Έντυπη Έκδοση

«Σινικό τείχος» στο Θριάσιο Πεδίο

Κρατώντας μικρό καλάθι, με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα περίμεναν στην Αθήνα την επίσημη κινεζική αποστολή, υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Wen Jiabao. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από την επίσκεψη, ποντάροντας σε ένα «πακέτο» συμφωνιών.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Ανασυγκρότηση στον τραπεζικό χώρο

  • Στο τραπέζι τώρα το τραπεζικό
   Ο «ιρλανδικός ιός» αναγκάζει την Αθήνα να επιταχύνει τις αποφάσεις της. Κυβερνητικά στελέχη πιέζουν προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης στον τραπεζικό χώρο, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, όμως αυτές προχωρούν με αργούς ρυθμούς, γεγονός που οδήγησε και στην απόσυρση της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.
 • Προσχέδιο προϋπολογισμού

  • Προϋπολογισμός σε κινούμενη άμμο
   Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχεται συγχαρητήρια για τον προϋπολογισμό του 2010 από τον κ. Παμπούκη. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται για τον... άθλο του 2011. Με πολλά «θολά» σημεία ολοκληρώνεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα ανακοινωθεί αύριο στη Βουλή για να αλλάξει ξανά αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου «παρέα» με την τρόικα. Σε μια επίδειξη πολιτικής αβρότητας η τρόικα κρατά τις επιφυλάξεις της για τον εαυτό της μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
 • ΠΑΣΟΚ

  • Οι πράσινες επενδύσεις Νίκου, Αντρίκου
   Οι αδελφοί Παπανδρέου με τις συζύγους τους και την κόρη του Γιώργου, Μαργαρίτα. Η έντονη διεθνής δραστηριότητα από τους αδελφούς του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός πράσινου fund 200 εκατ. ευρώ και οι σχέσεις τους με τους Αραβες.
  • Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΞΙΦΟΥΛΚΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΟΚ εναντίον Προβόπουλου
   Ο Μιχάλης Καρχιμάκης (κορυφή) κατηγορεί τον Γιώργο Προβόπουλο ότι δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής «Θέμα Προβόπουλου» θέτει εσχάτως με δηλώσεις του, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος βάζει στο στόχαστρο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αμφισβητώντας εάν είχε ενημερώσει για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος τον πρωθυπουργό.
  • Νέα «παρεξήγηση» Παπανδρέου-Σημίτη
   Μία φράση ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί ένα ακόμη επεισόδιο ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός σε μια χαλαρή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους την Πέμπτη το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η έρευνα της εξεταστικής για την οικονομία, η οποία θα συσταθεί σύντομα, θα αγγίξει και θέματα πριν από το 2004, ακόμη και αυτό που αφορά το swap με την Goldman Sachs το 2001.
  • Επέτειος στη σκιά του μνημονίου
   Ενα χρόνο διακυβέρνησης συμπληρώνει αύριο το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκινούσε πέρυσι τέτοιο καιρό την πρωθυπουργική του θητεία με την υπόσχεση να αλλάξει τη χώρα. Η χώρα άλλαξε, όχι όμως έτσι όπως έλεγε στις προεκλογικές ομιλίες και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Η κρίση χρέους ανέτρεψε τα πάντα, από το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών έως τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.
  • Πολλά κενά στις πράσινες λίστες
   Δυστοκία και στο ψηφοδέλτιο Καμίνη. Οι υποψηφιότητες έφτασαν τελευταία στιγμή Οσο κι αν προσπάθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιπποκράτους, εν τέλει δεν κατάφεραν να κλείσουν το ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής και του Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων. Η τελική επιλογή των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών θα καθυστερήσει μερικές μέρες ακόμα.
  • Γκάφες του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη
   Από την Καραχασάν στην αυτονομία της Μουσταφάογλου Πεταλωτής και Ξυνίδης χρεώνονται τις κινήσεις της Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Εσωκομματική δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., προκαλούν οι εξελίξεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θράκη.
 • Νέα Δημοκρατία

  • Ο «φίλος» του προέδρου ταράζει τη Ν. Δημοκρατία
   Η στάση του Θ. Βάρδα έναντι του μνημονίου μοιάζει να ακυρώνει την πολιτική του Α. Σαμαρά. Εως τις 19 Σεπτεμβρίου όλοι τον ήξεραν ως οικονομικό σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά. Ομως στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρος Βάρδας δεν είναι οικονομικός του σύμβουλος ή τουλάχιστον δεν κατέχει θεσμική θέση στο κόμμα της Ν.Δ.
  • Στήριγμα σε Κικίλια, γκρίνιες με Κακλαμάνη
   Ο αρχηγός δεν μπορεί να είναι συνεχώς δίπλα στον Β. Κικίλια, γι' αυτό τοποθέτησε τον Γ. Μανώλη. Η υπόγεια, λόγω απειλής διαγραφών, γκρίνια για τις επιλογές της ηγεσίας ως προς τους υποψήφιους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εξακολουθεί στη Ν.Δ.
 • Εκπαιδευτικό σκάνδαλο

  • Επιλογή με... σκιές
   Πώς ενεπλάκη σε εκπαιδευτικό σκάνδαλο η Λίντα Κατέχη που επελέγη απ' την κυβέρνηση για να αναμορφώσει τα ΑΕΙ Στη δεκαετία του '70 ήταν από τις λίγες γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν μηχανικοί. Φοιτήτρια στο Μετσόβιο τότε, συνέχισε τις σπουδές στην Αμερική. Η Λίντα Κατέχη, διακεκριμένη επιστήμονας σήμερα και πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, επιστρέφει ως επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ειδικών για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
 • Σχεδιάζουν βαθιές τομές

