Έντυπη Έκδοση

Περιπέτειες στο facebook

Αν υπάρχει μια υπηρεσία που να έχει κατακριθεί τόσο πολύ για τα -ηθελημένα ή αθέλητα- κενά ασφαλείας της και ταυτόχρονα να απολαμβάνει τεράστια απήχηση στους χρήστες του Ιστού, αυτή είναι το facebook.

Σήμερα το facebook μετρά περισσότερους από 750 εκατομμύρια (!) ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, έναν αριθμό που τείνει να αγγίξει τις φορές που sites τεχνολογίας, ΜΜΕ και blogs έχουν κατακεραυνώσει την υπηρεσία για πλημμελή ασφάλεια και προβλήματα στη χρήση.

Πριν από λίγες μέρες και πάλι το facebook και η περιβόητη ασφάλειά του ήρθαν στη δημοσιότητα επειδή από λάθος (;) τα βίντεο που ανέβαζαν οι χρήστες του για κάποιο λόγο βρίσκονταν εκτεθειμένα και φόρα παρτίδα σε όποιον σέρφαρε στο site. Πρόβλημα που με άλλα λόγια σημαίνει πως ακόμα και να ήθελε κάποιος να κρατήσει «κρυφό» ένα κομμάτι του προφίλ του, με αυτό το «λαθάκι» έβγαιναν στη φόρα στοιχεία που μπορεί και να μην έπρεπε να δουν αδιάκριτα μάτια.

Βεβαίως τώρα θα σκεφτείτε πως «αν δεν ήθελε να το δουν, ας μην το ανέβαζε στο facebook»· σκέψη σωστή κατ' αρχήν, που ωστόσο «μπάζει» στο εξής: εφ' όσον υπάρχει δυνατότητα να «κρύψει» κάποιος στοιχεία του προφίλ του και να τα μοιραστεί μόνο με άτομα της επιλογής του, γιατί να μην το κάνει; Γιατί δηλαδή μια μαμά που μένει στην Αριζόνα των ΗΠΑ να μην ανεβάσει ένα βιντεάκι με το πιτσιρίκι της που κάνει τα πρώτα του βήματα για να το δουν συγγενείς που μένουν π.χ. στον Καναδά και δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι κοντά στο μικρό; Η γνωστή ιστορία με το νόμισμα που έχει δύο όψεις...

Οπως και να έχει όμως, από τη στιγμή που επιλέγει κανείς τι θα κρύψει και τι θα έχει σε δημόσια θέα, δυνατότητα μάλιστα «θεσμοθετημένη» από την ίδια την υπηρεσία, οφείλει η υπηρεσία να σεβαστεί την ιδιωτικότητα.

Και αυτή τη φορά με μια... λιτή ανακοίνωση το facebook επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μάλιστα προχώρησε (και πάλι) σε μια σειρά αλλαγών που, όπως αναφέρει, θα βοηθήσουν στο θέμα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

1 Προτού κάποιος σας κάνει tag σε φωτογραφία ή βίντεο, θα πρέπει πρώτα να το εγκρίνετε εσείς. Επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν φωτογραφίες στο facebook και γενικότερα στον Ιστό, βλέπουν την... αφεντομουτσουνάρα τους να ποζάρει σε φωτογραφίες γνωστών τους, με το ανάλογο tag.

2Με τις νέες ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέγετε άμεσα, την ώρα που θα ποστάρετε κάτι ποιοι από τους «φίλους» σας θέλετε να δουν το post και ποιοι όχι. Την επιλογή αυτή έχετε τη δυνατότητα να την τροποποιήσετε και μετά το post σας.

3Μπορείτε να τσεκάρετε πώς βλέπουν το προφίλ σας όσοι επισκέπτονται το facebook. Με ένα νέο «κουμπάκι» έχετε εικόνα για το πώς σας βλέπει κάθε ομάδα «φίλων» σας, αλλά και ο «έξω» κόσμος. Ετσι αλλάζετε ανάλογα τις πληροφορίες που αφήνετε στη δημοσιότητα.

Οι αλλαγές αυτές ακούγονται καλές, αλλά και πάλι ίσως είναι μια... παγίδα για να τσιμπήσουν οι χρήστες ότι η ασφάλεια του ιστότοπου πλέον δεν θα «τρυπάει» τόσο εύκολα.

