Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Προκλητικό «όχι» στους Κύπριους...

Η Αγκυρα αρνείται, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αχμέτ Νταβούτογλου, το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδομίων της στους Ελληνοκύπριους, παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης, εκφράζοντας παράλληλα την ανυπομονησία της για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπονοώντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης (φωτ. ΑΠΕ) «Θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπονοώντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης (φωτ. ΑΠΕ) Μιλώντας σε κέντρο μελετών στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταβούτογλου συνέδεσε οποιαδήποτε πρόοδο στο ζήτημα του ανοίγματος λιμανιών και αεροδρομίων με μια προηγούμενη συμφωνία στις κυπριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι Ελληνοκύπριοι, επιμένοντας στο ζήτημα αυτό, «θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να τους αναγνωρίσει», κάτι που εκείνη δεν θα κάνει: «η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων δεν είναι δυνατή αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Κύπρου».

Πρωτόκολλο στα... σκουπίδια

Με τον τρόπο αυτό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ουσιαστικά ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εφαρμόσει στο εγγύς μέλλον το Πρωτόκολλο της Αγκυρας βάσει του οποίου οφείλει να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα ελληνοκυπριακά σκάφη και για την εφαρμογή του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορίσει ως τελευταία προθεσμία το τέλος του 2009. Εξαιτίας αυτής της τουρκικής άρνησης, η Ε.Ε. πάγωσε τον Δεκέμβριο του 2006 οκτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας. Η χθεσινή επιβεβαίωση της τουρκικής άρνησης από τον κ. Νταβούτογλου ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία που αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες είναι πιθανόν να φανούν επιεικείς καθώς επιθυμούν ν' αποφύγουν μια κρίση και κυρίως να μη διακινδυνεύσουν τις κυπριακές συνομιλίες.

Δυσαρέσκεια προς την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε χθες να εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για την επιθυμητή ημερομηνία ένταξης, απάντησε ότι κατά την «προσωπική» του άποψη ακόμη και το 2015 «θα είναι πάρα πολύ αργά» όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ε.Ε. Υπενθύμισε επίσης στην Ενωση ότι οφείλει να σεβαστεί τις «ανειλημμένες υποχρεώσεις της», αναφερόμενος στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων που το 2006 ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Κυπριακό
Σχετικά θέματα: Τουρκία
«Θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Ας σταματήσει τον εμπαιγμό της Ε.Ε. η Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες μετρούν 400 νεκρούς ενώ ο κυκλώνας «Πάρμα» πλησιάζει...
Ιταλία
Φονική καταιγίδα χτύπησε τη Σικελία
Παλαιστινιακό
«Βήμα» Χαμάς προς το Ισραήλ
Γερμανία
Ο «μεγάλος χαμένος» των γερμανικών εκλογών είναι η Τουρκία, λένε στην Ουάσιγκτον
Τουρκία
Προκλητικό «όχι» στους Κύπριους...
«Θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»
Σερβία
Ο Μλάντιτς ζει και βασιλεύει...
Ινδονησία
«Χρηματιστήριο» της φρίκης
Άλλες ειδήσεις
Free Press και η ιστορική Evening Standard
Ερχεται η γενιά των 100
Για περάστε...