Έντυπη Έκδοση

ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΣΤΑΧΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ, «ΔΙΑΚΑΤΟΧΟΙ ΔΑΣΩΝ» ΕΠΙΑΣΑΝ «ΔΟΥΛΕΙΑ»

Περιφράσσουν τα καμένα με οδηγίες του... υπουργείου

Της αυθαιρεσίας το... κάγκελο στα καμένα της Αττικής. Σαν να μην έφτανε η «χαλάρωση» που παθαίνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε κάθε προεκλογική περίοδο, έρχεται το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δίνει οδηγίες για το πώς μπορούν (!) να περιφράσσονται δάση σε καμένες εκτάσεις, παρά τις αντίθετες οδηγίες της Εισαγγελίας και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες οι εκτάσεις.

Πρώτα εμφανίζονται τα συρματοπλέγματα. Μετά οι ταμπέλες Πρώτα εμφανίζονται τα συρματοπλέγματα. Μετά οι ταμπέλες Πριν καλά καλά ξεπλυθεί η στάχτη από τις πυρκαγιές στην Πεντέλη, «βροχή» άρχισαν να πέφτουν οι καταγγελίες για «διακατόχους» δασών που σπεύδουν να περιφράξουν εκτάσεις. Πρόκειται για ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι είναι κύριοι μιας έκτασης σε δάσος, έχουν προσκομίσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. προσύμφωνα συμβολαίων, πράξεις νομής, πρωτόδικες αποφάσεις), χωρίς η όλη υπόθεση να έχει κριθεί τελεσίδικα.

Με βάση τις περίπλοκες και συχνά αντικρουόμενες δασικές και πολεοδομικές διατάξεις, τις ενίοτε «ύποπτες» πράξεις της διοίκησης (υπουργικές, νομαρχιακές κ.λπ.) που δημιουργούν τετελεσμένα πριν ακυρωθούν από άλλες αντίστοιχες πράξεις ή δικαστικές αποφάσεις και τη γενική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, υπάρχουν εκτάσεις που παραμένουν σε καθεστώς διακατοχής για ολόκληρες δεκαετίες.

Εάν σε αυτά προστεθούν η μόνιμη αδυναμία του κράτους να συντάξει κτηματολόγιο, δασολόγιο και οριστικούς δασικούς χάρτες, γίνεται καλύτερα αντιληπτό ποιος ανοίγει τα παράθυρα για εξαφάνιση και των τελευταίων δασών.

Φωτιά - χρυσή αφορμή

Χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε παρόμοιο καθεστώς στη βόρεια Πεντέλη, κυρίως ως τμήματα του «δασοκτήματος Ηλιόπουλου» (σ.σ.: τμήμα του υπήρξε ολόκληρος ο Διόνυσος), που αναγνωρίστηκαν ως ιδιωτικά λόγω έκτακτης χρησικτησίας και πωλήθηκαν πριν η πολιτεία αποφασίσει να αναπέμψει το θέμα στα αρμόδια όργανα. Η καταστροφή που προκαλεί μια πυρκαγιά απεδείχθη για άλλη μια φορά «χρυσή ευκαιρία» για όσους θέλουν να κάνουν κινήσεις κατοχύρωσης δικαιωμάτων. Με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης ή καταστροφής από βόσκηση γιδιών (αν και είναι απαγορευμένη στην Αττική), πολλοί έχουν ξεκινήσει να απλώνουν συρματοπλέγματα «για να τις προστατέψουν». Οταν πολίτες προσπάθησαν να τους σταματήσουν, εκείνοι, όχι μόνο δεν φοβήθηκαν την καταγγελία, αλλά επικαλέστηκαν ένα έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που είχε εκδοθεί στις 28/2/2005.

«Προστασία δικαιώματος»

Το έγγραφο εκείνο είχε εκδοθεί τότε από τη Διεύθυνση Προστασίας (!) Δασών, απαντούσε σε ερώτηση της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος και, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

- Επιτρέπεται η περίφραξη ιδιωτικού δάσους, εφόσον εξασφαλίζεται σειρά προϋποθέσεων.

- Ενδεικτικά αναφέρεται η παράδοση κλειδιών (!) της περίφραξης στον δασάρχη της περιοχής.

- Εάν πρόκειται για διακατεχόμενο δάσος, δεν κωλύεται η περίφραξη «δεδομένου ότι ο διακάτοχος επιδιώκει την προστασία του δικαιώματος της αποκλειστικής εκμετάλλευσης της έκτασης» (περί δικαιώματος προστασίας των δέντρων, λόγος ουδείς).

Για να θεμελιώσει τα παραπάνω, η υπηρεσία στηρίχθηκε σε μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί χούντας (650/1972), αλλά και σε μια απόφαση του ΣτΕ (1516) του 1993. Παραδόξως, η απόφαση εκείνη του ΣτΕ μιλούσε σαφώς για «νομίμους περιορισμούς της ιδιοκτησίας, χάριν της προστασίας του δάσους», που είναι «συνταγματικώς προστατευόμενο αγαθό». Και η ίδια απόφαση απέρριπτε αίτημα ιδιώτη που ήθελε να περιφράξει δασική έκταση στην Κορινθία, ενώ ο τοπικός δασάρχης το απαγόρευε...

