Έντυπη Έκδοση

Καρτέρι έχουν στήσει στον νέο υπουργό Οικονομίας, λέει ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας

Στην πρέσα των Βρυξελλών

Εχοντας στο ενεργητικό του ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων με κορυφαίους κοινοτικούς παράγοντες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας λέει ορθά-κοφτά στην «Ε»:

Αξίωση πρώτη των Βρυξελλών, κατά τον Γ. Στουρνάρα: Αυξήστε τους έμμεσους φόρους Αξίωση πρώτη των Βρυξελλών, κατά τον Γ. Στουρνάρα: Αυξήστε τους έμμεσους φόρους «Ο υπουργός Οικονομικών που θα πάει στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές θα αντιμετωπίσει ένα πολύ εχθρικό Ecofin, αφού η Ελλάδα έπεσε για ακόμη μία φορά τραγικά έξω στις δημοσιονομικές προβλέψεις της και για το 2008 και για το 2009».

Και βεβαίως, όπως κ. Στουρνάρας «υποπτεύεται», η πίεση των Βρυξελλών θα κινείται προς την κατεύθυνση λήψης άμεσων, βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως λ.χ. η αύξηση των έμμεσων φόρων...

Περιγράφοντας ακόμη το τοπίο της «επόμενης ημέρας» ο επί πολλά έτη επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας πιστεύει ότι «είναι μεγάλα τα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών στον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο λογιστικό σχέδιο, συστήματα πληροφορικής, έλεγχος ορκωτών λογιστών και κυρίως "μέτρημα παντού όπου δαπανώνται χρήματα φορολογούμενων πολιτών"»...

Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση;

«Περιμένω αξιοκρατία, διαφάνεια, εξωστρέφεια, προώθηση της αριστείας στην Παιδεία, ίσες ευκαιρίες για όλους, αξιοποίηση όλων των ταλαντούχων ανθρώπων που διαθέτει ο τόπος, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης. Ο απλός πολίτης θεωρεί ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται με "μέσον", ότι προωθούνται οι εκλεκτοί των δικτύων επιρροής, ότι η διαφθορά κυριαρχεί στη δημόσια ζωή. Αυτό είναι πολύ κακό, ενθαρρύνει την τάση για υπερκατανάλωση, την ελλειμματική δημόσια διαχείριση, μειώνει τα κίνητρα για δημιουργικότητα, απαξιώνει την πολιτική και αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ξέρω ότι η αντιμετώπιση της "φαυλοκρατίας" είναι δύσκολη, αφού είναι βαθιά ριζωμένη στον τόπο μας. Ομως τόσο η πρόκληση όσο και η ευκαιρία είναι μεγάλες».

Πώς μπορεί πρακτικά και γρήγορα να περιοριστεί η φαυλοκρατία;

«Απαιτείται πρωτίστως αποκοπή του "ομφάλιου λώρου" μεταξύ κράτους και πολιτικών κομμάτων. Η πάταξη της "φαυλοκρατίας" συνδέεται με το "σπάσιμο" τριών αλυσίδων που κρατούν σήμερα δεμένο τον δημόσιο τομέα: αυτές είναι τα αθέμιτα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα αθέμιτα συνδικαλιστικά συμφέροντα και τα αθέμιτα κομματικά συμφέροντα. Υπάρχουν αρκετοί πρακτικοί τρόποι να γίνει αυτό. Π.χ. α) με αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του σταυρού προτίμησης, β) με τη θεσμοθέτηση ορισμένων θέσεων υφυπουργών με θητεία (5ετή ή 7ετή) κατά το βρετανικό πρότυπο».

Πίεση για άμεσα μέτρα

Από την εμπειρία των επαφών σας με τις Βρυξέλλες παλαιότερα, ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών εκεί;

«Ο υπουργός Οικονομικών που θα πάει στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές θα αντιμετωπίσει ένα πολύ εχθρικό Ecofin, αφού η Ελλάδα έπεσε για ακόμα μία φορά τραγικά έξω στις δημοσιονομικές προβλέψεις της και για το 2008 (ενώ υπήρχε ακόμα ανάπτυξη της τάξης του 3%) και για το 2009. Η πίεση, υποπτεύομαι, θα είναι για τη λήψη άμεσων, βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως, π.χ. αύξηση έμμεσων φόρων. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών πρέπει να επιχειρηματολογήσει πειστικά για την ανάγκη λήψης μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των δαπανών. Ακριβώς αυτά τα μέτρα προτείνουμε, μαζί με τον Ν. Βρεττό, στο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των πέντε μεγαλύτερων διμερών Εμπορικών Επιμελητηρίων, αλλά και στην πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ της 29ης Ιουνίου (βλ. www.iobe.gr)».

