Έντυπη Έκδοση

Νέα κυβέρνηση, σε αναζήτηση εσόδων 12 δισ. ευρώ

Στην αναζήτηση χαμένων κονδυλίων τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ βρίσκεται, από τη Δευτέρα, η νέα κυβέρνηση.

Η οικονομική πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει το κόμμα που θα βγάλει η κάλπη της 4ης Οκτωβρίου, θα καθορίσει την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που αυτή τη στιγμή ταλανίζεται τουλάχιστον από τα υψηλά ελλείμματα. Επισήμως, για τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. το έλλειμμα ξεκινάει από το 6% και φθάνει στο 8%, ίσως και λίγο πάνω από αυτό. Ανεπισήμως μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.

Δεδομένου του στόχου της μείωσής του κάτω από το όριο του 3%, σύμφωνα με το τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας (σ.σ.: το ΑΕΠ προσδιορίστηκε στα 242.946 δισ. ευρώ για το 2008), η επίτευξή του συνεπάγεται αυτομάτως την αναζήτηση εσόδων που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1%. Στη χειρότερη περίπτωση, ελλείμματος 10%, το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να βρει κάπου 17 δισ. ευρώ!

Πού θα βρεθούν τα χρήματα είναι ένα άλλο ερώτημα. Τα δύο κόμματα εξουσίας λίγο-πολύ έχουν διαγράψει την οικονομική πολιτική που επαγγέλλονται να υλοποιήσουν από την προσεχή Δευτέρα. Από τη μια η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, χωρίς όμως και να αποκαλύπτει ποια θα είναι αυτά αν είναι κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου -αν και προ προκήρυξης εκλογών είχε επιδοθεί σε διαρροές διαφόρων μέτρων.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ανάπτυξη και ανάταξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα και φέρνει στο προσκήνιο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα.

Το παιχνίδι σε αυτή την εκλογική μάχη γέρνει σαφώς στη φορολογική πολιτική, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα ελλείμματα και τα χρέη να περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ως βασικός στόχος τίθεται η αναπτέρωση των οικονομιών.

Η «Ε» παραθέτει τα φορολογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν να κυβερνήσουν τη χώρα από την προσεχή Δευτέρα:

* Νέα Δημοκρατία. Περιορισμένες είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Επί των επίμαχων ζητημάτων της φορολόγησης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων δεν έχει πάρει σαφή θέση και αμυδρά κάποια στελέχη θυμήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι έχει νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του βασικού συντελεστή 25% στο 20% στη διάρκεια της 5ετίας 2010 -2014.

Εν τούτοις στις αρχές Σεπτεμβρίου, και πριν από την προκήρυξη των εκλογών, άφηναν να διαρρεύσει πως η κρίση οδηγεί σε «πάγωμα» των εξαγγελιών αυτών. Αντ' αυτών πρότασσαν την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και τη φορολόγηση των εισοδημάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα, την καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης για επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Στο παρασκήνιο έθεταν ως επιτακτική την ανάγκη νέας γερής αύξησης των έμμεσων φόρων σε ποτά, καύσιμα, τσιγάρα ίσως και του ΦΠΑ, πέρα από το διπλασιασμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Κι όλα αυτά συμπληρωματικά εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και αφορούν τις έκτακτες εισφορές και τα αυξημένα τέλη.

Στο προσκήνιο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με μέτρα όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που επταπλασιάστηκαν στα 28 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.

* ΠΑΣΟΚ. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι προχθές, που ανακοινώθηκε επισήμως το προεκλογικό πρόγραμμα, το ΠΑΣΟΚ διαγράφει τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών αν γίνει κυβέρνηση.

Η ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, με μείωση πιθανότατα στο 15% του βασικού συντελεστή 25%, αποτελεί ένα από τα ισχυρά ατού του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπόσχεται μείωση φόρων ή ακόμα και μηδενισμό σε περίπου 7,8 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

Προωθεί την κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων) και τη φορολόγησή τους βάσει της κλίμακας, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών σε επιχειρηματίες, την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή φορολόγησης για τα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση, την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με υψηλό αφορολόγητο και διατήρηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, επίσης με υψηλό αφορολόγητο.

Στην κορυφή της φορολογικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με μέτρα όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η ηλεκτρονική σύνδεση εφοριών και Ταμείων, η επαναφορά του point system, οι συναλλαγές επαγγελματιών και υπεράκτιων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και η είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών 31 δισ. ευρώ (ληξιπρόθεσμα και βεβαιωθέντες φόροι που διακανονίστηκαν και δεν εισπράττονται). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δημόσιο έλλειμμα
«Δονήσεις» από 5 εστίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο έλλειμμα
Νέα κυβέρνηση, σε αναζήτηση εσόδων 12 δισ. ευρώ
«Δονήσεις» από 5 εστίες
Κοινοτική επιτήρηση
Πέντε ραντεβού για το έλλειμμα
Συνέντευξη Γιάννης Στουρνάρας
Στην πρέσα των Βρυξελλών
Επιχειρήσεις
Χωρίς -ουσιαστικά- κέρδη 290 από 465 μακεδονικές επιχειρήσεις
ΟΑΕΔ
Βερναδάκης: Με διαγωνισμό από τον Απρίλιο, η σύμβαση
Δημόσιο χρέος
53 δισ. ευρώ δανείστηκαν κρυφά την τελευταία 3ετία