Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΒΜ * ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Η ΗΡ «τα μαζεύει» από το χώρο των PC

Πριν από 6 χρόνια η ΙΒΜ έλαβε μια ιστορική απόφαση, αποχωρώντας από την αγορά που σε γενικές γραμμές δημιούργησε το 1981 με το λανσάρισμα, τότε, του προσωπικού υπολογιστή.

Η συμφωνία για την πώληση του τομέα κατασκευής PC στην κινεζική Lenovo αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις, καθώς η Κίνα δεν ήταν (και σε πολλούς τομείς δεν εξακολουθεί να είναι) χώρα συνυφασμένη με την ποιοτική βιομηχανική παραγωγή.

Η Lenovo ωστόσο διέψευσε τους δύσπιστους έχοντας έκτοτε μια εξαιρετική πορεία με μοντέλα που σε κάθε περίπτωση δεν τα λες προβληματικά από πλευράς ποιότητας ή αξιοπιστίας.

Το δρόμο που χάραξε η ΙΒΜ ακολουθεί τώρα η Hewlett-Packard (ΗΡ) που στα μέσα Αυγούστου ανακοίνωσε πως... κάτι θα κάνει με τον τομέα κατασκευής προσωπικών υπολογιστών (μιλάμε για επιτραπέζια ή φορητά συστήματα, όχι όμως για τους servers).

Η εταιρεία άφηνε ανοικτά στη σχετική της ανακοίνωση διάφορα εναλλακτικά σενάρια, αλλά όλοι κατάλαβαν πως ο εν λόγω κλάδος οδεύει προς απόσχιση (δηλαδή θα αποτελέσει σε πρώτη φάση θυγατρική της ΗΡ) και τέλος προς πώληση.

Ετσι, η ΗΡ θα είναι η δεύτερη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που θα αφήσει πίσω της τους προσωπικούς υπολογιστές και θα ρίξει όλο της το βάρος στο λογισμικό.

Αν το δείτε ιστορικά, είναι μια θεαματική στροφή για μια εταιρεία που έγινε διάσημη για τα εκτυπωτικά της συστήματα και αργότερα μπήκε στο χώρο της κατασκευής υπολογιστών για να φτάσει μέχρι την πρώτη θέση. Βοήθησε βέβαια πολύ σε αυτό η εξαγορά της Compaq στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά τίποτα δεν κρατάει για πάντα.

Τα σχόλια για τις δρομολογούμενες αποφάσεις της ΗΡ έδωσαν και πήραν, θυμίζοντας σε γενικές γραμμές ό,τι είχε ειπωθεί και είχε γραφτεί για την ΙΒΜ.

Μια άποψη λέει πως η ΗΡ αναγνωρίζει ουσιαστικά την ήττα της και αποχωρεί από το πεδίο των προσωπικών υπολογιστών όπου τα τελευταία χρόνια έδειχνε έλλειψη κατεύθυνσης με μια υπερπληθώρα μοντέλων που προκαλούσε αρκετή σύγχυση στους καταναλωτές. Οι υποστηρικτές αυτής της θέσης «δείχνουν» προς την Apple που δεν συνηθίζει να βγάζει... φουρνιές μοντέλων και υιοθετεί τη λογική τού «λίγα και καλά».

Ενεση ρευστότητας

Στον αντίποδα, όμως, δεν μιλάμε για ένα πάρεργο. Η αξία του τομέα προσωπικών υπολογιστών υπολογίζεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 40 δισ. δολαρίων. Εάν η ΗΡ πάρει την, έστω και βαριά, απόφαση να πουλήσει τις δραστηριότητές της, θα βρεθεί με μια τεράστια ρευστότητα, που -δεν μπορεί- κάτι καλό θα την κάνει. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Στους λογαριασμούς ρεύματος η αύξηση του ειδικού φόρου αερίου
Για 19% πάει το ασανσέρ του ΦΠΑ
Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Εργοδοτικός παράδεισος και εργασιακή κόλαση οι «ειδικές ζώνες»
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
Νέο έντοκο τεστ 1 δισ.
Κλειστά επαγγέλματα
Ανοιξε μόνος του το κλειστό επάγγελμά του
Ιταλία
Πρέσα Τρισέ για λιτότητα στην Ιταλία
ΕΤΕΠ
Η πιστοληπτική υποβάθμιση πάγωσε και τα δάνεια της ΕΤΕπ
Ακτοπλοΐα
Η «Ρομίλντα» και οι 6 αδελφές της αδειάζουν θέσεις στον ντόκο του Πειραιά
«Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε»
«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο»
Φινλανδία
Οι μισοί Φινλανδοί δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα
Αμερικανικές τράπεζες
Αγωγές των ΗΠΑ κατά Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank
Επενδύσεις
Ελλάδα, η πρώτη γερμανική αποικία στη Δ. Ευρώπη
Ενέργεια
Ενεργειακό σαφάρι Γάλλων και Κινέζων στη μαύρη ήπειρο
Κίνα
Σπάνια ορυκτά, 100 δισ. τόνων, στα βάθη του Ειρηνικού
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στις συμπληγάδες ύφεσης - χρέους το Χ.Α.
Εξορύξεις χρυσού
Μπαράζ αντιδράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Η ΗΡ «τα μαζεύει» από το χώρο των PC
Τηλεπικοινωνίες
Συνενώσεις εταιρειών κινητής αλά ελληνικά...
...και εξαγορές αλά αμερικέν