Έντυπη Έκδοση

Ν.Δ.: Η έκταση της ήττας κρίνει την παραμονή Καραμανλή στην ηγεσία

Το σενάριο ο Κώστας Καραμανλής να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά τη μεγάλη ήττα και να δρομολογήσει εξελίξεις ακόμη και το βράδυ της Κυριακής φαινόταν αρκετά ρεαλιστικό για όσους γνωρίζουν καλά τον χαρακτήρα και την ψυχολογία του.

«Ο Καραμανλής δεν θα βάλει τον εαυτό του σε διαδικασία εσωκομματικής αμφισβήτησης», λένε συνεργάτες του «Ο Καραμανλής δεν θα βάλει τον εαυτό του σε διαδικασία εσωκομματικής αμφισβήτησης», λένε συνεργάτες του Υπάρχουν βέβαια και στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι ο Καραμανλής αυτό που είπε, ότι μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εννοεί.

Καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, συζητούσαν στη Ρηγίλλης και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, να μην πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, «καθώς υπάρχει ένα 5% του εκλογικού σώματος που ενώ ψήφισε Ν.Δ. το 2007 τώρα είναι αναποφάσιστο», όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν την απαγόρευση. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Καραμανλής δεν θα φύγει.

«Δεν θα γίνει Εβερτ»

Ο ίδιος δεν έχει εκμυστηρευτεί τις μύχιες σκέψεις του σε κανένα κορυφαίο στέλεχος. Αφού όμως από την άνοιξη είχε αποφασίσει για τις εκλογές τον Οκτώβριο, το πιο πιθανό είναι να έχει σχεδιάσει και τι θα κάνει μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο της μεγάλης ήττας. «Ο Καραμανλής δεν θα μείνει στο κόμμα», υποστήριξε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, με το οποίο συνομίλησε η «Ε» χθες. «Ο Καραμανλής δεν θα ήθελε να γίνει Εβερτ και να βάλει τον εαυτό του σε μια διαδικασία εσωκομματικής αμφισβήτησης, που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει μετά από μια μεγάλη ήττα, ακόμη και αν υπάρξουν πολλά στελέχη που θα τον πιέσουν να μείνει στην αρχηγία», τόνισε. «Γνωρίζει ότι δεν είναι ο κυρίαρχος, εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός και ηττήθηκε, επομένως δεν μπορεί να είναι αυτός που θα μπορούσε να εγγυηθεί την προοπτική της επιστροφής στην εξουσία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι θα επιδιώξει μια καθαρή λύση και για την υστεροφημία του και για να μην ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος εσωστρέφειας που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση τη Ν.Δ.».

Μια τέτοια κίνηση μοιραία θα οδηγούσε σε έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. για να εκλεγεί ο/η διάδοχος. Σύμφωνα με το καταστατικό, για να συγκληθεί χρειάζεται ένας με ενάμιση μήνα. Στελέχη όμως υποστήριζαν ότι μπορεί να γίνει και άμεσα, μέσα σε 10 ημέρες.

Οι δελφίνοι

Οι συμμαχίες και οι στρατοί θα δείξουν πόσοι θα είναι τελικά και οι υποψήφιοι. Αν θα ξανακατεβεί ο Καραμανλής, αν θα είναι μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια, ή αν θα κατεβεί ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά και ο Α.Σαμαράς, τον οποίο οι εξελίξεις βρήκαν ανέτοιμο. Το μέγεθος της ήττας θα τα κρίνει όλα αυτά.

Το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τη Δευτέρα είναι ποιος από τη Ν.Δ. θα εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το 1993 ο Κώστας Μητσοτάκης, αν και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος το βράδυ των εκλογών, κάθισε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και απάντησε στον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται να το κάνει και ο Κ. Καραμανλής, αφού θα είναι η τελευταία του ευκαιρία να υπερασπιστεί τη στρατηγική του των δύσκολων μέτρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Τι ξημερώνει σε αρχηγούς-κόμματα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
ΚΚΕ: στόχος, να περάσει το 8,15% του 2007
ΣΥΡΙΖΑ: κρίνονται πρόσωπα, ισορροπίες, συσχετισμοί
ΠΑΣΟΚ: Τρεις γενιές στα υπουργεία
Για το ίδιο θέμα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τι ξημερώνει σε αρχηγούς-κόμματα
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας
ΚΚΕ: στόχος, να περάσει το 8,15% του 2007
ΣΥΡΙΖΑ: κρίνονται πρόσωπα, ισορροπίες, συσχετισμοί
ΠΑΣΟΚ: Τρεις γενιές στα υπουργεία
Ν.Δ.: Η έκταση της ήττας κρίνει την παραμονή Καραμανλή στην ηγεσία
ΠΑΣΟΚ
«Κλείνουμε την πόρτα στο παρελθόν»
Συνέντευξη Φίλιππος Πετσάλνικος
«Σκληρή δουλειά για να φέρουμε αισιοδοξία»
Νέα Δημοκρατία
Ψήφο υπομονής ζήτησε ο Καραμανλής
Βόμβα με... υπογραφή στο χώρο της συγκέντρωσης
Συνέντευξη Περικλής Κοροβέσης
«Θέση κλητήρα, η εμπειρία συγκυβέρνησης»