Είναι η γνωστή για όσους παρακολουθούν τα του facebook συνταγή, να «σφίγγει» τις ρυθμίσεις ασφαλείας για να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται λιγότερο άβολα στο να βγάζουν δεδομένα στον αέρα του Διαδικτύου.

Τέλος, οι νέες αυτές αλλαγές δεν είναι προεπιλεγμένες, αλλά θα χρειαστεί να τις ενεργοποιείτε «χειροκίνητα» όπου τις θελήσετε. Δηλαδή, ο λογαριασμός σας «κρατά» τις παλιές ρυθμίσεις, μέχρι εσείς να τσεκάρετε τις νέες.

Το ερώτημα που προκύπτει βεβαίως μετά και τα νέα κενά της διαβόητης «ασφάλειας» του facebook είναι σε πόσο καιρό από σήμερα θα ξανακούσουμε για πρόβλημα ασφάλειας και για διαρροή δεδομένων από τη δημοφιλή υπηρεσία;

Περισσότερα για τις περιπέτειες του facebook από την αρχή της λειτουργίας του (ενδεικτικά) στα:

**http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook

**http://e-pcmag.gr

**www.pcmag.com

**http://techcrunch.com

**www.wired.com

Η δύναμη της φύσης

Παρακολουθήστε σε αυτό το βιντεάκι την πορεία του φονικού τυφώνα Αϊρίν, όπως καταγράφεται πάνω στον χάρτη.

Το εντυπωσιακό είναι και το μέγεθος αλλά και η ταχύτητα, με την οποία κινείται ο τυφώνας, κάτι που μας θυμίζει ότι η φύση μπορεί να γίνει αδυσώπητη και να πλήξει σε ελάχιστο χρόνο πόλεις και τον... πολιτισμένο κόσμο, αφήνοντας στο πέρασμά της συντρίμμια!

Ο τυφώνας Αϊρίν, που χτύπησε τις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες, σκότωσε 9 άτομα, ξεσπίτωσε περισσότερους από έναμισι εκατομμύριο κατοίκους και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια απλή υπενθύμιση ότι μπροστά στη φύση, ο άνθρωπος μοιάζει με... μυρμήγκι.

www.youtube.com/watch?v=0UctI-yPfVE

Κάντε κλικ

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΝΑΠΕ www.couchsurfing.org

Ταξιδέψτε σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω σε έναν... καναπέ! Η μόδα που ξεκίνησε δεκαετίες πριν, βρίσκει στο Διαδίκτυο την πιο ολοκληρωμένη της έκφραση και επιτρέπει σε κάθε ταξιδευτή να γευτεί τη χαρά της φιλοξενίας όπου επιθυμεί να μεταβεί κάθε φορά. Εδώ -αν είστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσετε στον καναπέ σας ταξιδευτές, αλλά και αν δεν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε σε καναπέδες άλλων- θα γίνετε μέλη μιας τεράστιας διαδικτυακής κοινότητας που βλέπει τα ταξίδια διαφορετικά από τον μέσο ταξιδιώτη και θα ζήσετε εμπειρίες μοναδικές. Επειδή το ταξίδι μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από αυτό που περιγράφουν τα ταξιδιωτικά φυλλάδια και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά, ίσως είναι καιρός να δούμε με άλλο μάτι εναλλακτικούς τρόπους για να γυρίζουμε τον κόσμο, να απολαμβάνουμε τη ζωή και να γνωρίζουμε νέα μέρη και φιλόξενους ανθρώπους! Για περισσότερα, επισκεφθείτε τον ιστότοπο.

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΧΑΡΤΕΣ www.buildamap.com

Βρίσκεται ακόμα σε beta δοκιμαστική μορφή και έτσι θα χρειαστεί να δώσετε το email σας για να είστε από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία. Εδώ θα μπορείτε πολύ σύντομα να δημιουργείτε τους προσωπικούς σας διαδικτυακούς χάρτες, στους οποίους θα προσθέτετε όποια πληροφορία επιθυμείτε και μάλιστα θα πρόκειται για ιντεράκτιβ χαρτογράφηση ανάλογα με το τι θέλετε να «φιγουράρει» σε κάθε περίπτωση. Ρίξτε μια ματιά.

