίποτα. Τα κολέγια δεν έδιναν πτυχία. Τα πτυχία χορηγούνταν από τα πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με τα κολέγια, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται. Τα πτυχία πλέον αυτά θα αναγνωρίζονται με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005.

Για τους περίπου 25.000 αποφοίτους των κολεγίων, που έχουν πάρει ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά πτυχία μετά το 1990, δικαιούνται πλήρη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων τους, τόσο με βάση την προηγούμενη ευρωπαϊκή Οδηγία 48 του 1989, αλλά και με την τελευταία του 2005.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Σπουδές μετά το Λύκειο
Ο τρίτος δρόμος της εκπαίδευσης
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Τι ισχύει για επαγγελματικά δικαιώματα
Υπόσχονται δουλειά
Πώς αναγνωρίζονται ξένα πτυχία
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 103 χρόνια στην υπηρεσία της Παιδείας
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ
Σπουδές για Καριέρα στο New York College
Η μεγάλη των chef σχολή
ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Σπουδές με γνώμονα τον Ανθρωπο
Η απάντηση στις εργασιακές δυσκολίες του μέλλοντος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υπέκλεπτε πιστωτικές
Απεργίες
Διαμαρτυρία με ασθενοφόρα στον Λ. Πύργο
Κανονικά οι πτήσεις
Εμφραγμα στην Αθήνα
Διόδια
Από 0,20 έως 1€ λιγότερα
Εκπαίδευση
Μήνυμα πρυτάνεων για ανοιχτά πανεπιστήμια
Το υπουργείο τα ρίχνει στο Ελεγκτικό για τις ελλείψεις βιβλίων
Διαμαντοπούλου κατά Τσίπρα στη Βουλή
Μαύρη εργασία
«Εψαχνα 10 μήνες, τώρα δουλεύω ανασφάλιστη»
Σπουδές μετά το Λύκειο
Ο τρίτος δρόμος της εκπαίδευσης
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Τι ισχύει για επαγγελματικά δικαιώματα
Υπόσχονται δουλειά
Πώς αναγνωρίζονται ξένα πτυχία
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 103 χρόνια στην υπηρεσία της Παιδείας
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ
Σπουδές για Καριέρα στο New York College
Η μεγάλη των chef σχολή
ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Σπουδές με γνώμονα τον Ανθρωπο
Τι αλλαγές έφερε ο νέος νόμος για τα κολέγια
Η απάντηση στις εργασιακές δυσκολίες του μέλλοντος
Υπηρεσίες υγείας
Πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο
Άλλες ειδήσεις
Γέννησε στον προβλήτα
Καταγγέλλουν μυστική ανατίναξη πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι