Έντυπη Έκδοση

Ο «μεγάλος χαμένος» των γερμανικών εκλογών είναι η Τουρκία, λένε στην Ουάσιγκτον

Από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού πιστεύεται πως σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσταση των επιπτώσεων των γερμανικών εκλογών ο «κατ' εξοχήν χαμένος» θα 'ναι η Τουρκία και η πορεία της για ευρωπαϊκή ένταξη.

Οπως λέγεται, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε πλέον «ελεύθερο χέρι» στην Αγκελα Μέρκελ να επιδιώξει υλοποίηση των πολιτικών της, εν τούτοις είναι βαθιά η πεποίθηση πως -με την άνοδο των μικρών κομμάτων- κατ' ουσίαν οι ψηφοφόφοι «τιμώρησαν» τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν έκφραση μεγάλης δυσαρέσκειας για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία σε σχέση με χειρισμούς στην οικονομική κρίση και για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Οπως εκτιμάται, το «τεμαχισμένο» πολιτικό περιβάλλον στη Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην κ. Μέρκελ να υπαναχωρήσει από τη διακηρυγμένη θέση της για «ειδική σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε. και η απουσία των παραδοσιακών συμμάχων της Αγκυρας, των σοσιαλδημοκρατών, από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθιστά τη θέση αυτή εύκολα διατηρήσιμη, παρά τις οποιεσδήποτε στρατιωτικές παραγγελίες της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί μπορεί να θελήσουν να ασκήσουν πίεση στη Μέρκελ για το θέμα της Τουρκίας, όπως και για άλλα διεθνή ζητήματα με τον φίλα διακείμενο προς αυτούς ηγέτη των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επί της αρχής δεν είναι αντίθετος στην ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.

Ωστόσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP) διατηρούν επιφυλάξεις για την εκπλήρωση βασικών κριτηρίων εκ μέρους της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν παραλείψεις και ελλείμματα στις προσπάθειες της Αγκυρας.

Ορισμένες από τις απορίες θ' απαντηθούν, βέβαια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Μέρκελ με τον Βεστερβέλε, τα κόμματα των οποίων θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες προτεραιότητες και πολιτικές προτού προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η άνοδος των Φιλελευθέρων, αντίθετα από το παρελθόν, ενισχύει τη διαπραγματευτική τους θέση, θέτει υπό πίεση τη Μέρκελ και μπορεί να την οδηγήσει σε συμβιβασμούς πολύ πέραν εσωτερικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου το πηδάλιο θ' αναλάβουν οι Φιλελεύθεροι.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν διαφεύγει την προσοχή των Γερμανών πως η κατακόρυφη άνοδος της γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας από το επιτελείο Ομπάμα, από την αρχή της προεδρίας του, απέβλεπε στη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους στον γαλλο-γερμανικό άξονα.

Από τη σκοπιά αυτή, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Τουρκία αντιμετωπίζεται με αυξημένο σκεπτικισμό και υπό τις σημερινές συνθήκες στο γερμανικό πολιτικό τοπίο οι αμερικανικές πιέσεις για λογαριασμό της Αγκυρας θα 'ναι λιγότερο ευπρόσδεκτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες μετρούν 400 νεκρούς ενώ ο κυκλώνας «Πάρμα» πλησιάζει...
Ιταλία
Φονική καταιγίδα χτύπησε τη Σικελία
Παλαιστινιακό
«Βήμα» Χαμάς προς το Ισραήλ
Γερμανία
Ο «μεγάλος χαμένος» των γερμανικών εκλογών είναι η Τουρκία, λένε στην Ουάσιγκτον
Τουρκία
Προκλητικό «όχι» στους Κύπριους...
«Θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»
Σερβία
Ο Μλάντιτς ζει και βασιλεύει...
Ινδονησία
«Χρηματιστήριο» της φρίκης
Άλλες ειδήσεις
Free Press και η ιστορική Evening Standard
Ερχεται η γενιά των 100
Για περάστε...