Έντυπη Έκδοση

Ο Μλάντιτς ζει και βασιλεύει...

Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από το 1996 στα στέκια του Βελιγραδίου. 13 χρόνια μετά την επικήρυξη του Ράτκο Μλάντιτς, που υπήρξε λαϊκός ήρωας, οι περισσότεροι Σέρβοι θα επιθυμούσαν να τον δουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δίπλα στον Κάρατζιτς κι όλους τους άλλους εγκληματίες πολέμου.

Οσο κυκλοφορεί ελεύθερος ο Μλάντιτς, ο δρόμος της Σερβίας προς την Ε.Ε. είναι κλειστός, μαζί κι η προοπτική οικονομικής ανέλιξης. Ομως ο ηθικός αυτουργός στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα -όπου το 1995 δολοφονήθηκαν περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες ηλικίας 12-77 ετών- ξεγελά τους διώκτες του και κρατά τους συμπατριώτες του σε ένα είδος ομηρίας.

Ο 67χρονος Μλάντιτς έχει ισχυρούς «συμμάχους». Παλαιούς στρατιωτικούς συντρόφους, έγκριτους πολιτικούς κι επιχειρηματίες από την αριστοκρατία του Βελιγραδίου. Η σερβική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις, έξωθεν και έσωθεν. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν τα ίχνη. Τον περασμένο Ιούνιο η βοσνιακή τηλεόραση πρόβαλε βίντεο, όπου εμφανιζόταν ν' απολαμβάνει τη ζωή του -τμήμα υλικού που κατασχέθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 σε έρευνα σε διαμέρισμα διαμονής της οικογενείας. Τουλάχιστον μέχρι το 2002 υψηλόβαθμοι Σέρβοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ήσαν συνεχώς ενήμεροι για τα κρησφύγετα του καταζητούμενου, όπως διαβεβαιώνει ο Γιουγκοσλάβος πρώην αντισυνταγματάρχης Σρ. Νίκολιτς.

Τόλμησε, τον σκότωσαν

Μάρτιο του 2003 ο Σέρβος τότε πρωθυπουργός Ζορ. Ντζίντζιτς ανήγγειλε στην Κάρλα ντελ Πόντε την επικείμενη σύλληψη του Μλάντιτς, έτοιμος να τολμήσει το βήμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του- αλλά δολοφονήθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Ο Σέρβος υπ. Πρόνοιας Ρασ. Λιάντζιτς παραδέχεται πως τα πρώτα χρόνια επικήρυξής του υπήρχαν φόβοι ότι η σύλληψη του Μλάντιτς θα προκαλούσε λουτρό αίματος μεταξύ αστυνομίας και στρατού, που εδήλωνε ακόμη πίστη σ' αυτόν.

Επί σειρά ετών η σερβική κυβέρνηση προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο εφευρίσκοντας διαρκώς νέες δικαιολογίες, και όταν οι πιέσεις από Βρυξέλλες και Χάγη γίνονταν ασφυκτικές η Σερβία πρότεινε την έκδοση άλλων καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου, όπως του έμπιστού του στρατηγού Ζντρ. Τολιμίρ.

Ενώ σε διεθνή αεροδρόμια και συνοριακά φυλάκια υπήρχε η φωτογραφία του, ο επικηρυγμένος ζούσε για χρόνια μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή στη συνοικία διπλωματικών αποστολών του Βελιγραδίου. Μετά τη σύλληψη του μέντορά του, Σλ. Μιλόσεβιτς το 2001, κατέφυγε σε στρατόπεδα, αλλά προσφάτως έγινε γνωστό πως μέχρι το 2006 στη διάθεσή του βρίσκονταν δεκάδες διαμερίσματα στη σερβική πρωτεύουσα. Το 2002, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Κάρλα ντελ Πόντε στην ελβετική πρεσβεία του Βελιγραδίου, ο Μλάντιτς δειπνούσε σε εστιατόριο που απείχε μόλις πέντε λεπτά. Δεν στερήθηκε ούτε τις διακοπές στο χωριό Πρίσεβιτς, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παράξενη ομερτά...

Ωστόσο, για ανεξιχνίαστους μέχρι στιγμής λόγους το ενδιαφέρον για την αποτροπή σύλληψής του επιδρούσε διεθνώς. Σε βιβλίο της η εκπρόσωπος της Ντελ Πόντε, Φλορ. Χάρτμαν, αναφέρει πως «η μακροχρόνια συνεργασία με τη CIA δεν απέδωσε, γιατί οι αναφορές λογοκρίνονταν στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας και στα δικαστήρια αποστέλλονταν μόνον τα μέρη που στήριζαν την άποψη ότι ο Μλάντιτς δεν βρισκόταν στη Σερβία». Στη Σερβία επικρατεί ο φόβος πως εάν συλληφθεί πιθανότατα θ' αποκαλύψει πόσοι και πόσο αναμεμιγμένοι ήταν στις συρράξεις Βοσνίας και Κροατίας.

Ο Μλάντιτς έχει προνοήσει για την περίπτωση σύλληψής του. Οπως ισχυρίζονται παλαιοί συναγωνιστές του, έχει μαζί του τοξικά χαπάκια, που σκοπεύει να καταπιεί. Και φαίνεται πως αυξάνεται ο αριθμός των Σέρβων που ελπίζουν ο στρατηγός να κρατήσει την υπόσχεσή του...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες μετρούν 400 νεκρούς ενώ ο κυκλώνας «Πάρμα» πλησιάζει...
Ιταλία
Φονική καταιγίδα χτύπησε τη Σικελία
Παλαιστινιακό
«Βήμα» Χαμάς προς το Ισραήλ
Γερμανία
Ο «μεγάλος χαμένος» των γερμανικών εκλογών είναι η Τουρκία, λένε στην Ουάσιγκτον
Τουρκία
Προκλητικό «όχι» στους Κύπριους...
«Θα σκότωνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο»
Σερβία
Ο Μλάντιτς ζει και βασιλεύει...
Ινδονησία
«Χρηματιστήριο» της φρίκης
Άλλες ειδήσεις
Free Press και η ιστορική Evening Standard
Ερχεται η γενιά των 100
Για περάστε...