  • Διπλό στοίχημα σε υγεία, παιδεία
   Η Αννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει την αδρανή επί 15 χρόνια διακομματική επιτροπή για την παιδεία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος προωθεί άμεσα τη δημιουργία 17 κέντρων απεξάρτησης μέσα σε δημόσια νοσοκομεία. Δύο μεγάλες μεγάλες μάχες έχει μπροστά της η κυβέρνηση και από την έκβασή τους θα κριθεί το μέλλον της. Οι αλλαγές που προωθεί στην υγεία και την παιδεία έχουν στόχο τη ριζική αναμόρφωση του τοπίου και γι' αυτό οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες.
 • Βουλή

  • Τεστ συνοχής για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
   Δύσκολο έργο θα έχει ο Β. Εξαρχος, τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει για γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. «Καζάνια που βράζουν» ταυτόχρονα, θυμίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της έναρξης, αύριο, της νέας Ολομέλειας της Βουλής. «Πράσινοι», «γαλάζιοι» και «ροζ» βουλευτές δίνουν την εντύπωση ότι προσερχόμενοι στο μέγαρο του Κοινοβουλίου, κρατούν και από μία κροτίδα ή βόμβα στην τσέπη, έτοιμοι να την εκσφενδονίσουν με κάθε ευκαιρία στο ενδοκομματικό πεδίο δράσης τους.
 • Συνέντευξη: Μ. Παπαϊωάννου

  • «Διαφωνώ με το μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις»
   «Είμαι ριζικά αντίθετος με κείνο το κομμάτι του μνημονίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερα το θέμα των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Επρεπε η κυβέρνηση να επιμείνει και να πει στην τρόικα ότι αυτά για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτα.
 • ΛΑΟΣ

  • ΛΑΟΣ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ Φωνές αμφισβήτησης στις επιλογές Καρατζαφέρη
   Πόσο καθαρή είναι η απόφαση του Γ. Καρατζαφέρη να αφήσει εκτός μάχης τον Μάκη Βορίδη; Με εσωκομματική κριτική, αντιπαραθέσεις και ανοιχτές αποστασιοποιήσεις προχωρεί ο ΛΑΟΣ στην αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου, αφού πολλά στελέχη αμφισβητούν τις επιλογές του Γιώργου Καρατζαφέρη και μιλούν για στρατηγική ήττας.
 • ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗ.ΑΡΙ.

  • Τα ατού της αριστεράς
   ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής θα σηκώσουν το βάρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για το ΚΚΕ. Τρεις εν ενεργεία βουλευτές, τους Θ. Παφίλη, Γ. Μαρίνο και Ν. Καραθανασόπουλο, «κατεβάζει» για υποψήφιους περιφερειάρχες στις περιφέρειες Αττικής, Αν. Στερεάς - Εύβοιας και Δ. Ελλάδας αντίστοιχα.
 • Οικολόγοι Πράσινοι

  • Αυτοδιοικητικοί και έτοιμοι
   Οι υποψήφιοι και στελέχη των Πρασίνων σε Αττική και Ν. Αιγαίο Κ. Διάκος και Ν. Χρυσόγελος, με τη βουλευτή των Πρασίνων της Αυστρίας στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βιέννης Μαρία Βασιλάκου. Με στόχο να φέρουν τα τοπικά προβλήματα στο επίκεντρο και να αναδείξουν τη διαφωνία τους με τη λογική που θέλει τις δημοτικές εκλογές δημοψήφισμα για το μνημόνιο κατεβαίνουν στην αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 • Ολυμπιακή Αεροπορία

  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ Αλλοι ριγμένοι κι άλλοι τυχεροί
   Οι Στ. Γιαννόπουλος και Μαρία Μιχαηλίδου ανήκουν στη «φουρνιά των 260». «Να μην υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων», τονίζουν. Από τους 260 απολυμένους της Ολυμπιακής του 2003, στους 2.500 υπό μετάταξη του 2009 που αμείβονται χωρίς ακόμη να έχουν τοποθετηθεί σε άλλη υπηρεσία.
 • Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Παιδεία: χρήματα και προβλήματα
   Επιφανείς νομικοί εγείρουν θέματα συνταγματικότητας στις νέες προτάσεις, ενώ πρυτάνεις επιμένουν ότι, χωρίς κονδύλια, καμία αλλαγή δεν είναι ρεαλιστική. Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί όσον αφορά την υλοποίηση των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις βασικές αρχές των οποίων εξήγγειλαν πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας στους Δελφούς. Τις απόψεις τους στηρίζουν στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα ιδρύματα και στο ότι πολλές «καινοτομίες» αντίκεινται στο Σύνταγμα.
  • Από Γεώργιο σε Γιώργο
   Το νέο εξεταστικό σύστημα που εξαγγέλθηκε είναι το ένατο κατά σειρά σύστημα εισαγωγής που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 1964 και μετά, από τη χρονιά δηλαδή που οι εισιτήριες εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.
 • Κύκλωμα υφαρπαγής ακινήτων

  • ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Λερναία ύδρα το κύκλωμα
   Ακόμη και δολοφονίες σχεδίαζε η συμμορία με τα αρπακτικά των πλειστηριασμών. Υποπτο παιχνίδι με ονόματα δικαστών, πολιτικών. Το «στρατηγείο» τους στο Ψυχικό. Δυσλειτουργία εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στη συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα «αρπακτικά» των πλειστηριασμών. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, έπειτα από πιέσεις της Κατεχάκη εκδόθηκαν οι απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για πέντε εμπλεκομένους αλλά για αδικήματα που δεν αφορούν στην τρέχουσα έρευνα.
 • Παραδικαστικό κύκλωμα