Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ 3,98% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ * ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΩΛΗΤΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

Στις συμπληγάδες ύφεσης - χρέους το Χ.Α.

Μεταξύ των επιπτώσεων από την ύφεση και την κρίση χρέους από τη μία πλευρά και των επιχειρηματικών συμφωνιών από την άλλη βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) που αναμένεται να βιώσει έναν δύσκολο Σεπτέμβριο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η διελκυστίνδα με την τρόικα επιβαρύνει μεν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά θεωρούν ότι είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση που εναποθέτει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παρατηρούν ότι η περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα έχει ένα θετικό στοιχείο υπό την έννοια ότι πολλοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών είτε αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να συγχωνευθούν με δική τους πρωτοβουλία με άλλες εταιρείες είτε θα τους αναγκάσει η αγορά πιέζοντας την τιμή των μετοχών τους.

«Η συμφωνία της Alpha Bank με τη Eurobank ίσως δεν γινόταν αν η δεύτερη δεν αντιλαμβανόταν ότι υπήρχε κίνδυνος να βρεθεί η μετοχή της στα τάρταρα και να χάσουν οι μέτοχοι τα λεφτά τους. Το ίδιο θα συμβεί με άλλες εταιρείες και τράπεζα ή τράπεζες», εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας.

Αρκετές τραπεζικές μετοχές «κλείδωσαν» στο λίμιτ απ του 30% την περασμένη Δευτέρα που οι διοικήσεις των Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν το ντιλ με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 14% και πλέον σε μια συνεδρίαση που αποδεικνύεται καθαρά υπόθεση των εγχώριων επενδυτών.

Χαμηλός τζίρος

Στην παρούσα φάση, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον σχετικά χαμηλό συναλλακτικό τζίρο.

Οι ξένοι επενδυτές δεν επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι ενέχει υψηλό ρίσκο λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία των δημοσιονομικών της. Γι' αυτό τον λόγο προχωρούν μεθοδικά σε σταδιακές ρευστοποιήσεις μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με χρηματιστές.

Η συνέχεια μετά το ράλι της Δευτέρας δεν ήταν ανάλογη αφού οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι μία ή περισσότερες τράπεζες θα αναγκασθούν να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφαλαιακή ενίσχυση. Χθες ο δείκτης FTSE-20 του Χ.Α. έκλεισε με πτώση 3,96%. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κάτω από τα 3 ευρώ, στα 2,97 (-6,3%). Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν Alpha (-9,26%) και Eurobank (-7,19%~).

Αν και υπάρχει μια τάση για διαχωρισμό ορισμένων μη τραπεζικών δεικτοβαρών μετοχών, π.χ. των Coca Cola 3Ε, ΕΛΠΕ, από τις υπόλοιπες τις τελευταίες μέρες, η τάση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη ώστε να μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι θα μπει φρένο στην πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε 29% τον Αύγουστο με τον τραπεζικό δείκτη να πέφτει 32,5%, ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις. Οι εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν συνολικές ζημιές που ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες το ίδιο διάστημα το 2010 σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι 249 εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμό κατέγραψαν ζημιές ύψους 4,39 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου έναντι 966 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα την περσινή χρονιά, παρότι ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε κατά 3% στα 38,3 δισ. ευρώ στο εξάμηνο από 37,2 δισ. την ίδια περίοδο το 2010.

Οι μεγάλες ζημιές αποτυπώνουν την άσχημη εικόνα των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιπες εταιρείες καταγράφουν καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 129,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 669 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2010.

Χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες κλείνοντας στις 891,93 (-3,98%) με τζίρο περίπου 55 εκατ. *

Οι χθεσινές απώλειες στα Χρηματιστήρια

Αθήνα -3,98%

Λονδίνο -2,49%*

Παρίσι -4,01%*

Φρανκφούρτη -3,94%*

Νέα Υόρκη -1,78%*

* Στις 18.00 ώρα Ελλάδας

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Στους λογαριασμούς ρεύματος η αύξηση του ειδικού φόρου αερίου
Για 19% πάει το ασανσέρ του ΦΠΑ
Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Εργοδοτικός παράδεισος και εργασιακή κόλαση οι «ειδικές ζώνες»
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
Νέο έντοκο τεστ 1 δισ.
Κλειστά επαγγέλματα
Ανοιξε μόνος του το κλειστό επάγγελμά του
Ιταλία
Πρέσα Τρισέ για λιτότητα στην Ιταλία
ΕΤΕΠ
Η πιστοληπτική υποβάθμιση πάγωσε και τα δάνεια της ΕΤΕπ
Ακτοπλοΐα
Η «Ρομίλντα» και οι 6 αδελφές της αδειάζουν θέσεις στον ντόκο του Πειραιά
«Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε»
«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο»
Φινλανδία
Οι μισοί Φινλανδοί δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα
Αμερικανικές τράπεζες
Αγωγές των ΗΠΑ κατά Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank
Επενδύσεις
Ελλάδα, η πρώτη γερμανική αποικία στη Δ. Ευρώπη
Ενέργεια
Ενεργειακό σαφάρι Γάλλων και Κινέζων στη μαύρη ήπειρο
Κίνα
Σπάνια ορυκτά, 100 δισ. τόνων, στα βάθη του Ειρηνικού
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στις συμπληγάδες ύφεσης - χρέους το Χ.Α.
Εξορύξεις χρυσού
Μπαράζ αντιδράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Η ΗΡ «τα μαζεύει» από το χώρο των PC
Τηλεπικοινωνίες
Συνενώσεις εταιρειών κινητής αλά ελληνικά...
...και εξαγορές αλά αμερικέν