Έντυπη Έκδοση

ΕΘΝΙΚΑ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

«Δονήσεις» από 5 εστίες

Οι πρώτοι κραδασμοί της επόμενης μέρας για τη νέα κυβέρνηση (πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ) έρχονται από το εξωτερικό, το εσωτερικό και τα «ενδότερα».

Νεκρωμένο για δεύτερη μέρα παραμένει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των 1.500 λιμενεργατών που αποφάσισε η ΟΜΥΛΕ, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να σταματήσει λόγω των εκλογών τη διαδικασία εγκατάστασης της κινεζικής Cosco στον εμπορευματικό σταθμό Ν. Ικονίου. Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για την ασύμφορη παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία, ενημέρωσαν γραπτώς για το πρόβλημα τους αρχηγούς των κομμάτων. Νεκρωμένο για δεύτερη μέρα παραμένει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των 1.500 λιμενεργατών που αποφάσισε η ΟΜΥΛΕ, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να σταματήσει λόγω των εκλογών τη διαδικασία εγκατάστασης της κινεζικής Cosco στον εμπορευματικό σταθμό Ν. Ικονίου. Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για την ασύμφορη παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία, ενημέρωσαν γραπτώς για το πρόβλημα τους αρχηγούς των κομμάτων. Ηδη οι αναλυτές καταγράφουν 5 ομάδες κραδασμών που αντιστοιχούν σε ισάριθμα προβλήματα. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τη συμπεριφορά της «εποπτεύουσας αρχής» των Βρυξελλών έναντι των ελλειμμάτων που αυτομάτως μεταφέρονται από τη Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ από αύριο βράδυ, με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η δεύτερη ομάδα κραδασμών έρχεται από τη συμπεριφορά των αγορών-δανειστών της χώρας, με τα spreads να «ανοίγουν» σε βάρος της Ελλάδας.

Η τρίτη ομάδα κραδασμών προέρχεται από τα εντελώς «ενδότερα» του ΠΑΣΟΚ και αφορά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για την ανακοίνωση και την πλήρωση των κενών (πολιτικών) θέσεων στον κρατικό μηχανισμό με αξιοκρατικά κριτήρια και με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η τέταρτη -και ίσως η κυριότερη- ομάδα κραδασμών θα προέλθει από τη σύγκρουση της πολιτικής ηγεσίας με την κατεστημένη «αδράνεια» τριών ελεγκτικών μηχανισμών. Η κινητοποίησή της θα αλλάξει προς το ευνοϊκότερο το κλίμα και τις διαθέσεις του κόσμου της εργασίας, ενώ η συνέχιση της αδράνειας θα είναι -τονίζουν οικονομικοί παράγοντες- καταστροφή.

Η πέμπτη και τελευταία ομάδα κραδασμών θα προέλθει από την αυξητική τάση που παρατηρείται στον βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών, που απειλεί να αποτελέσει το υπ' αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της χώρας.

Σκληρή η Κομισιόν

Ειδικότερα:

* Η συμπεριφορά της Κομισιόν απέναντι στον νέο Ελληνα ή Ελληνίδα υπουργό Οικονομίας θα είναι σκληρή, αν και διπλωματική. Η δεύτερη επιτήρηση και το εκ νέου ξεχείλωμα του ελλείμματος προϊδεάζουν για άσχημη αντιμετώπιση. Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα ζητήσει την επιβολή νέων έμμεσων φόρων.

Απειλή υποβάθμισης

* Η αποτυχία του προϋπολογισμού και ο διαφαινόμενος νέος πρόσθετος δανεισμός του Δημοσίου «κινητοποιεί» τις αγορές, ενώ οι γνωστοί οίκοι μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητας (Fitch, S&Ρ, Moody's) απειλούν για υποβάθμιση και δίνουν σήμα στις αγορές (δηλ. στις μεγάλες ξένες τράπεζες και funds) να αυξήσουν τα spreads και τελικά το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Θ. Πανταλάκης, πάντως, λέει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα συναντήσει εμπόδια στον δανεισμό γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις ξένες αγορές και υπενθυμίζει ότι το euribor είναι κάτω της μονάδας.

* Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε προ ημερών την έδρα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Ηταν το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να σταματήσουν τις προσχηματικές απολύσεις. Αλλά ήταν και «παρότρυνση» προς τους Επιθεωρητές να αλλάξουν το κλίμα της επόμενης μέρας με τους ελέγχους τους.

Το «μεγάλο στοίχημα» της νέας κυβέρνησης, πάντως, θα είναι η κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς και του μηχανισμού ελέγχου των τιμών. Μαζί με την κινητοποίηση των Επιθεωρητών Εργασίας θα δώσουν την «αλλαγή σελίδας», επισημαίνουν αναλυτές.

Υπερχρέωση νοικοκυριών

* Η ύφεση στην οποία βυθίζεται σιγά σιγά η ελληνική οικονομία μεγαλώνει το κοινωνικο-οικονομικό φαινόμενο της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Μεγάλες τράπεζες αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις επισφάλειες τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι μη «εκτεθειμένες» απ' αυτές βλέπουν τις επισφάλειες να οδεύουν προς το 6,5-7% από 4,5-5% . Οι «εκτειθέμενες» βλέπουν τις επισφάλειες να εγγίζουν το 10% των δανείων.

Αναλυτές της Τράπεζας Ελλάδος επισημαίνουν ότι το «κακό» δεν βρίσκεται μόνο στην αύξηση των επισφαλειών, αλλά στην εντύπωση που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα ότι επίκειται γενικό χάρισμα χρεών.

* Οι κραδασμοί των μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, που θα επιθυμούσαν τη μεταπήδησή τους στον δημόσιο (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) είναι υπόκωφοι και πιθανόν δεν φθάνουν στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου. Υποστηρίζουν όμως -και αυτό θα φθάσει κάποια στιγμή στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου- ότι ναι μεν προέχουν τα αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά οι τεχνοκράτες που θα κληθούν να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορεί να είναι «άχρωμοι» και, προπαντός, πρέπει να πιστεύουν στον παρεμβατικό ρόλο του Δημοσίου στην οικονομία ή και στην δυνατότητα ελέγχου που πρέπει να ασκεί το Δημόσιο (μέσω συμμετοχών) σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας (μεταφορές, τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δημόσιο έλλειμμα
Νέα κυβέρνηση, σε αναζήτηση εσόδων 12 δισ. ευρώ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο έλλειμμα
Νέα κυβέρνηση, σε αναζήτηση εσόδων 12 δισ. ευρώ
«Δονήσεις» από 5 εστίες
Κοινοτική επιτήρηση
Πέντε ραντεβού για το έλλειμμα
Συνέντευξη Γιάννης Στουρνάρας
Στην πρέσα των Βρυξελλών
Επιχειρήσεις
Χωρίς -ουσιαστικά- κέρδη 290 από 465 μακεδονικές επιχειρήσεις
ΟΑΕΔ
Βερναδάκης: Με διαγωνισμό από τον Απρίλιο, η σύμβαση
Δημόσιο χρέος
53 δισ. ευρώ δανείστηκαν κρυφά την τελευταία 3ετία