Έντυπη Έκδοση

Οχι μόνο λόγια... του αέρα

Σχεδιάζεται ήδη κινητό τηλέφωνο που θα μετατρέπει τις κινήσεις του χεριού σε κείμενο

Πάνω που συνηθίσαμε κάπως το παράδοξο θέαμα ανθρώπων που μιλούν κυριολεκτικά ... στον αέρα έχοντας ενσωματωμένο στο αυτί τους το bluetooth, ήρθε φαίνεται η στιγμή να δούμε και ανθρώπους που θα γράφουν στον αέρα κουνώντας απλώς το κινητό τους.

Στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας ο καθηγητής Romit Roy Choudhury και η ομάδα του συνέλαβαν την ιδέα του PhonePoint Pen, του πρώτου κινητού τηλεφώνου το οποίο θα είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τις κινήσεις του χεριού και να τις μεταφράζει σε γραπτό κείμενο. Για να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), ένα όργανο που ήδη έχει ενσωματωθεί στα smartphones, τα κινητά νέας γενιάς, καθώς και στα χειριστήρια των παιχνιδομηχανών Nintendo Wii επιτρέποντας την εκτέλεση εντολών απλώς με την κίνηση του χειριστηρίου.

Το επιταχυνσιόμετρο είναι ένας προηγμένος μετρητής που ανιχνεύει τις αλλαγές προσανατολισμού και θέσης επιτρέποντας, για παράδειγμα, στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας κονσόλας Wii να διατηρεί τον προσανατολισμό της εικόνας ακόμη και όταν το τηλέφωνο ή το τηλεχειριστήριο αναποδογυριστούν. Η ομάδα τού Choudhury σύντομα διαπίστωσε ότι τέτοιου είδους λειτουργίες είναι πολύ πιο απλές στην υλοποίησή τους από ό,τι η αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών γραμμένων... στον αέρα. Ακόμη και απλές κινήσεις, όπως ο σχεδιασμός στον αέρα ενός τετράγωνου σχήματος, αποδείχτηκε δύσκολο να αναγνωριστεί σωστά και χρειάστηκε να αναθεωρήσουν πολλές φορές τον αλγόριθμο λειτουργίας μέχρι να δουν να σχηματίζεται στην οθόνη του κινητού ένα σχεδόν τέλειο τετράγωνο.

Σήμερα, έπειτα από έξι μήνες προσπαθειών, το λογισμικό που σχεδίασαν είναι σε θέση να αναγνωρίζει κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και απλά σχήματα. Το τηλέφωνο που χρησιμοποίησαν, ένα Nokia Ν95, συνδέεται ασύρματα με υπολογιστή, ο οποίος λαμβάνει τα δεδομένα που έχει καταγράψει το τηλέφωνο, τα επεξεργάζεται και τα επαναποστέλλει ταχύτατα με τη μορφή κειμένου, εικόνας ή email.

Ποια χρησιμότητα όμως θα έχει αυτός ο «αέρινος γραφέας» όταν θα τελειοποιηθεί αρκετά, κάτι που, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών, θα συμβεί σε λίγους μήνες; Κατά τον Choudhury, θα λειτουργεί σαν ένας ηλεκτρονικός απομνημονευτής της στιγμής, ο οποίος θα καταγράφει εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε πληροφορία επείγεται να σημειώσει ο χρήστης αλλά δεν διαθέτει τα μέσα για να το κάνει, από το πού έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του έως το πότε έχει ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η «αέρινη γραφή» ενδέχεται όμως να αποδειχτεί χρήσιμη και για άτομα που έχουν δυσκολία στην πληκτρολόγηση ή την ομιλία. Βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να γράφουν είτε στο χέρι είτε στο πληκτρολόγιο θα δυσκολευτούν λίγο να εξοικειωθούν με αυτόν τον τρόπο γραφής, ο οποίος απαιτεί μεγάλες κινήσεις και κάποιο βαθμό θεατρικότητας που μπορεί να γεννήσει αμηχανία. Για μια ενδιαφέρουσα επίδειξη δείτε το σχετικό βίντεο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των δημιουργών τού PhonePoint Pen: http//: synrg.ee.duke.edu/media.htm. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Βιολογία
Γονίδια: μια διαρκής επανάσταση
Διατροφή
Το «κλειδί» για αποτελεσματικό αδυνάτισμα βρίσκεται στον εγκέφαλό
Κινητή τηλεφωνία
Οχι μόνο λόγια... του αέρα