Έντυπη Έκδοση

Και όμως, το Δημόσιο ζημιώθηκε

Μάχη νομικών «χαρακωμάτων» δίνει στην υπόθεση του Βατοπεδίου η Ν.Δ., με στόχο να πείσει ότι δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από τις «ιερές» ανταλλαγές.

Καραμανλής και Ρουσόπουλος δεν μπορούν να βγουν από το «κάδρο» του σκανδάλου. Καραμανλής και Ρουσόπουλος δεν μπορούν να βγουν από το «κάδρο» του σκανδάλου. Η «στροφή» ακόμη από τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και η επίκληση εκθέσεων διεθνών οίκων περί μη ύπαρξης ζημιάς, γίνονται ενόψει της έκδοσης του τελικού πορίσματος της επιτροπής η οποία θα αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, την παραπομπή πρώην υπουργών του, με την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

Στη προσπάθειά τους να «θολώσουν» την πραγματικότητα, τα στελέχη της Ν.Δ. «ξεχνούν» και την αρχική παραγγελία Σανιδά που μιλούσε για όργιο παρανομιών που ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία. Παραβλέπουν επίσης και την έκθεση επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι χαρακτήριζαν ανακριβείς τις περισσότερες δηλώσεις που υπεβλήθησαν στις εφορίες και αφορούσαν την αξία των ανταλλαγέντων ακινήτων.

Τα μέλη της πλειοψηφίας στην προκαταρκτική επιτροπή στηρίζονται στην εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που υπολογίζει τη συνολική αξία των οικοπέδων στα 110 εκατ. ευρώ. Για κακουργηματική ζημιά μιλά άλλωστε και το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συντάξει εναντίον κεντρικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, η εφέτης-ανακρίτρια Ε. Καλού. Τόσο η ίδια όσο και η εισαγγελέας εφετών Μ. Μαλούχου αποδίδουν στο πρώην ηγετικό κυβερνητικό στέλεχος Γ. Αγγέλου ηθική αυτουργία στη ζημιά του Δημοσίου, την οποία εκτιμούν στα 55 εκατ. ευρώ, όση και η αξία της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που αποδόθηκαν παρανόμως στη μονή.

Τεράστιες αποκλίσεις αξιών

Το κατηγορητήριο Καλού στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, που έκαναν έρευνα με εντολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Οι επιθεωρητές ερεύνησαν όλα τα συμβόλαια οικοπέδων και τις δηλώσεις που υπεβλήθησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ. Στα περισσότερα διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες που δηλώθηκαν και προσδιορίστηκαν από τις εφορίες.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτει τεράστια απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων του ΣΟΕ και της αγοραίας αξίας των ακίνητων, όπως τις εκτίμησαν οι εφορίες.

* Στο ακίνητο-«φιλέτο» των 8.608 στρεμμάτων της Ουρανούπολης, το ΣΟΕ εκτίμησε την αξία του σε 1.107.000 ευρώ, ενώ απαλλάχθηκε στα 8.470.000 ευρώ. Η ΔΟΥ Αρναίας ανέβασε την αντικειμενική του αξία (ως δασική έκταση) στα 33.994.000 ευρώ και αργότερα (ως άρτιο και οικοδομήσιμο) στα 207.480.000 ευρώ. Η διαφορα οφείλεται στο γεγονός ότι στα συμβόλαια η έκταση από «δάσος χθαμαλόν» έγινε «άρτια και οικοδομήσιμη».

* Στο Κάτω Σούλι, έκταση 2.550 στρεμμάτων εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ και δηλώθηκε 1.111.378 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ορίσθηκε στα 11.755.000 ευρώ, καθώς δηλώθηκε ψευδώς ότι απέχει τουλάχιστον 500-800 μέτρα από τη θάλασσα. Στην πραγματικότητα εφάπτεται της θάλασσας, γεγονός που ανεβάζει την πραγματική αντικειμενική του αξία στα 35.267.898 ευρώ.

**Αλλη έκταση 180 στρεμμάτων στον Αγιο Αθανάσιο Βεγορίτιδας δηλώθηκε στο συμβόλαιο 360.000 ευρώ όταν η αγοραία αξία, σύμφωνα με τη ΔΟΥ Εδεσσας, ανέρχεται σε 5.400.000.

Οι πειθαρχικές ευθύνες

Το πόρισμα αναφέρει ότι οι δηλώσεις που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ για τις ανταλλαγές και για τις οποίες προέκυψαν διαφορές, «πρέπει να θεωρηθούν ως ανακριβείς». Ο κ. Ρακιντζής ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς (προσφάτως και τους κ. Παπακωνσταντίνου και Καστανίδη) ζητώντας να ερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο των μελών του ΣΟΕ όσο και των αρμόδιων ΔΟΥ, που δέχθηκαν τις ανακριβείς δηλώσεις. Ομως δεν έχει γίνει τίποτα.

Καταθέτοντας ωστόσο στη Βουλή, ο κ. Ρακιντζής παραδέχθηκε ότι υπήρξε κακουργηματική ζημία του Δημοσίου.

Αγνωστες παραμένουν και οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» που φέρεται να διακινήθηκε. Μόνο από την ανταλλαγή και αγοραπωλησία του ολυμπιακού ακινήτου, η συνολική αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 41 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε λογαριασμό της μονής επιπλέον («δώρο» το χαρακτήρισαν οι μοναχοί) 9 εκατ. ευρώ. Αν και δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των off shore εταιρειών της Κύπρου που έχουν σχέση με τη μονή, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μίλησε για υπόθεση που «όζει».

Η τελική ποινική αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας και των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης θα γίνει πάντως από τους δικαστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Υπόθεση Βατοπεδίου
Για το ίδιο θέμα
Το μεγάλο θαύμα της Αγίας Ζώνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μπίζνες στην παραλιακή
Ξαναμοιράζεται η παραλιακή ζώνη
Υγεία
Ασθενείς, όμηροι κυκλωμάτων
Φωτοβολταϊκά
Γαλάζιος εμφύλιος μαίνεται στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Και όμως, το Δημόσιο ζημιώθηκε
Διαχείριση απορριμμάτων
«Ανυπόστατα τα σενάρια σκανδαλολογίας»
Καυτά ερωτήματα για τη βιοξήρανση
Νομοθεσία για τις ουσίες
Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών
Από το "Εψιλον" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
VANITY (UN)FAIR