Έντυπη Έκδοση

2011: annus horribilis*

«Οι συγγενείς είναι πτωχοί, πτωχότατοι. Αναμένονται ταραχές». Η φράση, γραμμένη με μαύρο σπρέι σε τοίχο της γαλλικής πρωτεύουσας τον μακρινό Μάη του '68, αποκτά στις μέρες μας μια δραματική επικαιρότητα: η φτώχεια που έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδοτεί την οργή των πολιτών παντού, υποχρεώνοντας τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ να κατεβάζουν στους δρόμους τις αστυνομικές τους εμπροσθοφυλακές εν αναμονή σφοδρών ταραχών.

Πλήρες θέμα...

 • Ιταλία

  • Λαγοί απ' το καπέλο του Σίλβιο
   Ο Φίνι αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για να κερδίσει χρόνο και να μην κατηγορηθεί ότι την έριξε. Μια ακόμη παράσταση «ταχυδακτυλουργού» έδωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βγάζοντας από το «καπέλο» του την τελευταία στιγμή τις ψήφους που χρειαζόταν για να σώσει την κυβέρνησή του.
 • Ισλανδία

  • Ενας πρωθυπουργός στο σκαμνί
   Ο Γκέιρ Χάαρντε Ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας την περίοδο που ξέσπασε στη χώρα η οικονομική κρίση λόγω της κατάρρευσης των τριών μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών, θα οδηγηθεί στο εδώλιο του «Λαντσντομούρ», του ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου που θα ενεργοποιηθεί πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας για να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας» στην άσκηση των καθηκόντων του.
 • Ιός Stuxnet

  • Εποχή των κυβερνοπολέμων
   Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στο Μπουσέχρ που χτυπήθηκε απ' τον ιό Stuxnet. Τη χαρακτήρισαν το «χάκεμα» του αιώνα. Είπαν ότι «σηματοδοτεί την εποχή των κυβερνοπολέμων». Προέβλεψαν ότι θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.
 • Μέση Ανατολή

  • «Σε δέκα χρόνια και βλέπουμε»
   Η στήριξη Λίμπερμαν επιβάλλει ως ένα βαθμό και τη σκληρή γραμμή στον Νετανιάχου. Το Ισραήλ έχει μια θαυμαστή συνέπεια στην πολιτική του: ακριβώς δέκα χρόνια μετά την προκλητική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στον περίβολο των τζαμιών στην Ιερουσαλήμ - που έδωσε το έναυσμα για τη δεύτερη «ιντιφάντα»- ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν διακήρυξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «θα χρειαστούν δεκαετίες» για να επιτευχθεί ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, και ότι αυτή πρέπει να γίνει μόνο «με ανταλλαγές κατοικημένων εδαφών»!
 • Ισπανία

  • Η κομπίνα της Κόστα ντελ Σολ
   Ενώ η Ισπανία ζούσε την πρώτη της γενική απεργία των τελευταίων οκτώ χρόνων ενάντια στα μέτρα λιτότητας που κάνουν πιο φτηνές τις απολύσεις και την εργασία, στη Μάλαγα οι δημοσιογράφοι συνωστίζονταν και τα φλας άστραφταν καθώς τοπικές διασημότητες και διαπρεπείς παράγοντες του τόπου ανέβαιναν στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου όπου άρχισε η εκδίκαση της μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς στην ιστορία της χώρας που έπληξε την άλλοτε ατμομηχανή της ισπανικής ανάπτυξης: τις οικοδομές.
  • Απ' τη μεγάλη φούσκα στην ύφεση
   Η Ισπανία εκδικάζει μια υπόθεση που αποτελεί το πλέον ακραίο παράδειγμα της οικοδομικής φούσκας και της βαθύτατης διαφθοράς που πλήττει τον κατασκευαστικό τομέα, άλλοτε κινητήρια δύναμης της ισπανικής ανάπτυξης.
 • Από τη Monde diplomatique

  • Πύρρειος νίκη της γερμανικής οικονομίας
   Το κόστος του «πρωταθλητή εξαγωγών» Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών. Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν σ' ένα σύστημα που έχει σοβαρά προβλήματα. Ανοδος του ρυθμού ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας: η ανάκαμψη της γερμανικής βιομηχανίας έχει αρχίσει. Απ' ό,τι φαίνεται, τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ορθότητα ενός οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται στις εξαγωγές, στη στασιμότητα των μισθών και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα; Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής εντείνει επικίνδυνα τις ευρωπαϊκές ανισορροπίες.
  • Βραζιλία: Χρηματιστήριο και φαβέλες ψηφίζουν Λούλα
   Σήμερα, 3 Οκτωβρίου, πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1984), οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία διεξάγονται απόντος του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από τη λίστα των υποψηφίων. Υστερα από δύο θητείες στη θέση του προέδρου, ήρθε η ώρα του απολογισμού. Πραγματοποιήθηκε, τελικά, η μεταμόρφωση της Βραζιλίας, την οποία προσδοκούσε τμήμα της αριστεράς;