Έντυπη Έκδοση

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΟΜΗΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

«Βήμα» Χαμάς προς το Ισραήλ

Το Ισραήλ έλαβε βίντεο με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, και απελευθέρωσε χθες 19 Παλαιστίνιες σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερη ανταλλαγή κρατουμένων.

Χαμόγελα από τις κρατούμενες Παλαιστίνιες που απελευθέρωσε το Ισραήλ, μετά το βίντεο-απόδειξη ότι ζει ο όμηρος στρατιώτης (κάτω), Γκιλάντ Σαλίτ (φωτ. ΑΠΕ, Reuter) Χαμόγελα από τις κρατούμενες Παλαιστίνιες που απελευθέρωσε το Ισραήλ, μετά το βίντεο-απόδειξη ότι ζει ο όμηρος στρατιώτης (κάτω), Γκιλάντ Σαλίτ (φωτ. ΑΠΕ, Reuter) Ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Γάζα από το 2006, φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του και να μιλάει με λογική συνοχή στο βίντεο, που παραδόθηκε χθες στο Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είδαν τη μαγνητοσκοπημένη εικόνα και αμέσως δόθηκε το πράσινο φως για την ανταλλαγή. Αντίγραφο του βίντεο παραδόθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Απόδειξη ότι ζει

Το βίντεο, που αποτελεί απόδειξη ότι ο 23χρονος Σαλίτ ζει και είναι καλά, εκτιμάται ότι ίσως αποτελεί ένα βήμα προς τον τερματισμό της ομηρίας του. Μέχρι χθες τα μόνα σημάδια για το ότι είναι ζωντανός ήταν τρεις επιστολές και ένα ηχητικό μήνυμα.

Η Γαλλία απηύθυνε ήδη έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Σαλίτ, που είναι ταυτόχρονα και Γάλλος πολίτης.

Η συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Αιγύπτου.

Χθες, μία από τις Παλαιστίνιες κρατούμενες μεταφέρθηκε στο πέρασμα Ερέζ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι υπόλοιπες 18 επιβιβάστηκαν σε κλειστά φορτηγά και οδηγήθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου παρέμειναν μέχρι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα να λάβει το βίντεο.

Αλλη μία κρατούμενη είχε ήδη αφεθεί ελεύθερη από το βράδυ της Τετάρτης και είχε μεταφερθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα, όπου διαμένει.

Η ανταλλαγή αυτή είναι ουσιαστικά το πρώτο θετικό βήμα στα τρία χρόνια των προσπαθειών για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ.

Στο Ισραήλ κρατούνται περισσότεροι από 10 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Η Χαμάς διαπραγματεύεται την απελευθέρωση εκατοντάδων μελών της με αντάλλαγμα τον Σαλίτ, ακόμη και μαχητών που έχουν κατηγορηθεί για φονικές επιθέσεις, και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει ελεύθερους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες μετρούν 400 νεκρούς ενώ ο κυκλώνας «Πάρμα» πλησιάζει...
Ιταλία
Φονική καταιγίδα χτύπησε τη Σικελία
Παλαιστινιακό
«Βήμα» Χαμάς προς το Ισραήλ
Γερμανία
Ο «μεγάλος χαμένος» των γερμανικών εκλογών είναι η Τουρκία, λένε στην Ουάσιγκτον
Τουρκία
Προκλητικό «όχι» στους Κύπριους...
«Θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»
Σερβία
Ο Μλάντιτς ζει και βασιλεύει...
Ινδονησία
«Χρηματιστήριο» της φρίκης
Άλλες ειδήσεις
Free Press και η ιστορική Evening Standard
Ερχεται η γενιά των 100
Για περάστε...