Σημειώνεται ότι στο παραπάνω έγγραφο δεν γινόταν αναφορά σε καμένες εκτάσεις, που υποτίθεται ότι τυγχάνουν απολύτου προστασίας από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγέννηση του δάσους. Παρά ταύτα, οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν δάση στην Αττική (αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ) κατάφεραν να ανακαλύψουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και να την επικαλεστούν μετά την καταστροφή του Αυγούστου. *

Ο κύκλος χαμένων εγκυκλίων

Οι καταγγελίες για περιφράξεις έφτασαν στο ΥΠΑΑΤ και η ίδια διεύθυνση αποφασίζει να εκδώσει στις 28/9/2009 νέα εγκύκλιο, στην οποία μάλιστα δίνει τίτλο που τα λέει όλα: «Περιορισμός της δυνατότητας περίφραξης καμένων εκτάσεων»!

Αναζητήσαμε την εγκύκλιο καταθέτοντας γραπτή αίτηση και διαβάσαμε ένα κείμενο, γραμμένο προφανώς βιαστικά και πάντως όχι με προφανή το στόχο να εμποδίσει δραστικά τους επίδοξους περιφράκτες: «Οπως πληροφορηθήκαμε από τηλεφωνικές καταγγελίες, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, διακάτοχοι δασών σπεύδουν να περιφράξουν εκτάσεις, επικαλούμενοι έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, το οποίο απευθύνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στο περιεχόμενο του εγγράφου αναφέρεται η δυνατότητα περίφραξης ιδιωτικών και διακατεχόμενων δασών και τίθενται οι προϋποθέσεις, προκειμένου να δοθεί η σχετική άδεια». «Η περίφραξη, πλην της προστασίας, αποβλέπει και στη διαχείριση των δασών εκ μέρους των ιδιοκτητών και των διακατόχων»... «Βασικός λόγος για την περίφραξη ενός δάσους είναι η προστασία του, κυρίως όταν βρίσκεται υπό αναγέννηση ή υπό αναδάσωση»... Οταν η νέα εγκύκλιος φτάνει στις προϋποθέσεις για να γίνεται περίφραξη με άδεια, χτυπά... φλέβα:

- «Οι δασικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τη φύλαξη επί των αναδασωτέων ή υπό αναδάσωση εκτάσεων, ενώ η χορήγηση της άδειας περίφραξης θα εξετάζεται κατά περίπτωση».

- Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας περίφραξης είναι «η σύνταξη μελέτης από τον ιδιοκτήτη ή διακάτοχο και υποβολή της για έλεγχο και έγκριση στις δασικές υπηρεσίες...».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ειδικά για την Πεντέλη, όπου στο αρμόδιο Δασαρχείο «λιμνάζουν» χιλιάδες αιτήσεις για χαρακτηρισμό εκτάσεων λόγω έλλειψης προσωπικού; Πού θα οδηγήσει, όταν και στις πρόσφατες πυρκαγιές διαπιστώθηκε ότι το Δασαρχείο Πεντέλης διαθέτει για τη φύλαξη ολόκληρου του βουνού δύο (2) δασοφύλακες; Ποιος θα κάνει τις αυτοψίες και τη μελέτη των αιτήσεων; Οταν η υπηρεσία καθυστερήσει να απαντήσει, ποιος διακάτοχος δεν θα συνεχίσει να περιφράσσει, επικαλούμενος την προστασία των δικαιωμάτων του; Και ποιος θα βάλει όρια στα δικαιώματα αυτά; Προφανώς, ούτε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σακελάκος, που μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές ζήτησε από τους δασάρχες με άλλη εγκύκλιο (ίδια με εκείνη που είχε στείλει το 2007 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς) «να εποπτεύονται συνεχώς οι δασικές εκτάσεις και οι περιοχές που κάηκαν, ώστε, εάν αντιληφθούν οποιαδήποτε κατασκευή ή πάσης φύσεως οικοδομική εργασία ή άλλης μορφής κατασκευή -περιφράξεις, παραπήγματα κ.λπ. (...), είτε μόνοι είτε με τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών, να προβαίνουν αμέσως στην κατεδάφιση των κτισμάτων»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Υ-ΠΕΧΩ-ΔΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μια άλλη ματιά στις εκλογές
Το λεξικό της μεταπολίτευσης
Οι εκλογές ανεβάζουν την ανδρική λίμπιντο
«Στα πάνω τους όλοι ανεξαρτήτως κόμματος»
Λιλιπούτειες προεκλογικές υποσχέσεις
Περιβάλλον
Περιφράσσουν τα καμένα με οδηγίες του... υπουργείου
Υ-ΠΕΧΩ-ΔΕ
Διαδίκτυο
Κυριαρχία Google
Νέα γρίπη
Κλείνουν άλλα δύο σχολεία λόγω γρίπης
ΕΥΑΘ
Εισαγγελέας για το «νερό - φαρμάκι»
Παγκόσμια ημέρα των ζώων
Συντροφιά και... εκμετάλλευση
«Ας μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων»
Φάκελος: Εκλογές 2009 - Ο διπολισμός μετά την κάλπη
Τα τραύματα της Ν.Δ. και η θεραπεία ΠΑΣΟΚ