Και οι τράπεζες στα πανεπιστήμια

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις τράπεζες, τα φοιτητικά δάνεια και όλα όσα αυτά συνεπάγονται γράφει ο http://e-cynical.blog spot.com.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα και για το πλήρες κείμενο επισκεφθείτε το blog.

«Ποιος είπε ότι ο νέος φρέσκος νόμος για τα ανώτατα ιδρύματα δεν είναι φιλολαϊκός και ανθρώπινος; Είσαι φτωχός και δεν έχεις φράγκα να σπουδάσεις; Ουδέν πρόβλημα! Τα χαμηλότοκα δάνεια είναι εδώ, στον πάγκο και σε περιμένουν! Τι κι αν τα δάνεια βούλιαξαν τα κράτη και τον κόσμο. (...)

Στο κάτω κάτω, δεν μπορείς να έχεις το θράσος να θέλεις να σπουδάσεις και μετά να απολαμβάνεις τους τεράστιους μισθούς των κόπων σου, χωρίς να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Γιατί να πληρώνει ο ένας και ο άλλος τίμιος φορολογούμενος τη φιλοδοξία του καθενός; Σπούδασες; Θα πληρώσεις! Με δάνειο! (...)

Το μέσο φοιτητικό δάνειο φλερτάρει πλέον με τα 100.000 δολάρια, λένε οι κακές γλώσσες απ' την Αμερική, εξαιτίας των τόκων και των προστίμων για τους κακοπληρωτές. Το δε συνολικό ποσό που χρωστάνε οι μπαταχτσήδες πρώην φοιτητές κοντεύει το ένα τρισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνάει το συνολικό χρέος από τις πιστωτικές κάρτες. Οπως μας πληροφορεί η καλή WSJ, στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, το όριο ανοχής των 90 ημερών είχε περάσει το 11,2% των φοιτητικών δανείων, ποσοστό που συγκρίνεται με το 12,2% αυτών που "ξέχασαν" να εξοφλήσουν τις κάρτες τους.

(...) Και σε αντίθεση με τα καταναλωτικά δάνεια, τα φοιτητικά θα σε κυνηγούν εφ' όρου ζωής με παρακρατήσεις από τους μισθούς, εφ' όσον κάποτε αποκτήσεις μισθό, με παρακρατήσεις από τις επιστροφές φόρου και με ισόβιο αποκλεισμό από τις δουλειές του δημόσιου τομέα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
www.τελείακαιπαύλα.enet
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υπέκλεπτε πιστωτικές
Απεργίες
Διαμαρτυρία με ασθενοφόρα στον Λ. Πύργο
Κανονικά οι πτήσεις
Εμφραγμα στην Αθήνα
Διόδια
Από 0,20 έως 1€ λιγότερα
Εκπαίδευση
Μήνυμα πρυτάνεων για ανοιχτά πανεπιστήμια
Το υπουργείο τα ρίχνει στο Ελεγκτικό για τις ελλείψεις βιβλίων
Διαμαντοπούλου κατά Τσίπρα στη Βουλή
Μαύρη εργασία
«Εψαχνα 10 μήνες, τώρα δουλεύω ανασφάλιστη»
Σπουδές μετά το Λύκειο
Ο τρίτος δρόμος της εκπαίδευσης
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Τι ισχύει για επαγγελματικά δικαιώματα
Υπόσχονται δουλειά
Πώς αναγνωρίζονται ξένα πτυχία
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ 103 χρόνια στην υπηρεσία της Παιδείας
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ
Σπουδές για Καριέρα στο New York College
Η μεγάλη των chef σχολή
ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Σπουδές με γνώμονα τον Ανθρωπο
Τι αλλαγές έφερε ο νέος νόμος για τα κολέγια
Η απάντηση στις εργασιακές δυσκολίες του μέλλοντος
Υπηρεσίες υγείας
Πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο
Άλλες ειδήσεις
Γέννησε στον προβλήτα
Καταγγέλλουν μυστική ανατίναξη πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι