Έντυπη Έκδοση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Η 4η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ * ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Συντροφιά και... εκμετάλλευση

Εχουν περάσει 78 ολόκληρα χρόνια από τότε που η 4η Οκτωβρίου ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σε ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία.

Από τότε αρκετά άλλαξαν, όχι όμως πολλά. Χιλιάδες ζώα κακοποιούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, θυσιάζονται στον βωμό της ανθρώπινης κτηνωδίας: πειραματόζωα, θέαμα σε τσίρκο, θηράματα, καταναλωτικά αντικείμενα και παραγωγικές μηχανές, αντικείμενα κακοποιήσεων για... πλάκα.

Τα ζώα μπορεί να απέκτησαν τη δική τους ημέρα, όχι όμως τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελευθερία... Ακόμη και αν υπάρχουν άνθρωποι -περισσότεροι από ποτέ- που παλεύουν για να γίνουν η δική τους φωνή.

Η δήλωση του φιλόσοφου, υπερασπιστή των ζώων, Tom Regan, στο «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», «η βία που υφίστανται τα ζώα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υφίστανται οι άνθρωποι, και είναι απολύτως νόμιμη!», τα λέει όλα. Και περιγράφει με τον πιο εύστοχο τρόπο όσα συμβαίνουν και στη χώρα μας, όπου και αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων δεν θα έπρεπε να γιορτάζεται. Γιατί οι κακοποιήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Πέρυσι, ένας άστεγος, η ακτιβιστική ομάδα της Alf (Animal Liberation Front) και ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός μάς έδωσαν και συνεχίζουν να μας δίνουν ελπίδα -με τα λόγια και τις πράξεις τους- για όσα μπορούν ν' αλλάξουν. Φέτος αρκούν δυο ιστορίες... από δύο αδέσποτους σκύλους και έναν πρώην αδέσποτο γάτο. Μαθήματα ζωής από τρία πλάσματα -σαν αυτά που προσπερνάμε στους δρόμους- και τα οποία μπορεί να μην έχουν φωνή, αλλά «μιλάνε». Φτάνει να θέλουμε να τα... ακούσουμε!

Ο Μαξ και η Ευλαμπία

Δεν μπορούν λεπτό χωριστά

Γνωρίστηκαν τον χειμώνα του 2008 στην Οία της Σαντορίνης και από τότε παραμένουν αχώριστοι, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία της... Λαίδης και του Αλήτη δεν είναι μόνο στα παραμύθια.

Ο Μαξ και η Ευλαμπία ένωσαν τις αδέσποτες ζωές τους χάρη σε μια ζωόφιλη, την Αννα Παπανικολάου, και από τότε «δεν μπορούν λεπτό χωριστά».

Το εγχείρημα της Αννας να γνωρίσει στην Ευλαμπία τον Μαξ για να την κάνει να φάει, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας έρωτας μεγάλος, μια ανιδιοτελής αληθινή αγάπη.

Η Ευλαμπία εγκαταλείφθηκε σε ηλικία περίπου πέντε μηνών, σε ένα πάρκινγκ. Ηταν περιποιημένη και απίστευτα φοβισμένη. Τόσο πολύ που δεν κουνήθηκε από το σημείο που την εγκατέλειψαν για 10 ολόκληρες ημέρες. Ισως περίμενε να πάνε να την ξαναπάρουν, ίσως το σκυλίσιο της μυαλό δεν μπορούσε να πιστέψει ότι την εγκατέλειψαν... Δεν έτρωγε, δεν έπινε νερό, δεν κουνιόταν. Μέχρι που συνάντησε τον Μαξ. Τον επίσης αδέσποτο συνομήλικο σκυλάκο που την έκανε να εμπιστευθεί και πάλι τους ανθρώπους και της έδωσε ζωή.

Υπό τις καθοδηγήσεις του Μαξ, η Ευλαμπία έμαθε όλα τα σημεία του χωριού στα οποία υπήρχε νερό και φαγητό, ενώ -όπως λέει στην «Ε» η Αννα Παπανικολάου- «όποιος έκανε το λάθος να τα βάλει με την Ευλαμπία έβρισκε τον μπελά του από τον Μαξ».

Ο Μαξ και η Ευλαμπία από τότε παραμένουν αχώριστοι. Κοιμούνται μαζί, γυρίζουν μαζί και ψάχνουν σπίτι μαζί· μια οικογένεια που θα τους αγαπήσει περισσότερο από όσο αγαπιούνται μεταξύ τους και δεν θα σκεφτεί να τους χωρίσει ποτέ. Ούτε καν για να τους πάει στον κτηνίατρο... Το αξίζουν!

Ο Χουζούρης

Εσωσε το σπίτι από πυρκαγιά

«Γάτος ειδοποίησε το 100, όταν ο άνθρωπός του έπεσε από την αναπηρική του καρέκλα. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί, που έφτασαν για βοήθεια, βρήκαν τον γάτο ξαπλωμένο στο πάτωμα δίπλα στο τηλέφωνο»... Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.

Και δεν είναι το μόνο... Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου τετράποδοι πρωταγωνιστές -φάτσας ή ράτσας- σώζουν από τα χειρότερα τις δίποδες οικογένειές τους.

Η περίπτωση του αδέσποτου σκυλάκου, που θυσιάστηκε και έπεσε νεκρός από τη σφαίρα επίδοξων ληστών, για να σώσει τον περιπτερά που τον φρόντιζε, στο Μοσχάτο, πριν από λίγο καιρό είναι η μία. Η περίπτωση του Χουζούρη, του γλυκύτατου τρυφερού -πρώην αδέσποτου- γατούλη, που μάζεψε η Βικτωρία Μουτζουρίδου από τη Φολέγανδρο είναι ακόμη μία.

Ο μαύρος γατούλης, που ζει με ακόμη τέσσερα πρώην αδέσποτα γατιά, έσωσε το σπίτι του από βέβαιη πυρκαγιά. Οταν η σακούλα με την ξηρά τροφή άρπαξε φωτιά από την κεραμική εστία της κουζίνας, ο Χουζούρης έτρεξε στο τζάμι και άρχισε να γρατζουνά τη γυάλινη πόρτα με μανία, νιαουρίζοντας ανήσυχος για να ειδοποιήσει τη Βικτωρία. Και κάπως έτσι έσωσε το σπίτι του.

Ο πανέμορφος γάτος δεν είναι απλά ένας «κυριαρχικός, ανεξάρτητος τετράποδος με έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα, τρυφερός μόνο τις στιγμές που εκείνος θέλει», όπως μας περιέγραψε η Βικτωρία, είναι ένας τέλειος συγκάτοικος, ένα εξαιρετικό πλάσμα που ξέρει να επιστρέφει απλόχερα και την αγάπη που παίρνει και το ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Σχετικά θέματα: Παγκόσμια ημέρα των ζώων
«Ας μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μια άλλη ματιά στις εκλογές
Το λεξικό της μεταπολίτευσης
Οι εκλογές ανεβάζουν την ανδρική λίμπιντο
«Στα πάνω τους όλοι ανεξαρτήτως κόμματος»
Λιλιπούτειες προεκλογικές υποσχέσεις
Περιβάλλον
Περιφράσσουν τα καμένα με οδηγίες του... υπουργείου
Υ-ΠΕΧΩ-ΔΕ
Διαδίκτυο
Κυριαρχία Google
Νέα γρίπη
Κλείνουν άλλα δύο σχολεία λόγω γρίπης
ΕΥΑΘ
Εισαγγελέας για το «νερό - φαρμάκι»
Παγκόσμια ημέρα των ζώων
Συντροφιά και... εκμετάλλευση
«Ας μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων»
Φάκελος: Εκλογές 2009 - Ο διπολισμός μετά την κάλπη
Τα τραύματα της Ν.Δ. και η θεραπεία ΠΑΣΟΚ