Έντυπη Έκδοση

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΑΣΟΚ: Τρεις γενιές στα υπουργεία

Ενα από τα ερωτήματα με τα οποία βομβαρδίστηκε ο Γ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο ήταν «με ποιους θα κυβερνήσει» και η στερεότυπη απάντηση που έδινε ήταν ότι θα αξιοποιήσει την εμπειρία, τη γνώση και την ανανέωση, ενώ στη συνέντευξή του στην «Ε» είπε ότι θα αναθέσει υπουργεία και σε πρόσωπα εκτός των κοινοβουλευτικών τειχών.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα και σε πρόσωπα «εκτός κοινοβουλευτικών τειχών» Ο Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα και σε πρόσωπα «εκτός κοινοβουλευτικών τειχών» Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου -σ.σ.: αν κερδίσει τις εκλογές κι αν έχει αυτοδυναμία- δεν θα προέρχεται από παρθενογένεση, όσες εκπλήξεις κι αν έχει, και στις οποίες ειδικεύεται ο Γ. Παπανδρέου... Είναι γνωστά τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στα οποία θα στηριχτεί ο βασικός κορμός του σχήματος αφού, όπως μας έλεγαν στελέχη του κόμματος, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και η γνώση εκείνων που χειρίστηκαν τα θέματα τους τελευταίους μήνες.

Οι έμπειροι

Τα πρόσωπα από τα οποία αναμένεται να επιλέξει την κυβέρνηση είναι τριών γενιών - κατηγοριών:

1 Είναι τα παλαιότερα στελέχη, με εμπειρία από τη συμμετοχή τους στις τελευταίες κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη και τα οποία είναι ακόμα σε παραγωγική πολιτική ηλικία. Αναμένεται ένας πυρήνας 7-8 τέτοιων στελεχών να αναλάβουν υπουργεία. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη, Φίλιππο Πετσάλνικο, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, Χάρη Καστανίδη, Νίκο Σηφουνάκη, Π. Ευθυμίου, Μαρία Δαμανάκη. Μεταξύ αυτών των ονομάτων αναμένεται να επιλέξει και τον πρόεδρο της Βουλής, με επικρατέστερους τους Φ. Πετσάλινικο, Δημήτρη Ρέππα, Βάσω Παπανδρέου, ενώ έχει γραφεί και το όνομα του Θ. Πάγκαλου. Ο επί 11 χρόνια πρόεδρος του σώματος (1993-2004) Απ. Κακλαμάνης, δεν θα έβλεπε αρνητικά να το επαναλάβει.

Οι δικοί του

2 Τα στελέχη που αναδείχθηκαν από τον ίδιο, από το 2004 και μετά, και αποτέλεσαν κατά καιρούς τους βασικούς του συνεργάτες. Στην πρώτη γραμμή αυτών οι Γιάννης Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, που εγκαταλείπει τα έδρανα της Ευρωβουλής. Και οι δύο θα έχουν στην κυβέρνηση τέτοια πόστα, ούτως ώστε να συνεργάζονται σε καθημερινή βάση με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ και ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται ότι δεν θα μείνει εκτός. Αλλα τέτοια στελέχη είναι οι Πάνος Μπεγλίτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη και Σπύρος Κουβέλης, που είναι τα φαβορί για τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, αντιστοίχως.

Οι νεότεροι

3 Νεότεροι βουλευτές, όπως είναι ο Γ. Πεταλωτής από τη Θράκη. Η εκπροσώπηση αυτής της περιφέρειας είναι δεδομένη, ως αντιστάθμισμα και στην αναμενόμενη εκλογή δύο μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ. Στους υπουργήσιμους ή υφυπουργήσιμους συγκαταλέγονται ακόμα και άλλοι βουλευτές της νέας γενιάς, όπως οι Φ. Σαχινίδης, Κ. Καρτάλης, Μ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης. Ισως ξανακαλέσει από την Ευρωβουλή και τη Συλβάνα Ράπτη.

Από τους νεοφώτιστους, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να θέλει να αξιοποιήσει σε κυβερνητικές θέσεις και τους Η. Μόσιαλο και Ελενα Παναρίτη, που τους έχει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θέση διεκδικεί και η Φώφη Γεννηματά, που λόγω ασυμβίβαστου έμεινε και πάλι εκτός Βουλής.

Οσον αφορά το ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, σημαντικό ρόλο θα έχει ο Νίκος Αθανασάκης, ενώ κενή αναμένεται να μείνει σύντομα και η θέση του γραμματέα του κόμματος, αφού ο Γιάννης Ραγκούσης θα μπει στην κυβέρνηση. Η Φώφη Γεννηματά είναι ένα από τα ονόματα που παίζει για τη θέση αυτή.

* Διέψευσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με την οποία ζητεί τη συναίνεσή του για να απομακρύνει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, όταν γίνει πρωθυπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Εκλογές
Σχετικά θέματα: Τι ξημερώνει σε αρχηγούς-κόμματα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
ΚΚΕ: στόχος, να περάσει το 8,15% του 2007
ΣΥΡΙΖΑ: κρίνονται πρόσωπα, ισορροπίες, συσχετισμοί
Ν.Δ.: Η έκταση της ήττας κρίνει την παραμονή Καραμανλή στην ηγεσία
Για το ίδιο θέμα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τι ξημερώνει σε αρχηγούς-κόμματα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
ΚΚΕ: στόχος, να περάσει το 8,15% του 2007
ΣΥΡΙΖΑ: κρίνονται πρόσωπα, ισορροπίες, συσχετισμοί
ΠΑΣΟΚ: Τρεις γενιές στα υπουργεία
Ν.Δ.: Η έκταση της ήττας κρίνει την παραμονή Καραμανλή στην ηγεσία
ΠΑΣΟΚ
«Κλείνουμε την πόρτα στο παρελθόν»
Συνέντευξη Φίλιππος Πετσάλνικος
«Σκληρή δουλειά για να φέρουμε αισιοδοξία»
Νέα Δημοκρατία
Ψήφο υπομονής ζήτησε ο Καραμανλής
Βόμβα με... υπογραφή στο χώρο της συγκέντρωσης
Συνέντευξη Περικλής Κοροβέσης
«Θέση κλητήρα, η εμπειρία συγκυβέρνησης»