Τι είδους δεσμεύσεις πιστεύετε ότι θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες από τη νέα κυβέρνηση και τι περιθώρια υπάρχουν για ορατά αποτελέσματα από τη λήψη διαρθρωτικών (σε αντίθεση με τη λήψη «φορομπηχτικών») μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης;

«Νομίζω ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν απλώς λεκτικές δεσμεύσεις αλλά συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Τα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών σε όλο τον δημόσιο τομέα είναι μεγάλα (ιδιαιτέρως στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Αμυνας, σε πολλούς Οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση). Πρέπει να υπάρξει ενιαίο λογιστικό σχέδιο, συστήματα πληροφορικής, έλεγχος και υπογραφή από ορκωτούς ελεγκτές και, κυρίως, μέτρημα παντού, όπου δαπανώνται χρήματα των φορολογούμενων πολιτών».

Είναι τελικά η Ελλάδα αναγκασμένη να «πειθαρχήσει» στον δημοσιονομικό τομέα και γιατί;

«Οπως έχουν πειθαρχήσει δημοσιονομικά όλες οι χώρες της ευρωζώνης, έτσι θα αναγκαστεί να κάνει και η Ελλάδα. Οχι τόσο διότι το απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά κυρίως διότι το απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης και η αποφυγή ενός φαύλου κύκλου υπερχρέωσης, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων. Αν δεν το κάνουμε αμέσως, χθες δηλαδή, κινδυνεύουμε να μας το επιβάλουν αύριο οι αγορές με άνοδο των περιθωρίων (spreads). Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια χώρα που έχει συνολικό εξωτερικό χρέος 400 δισ. ευρώ περίπου και συνεχίζει να δανείζεται 50 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις διεθνείς αγορές για να διατηρήσει το επίπεδο της ευημερίας της. Εχω την αίσθηση ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς στη χώρα μας».

Αν θα συμβουλεύατε τη νέα κυβέρνηση για τα πέντε πρώτα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Τα πέντε πρώτα νέα μέτρα που θα συμβούλευα τη νέα κυβέρνηση να λάβει είναι τα ακόλουθα:

Μείωση υπουργείων σε δέκα

1 Η μείωση του αριθμού των υπουργείων σε 10 και η θεσμοθέτηση ορισμένων θέσεων μόνιμων υφυπουργών (π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών).

2 Η ψήφιση νόμων: α) για τη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολογία, με την καθιέρωση της αρχής ότι όλα τα εισοδήματα -με λίγες εξαιρέσεις- θα φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα, ότι όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βιβλία εσόδων - εξόδων και όχι με άλλους τρόπους, ότι οι φορολογικές αρχές θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους κεντρικά καθορισμένους και θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, και β) για τον έλεγχο των δαπανών, με ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές σε όλο το φάσμα των οργανισμών που απαρτίζουν τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3 Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα στις μεταφορές, η κατάργηση του cabotage, η κατάργηση των περισσότερων επιβαλλόμενων κατώτατων τιμών, ενδεικτικών τιμών κ.λπ., καθώς και η απλοποίηση όλων των διαδικασιών (έκδοση αδειών, πιστοποιητικών κ.λπ.) που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων από όλους τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

4 Η επαναφορά του θεσμού των δημόσιων πρότυπων σχολείων.

5 Η δέσμευση για την καθιέρωση ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα σε ορίζοντα τετραετίας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο έλλειμμα
Νέα κυβέρνηση, σε αναζήτηση εσόδων 12 δισ. ευρώ
«Δονήσεις» από 5 εστίες
Κοινοτική επιτήρηση
Πέντε ραντεβού για το έλλειμμα
Συνέντευξη Γιάννης Στουρνάρας
Στην πρέσα των Βρυξελλών
Επιχειρήσεις
Χωρίς -ουσιαστικά- κέρδη 290 από 465 μακεδονικές επιχειρήσεις
ΟΑΕΔ
Βερναδάκης: Με διαγωνισμό από τον Απρίλιο, η σύμβαση
Δημόσιο χρέος
53 δισ. ευρώ δανείστηκαν κρυφά την τελευταία 3ετία