Έντυπη Έκδοση

Δύο σινεμά κι ένα θέατρο, που θυμίζει Επίδαυρο

Αυτό που κυριαρχεί στον πολυεπίπεδο χώρο με την πρώτη ματιά, μόλις περάσεις τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, είναι η αίσθηση ενός μοντέρνου αλλά λιτού πολυχώρου.

Αίθουσα για τον πειραματικό κινηματογράφο και για πολλαπλές δράσεις Αίθουσα για τον πειραματικό κινηματογράφο και για πολλαπλές δράσεις Κομβικό στοιχείο της σύνθεσης το αίθριο, που διατρέχει και τους τρεις ορόφους και «βλέπει» σε ένα γιγάντιο τοίχο-οθόνη, πάνω στον οποίο ειδικά εγκατεστημένοι προτζέκτορες θα προβάλλουν εικαστικές ψηφιακές απεικονίσεις.

«Επιδιώξαμε να έχει ο επισκέπτης την αίσθηση ενός σύνθετου πολυδιαδραστικού χώρου χωρίς να καταφύγουμε στην υπερβολή, την εκζήτηση και το εφέ. Στόχος μας ήταν κανένας όροφος να μη μοιάζει με τον άλλο και σχεδιάσαμε με προσοχή τον φωτισμό, ο οποίος, συνδυασμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτόν, μπορεί να δημιουργήσει εναλλασσόμενες εντυπώσεις στον επισκέπτη. Η φιλοσοφία μας ήταν το κτίριο να αλλάζει όψη ώστε ο θεατής που το είδε μια συγκεκριμένη στιγμή να το δει ξανά αργότερα λίγο διαφορετικό», μας επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες του κτιρίου, Βασίλης και Δημήτρης Σγούτας («Σγούτας+Σγούτας Αρχιτέκτονες»).

Στο ισόγειο βρίσκονται, εκτός από το πωλητήριο και το κυλικείο, δύο υπερσύγχρονες κινηματογραφικές αίθουσες. Η μία, χωρητικότητας 121 θέσεων και η άλλη 68 θέσεων, αφιερωμένη στον πειραματικό κινηματογράφο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για σεμινάρια, θεατρικά και μουσικά αναλόγια, πρόβες θεάτρου και χορού, μικρές παραστάσεις, δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων.

Το θέατρο του «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ», χωρητικότητας 330 θέσεων Το θέατρο του «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ», χωρητικότητας 330 θέσεων «Οι αρχιτέκτονες φρόντισαν ώστε όλες οι αίθουσες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλώς. Το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, ως αίθουσα διαλέξεων, συμποσίων και συνεδρίων, αφού σε αυτό υπάρχουν ειδικές καμπίνες αυτόματης μετάφρασης. Ο εκθεσιακός χώρος του 1ου ορόφου και τα φουαγέ μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος δράσεων, οι κινηματογράφοι μπορούν, επίσης, να φιλοξενήσουν από ειδικά αφιερώματα μέχρι εκπαιδευτικές προβολές, ακόμα και τα δύο γκαράζ μπορούν να γίνουν διαδραστικοί χώροι εναλλακτικών καλλιτεχνικών προτάσεων», μας εξηγεί ο Μιχάλης Κακογιάννης, μόλις περνάμε την είσοδο του θεάτρου, στον 2ο όροφο.

Ο επενδυμένος με ηχομονωτική ξύλινη επένδυση αμφιθεατρικός χώρος θυμίζει την Επίδαυρο. «Η σκηνή είναι συνεπίπεδη με την πρώτη σειρά καθισμάτων, οι αναβαθμοί μεταξύ των σειρών είναι 51 εκ. όπως στα αρχαία θέατρα και για πρώτη φορά κάτι τέτοιο κατασκευάζεται σε κλειστό χώρο», μας επισημαίνει ο αρχιτέκτονας κ. Βασίλης Σγούτας. Εχει προβλεφθεί, επίσης, καταπακτή στη σκηνή για τον «από μηχανής Θεό», καθώς και εναέρια κατασκευή, για τον ίδιο λόγο, από την οροφή. Κατ' απαίτηση του κ. Κακογιάννη έχει κατασκευαστεί, επίσης, ειδικό μπαλκόνι πάνω από τη σκηνή. Ο θεατρικός χώρος, τέλειο δείγμα ακουστικής, αποτελεί, νομίζω, το πιο εντυπωσιακό σημείο του κτιρίου. Σε ένα απόλυτα σιωπηλό, βελούδινο και ταυτόχρονα γήινο σύμπαν ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Πειραιώς και αφουγκράζεσαι την ανάσα του χώρου. Χωρίς να σε πνίγει, ούτε να σε καταπίνει όπως συμβαίνει σε ένα αχανές περιβάλλον χιλιάδων θέσεων, αισθάνεσαι μέρος αυτού που πρόκειται συμβεί.

Τέλος, στον τελευταίο όροφο, το εστιατόριο (κλειστό και υπαίθριο) πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα, υπό την επιμέλεια των Νίκου Δουβανά και Ελευθέριου Λαζάρου («Βαρούλκο»), προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χώρου.

Η συνολική δαπάνη του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμού), ανήλθε στα 9,67 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση είναι η ΠΡΟΕΤ Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας J&Ρ ΑΒΑΞ Α.Ε. του Δάκη Ιωάννου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Σχετικά θέματα: Πολυχώρος Πειραιώς 206
Ενα όνειρο είχα, ν' αφήσω πίσω μου μια εστία πολιτισμού
Εγκαίνια αφιερωμένα στον ίδιο, μέλλον ανοιχτό στους νέους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ιστορία
Διδακτικά-επετειακά: 1919-1939-2009
Κριτική θεάτρου
Το φεγγάρι του Οκτώβρη είναι κόκκινο
Η παράνοια της ερωτικής ζωής
Μουσική κωμωδία
«Εκατομμυριούχος» σούπερ-γούμαν στα νύχια σοσιαλιστή συγγραφέα
Πολυχώρος Πειραιώς 206
Ενα όνειρο είχα, ν' αφήσω πίσω μου μια εστία πολιτισμού
Δύο σινεμά κι ένα θέατρο, που θυμίζει Επίδαυρο
Εγκαίνια αφιερωμένα στον ίδιο, μέλλον ανοιχτό στους νέους
Συνέντευξη: Κάμερον Τζέιμι
Χωρίς την τέχνη θα γινόμουν σίριαλ κίλερ
Συνέντευξη: Μαρία Κατσανδρή
Κανείς δεν είναι επαναστάτης αν δεν αγαπά τη ζωή
Συνεντεύξη: Ρέππας - Παπαθανασίου
Το «όλοι είναι πουλημένοι» δείχνει υπεροψία