Ελευθεροτυπία - 03/10/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Οι βραχογραφίες του Μιχάλη Ρούσσου
Περιώνυμος αγροτικός οικισμός της Αμοργού, ο οποίος έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της και να κατανοήσουμε πολλά από την αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση του νησιού και βεβαίως τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.
Χοροί και μουσικοί κεντημένοι στην πέτρα
Του Ασφοντυλίτη ο οικισμός -έξοχα αποτυπωμένος στο νεόκοπο βιβλίο του Ηλία Προβόπουλου «Κέντημα στην πέτρα η ζωή του», εκδόσεις Μπατσιούλας, τηλ.: 210-3315186- βρίσκεται στο μέσον περίπου της «Μεγάλης Στράτας», του δρόμου δηλαδή που συνδέει την Αιγιάλη με τη Χώρα της Αμοργού και το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Ο κόσμος του Ασφοντυλίτη έμεινε ίδιος και απαράλλαχτος, ως φαίνεται, για πολλούς αιώνες και μόνο από τα μέσα του περασμένου άρχισε να αλλάζει, όπως εξάλλου και ολόκληρο το νησί.
Εκείνη την εποχή σταματάει περίπου και το έργο του Μιχάλη Ρούσσου. Εργα του, οι περίπου διακόσιες βραχογραφίες που άφησε στις μεγάλες πέτρες των τοίχων των σπιτιών, στις μάντρες του οικισμού και σε διάφορα άλλα σημεία του δρόμου προς τον Ποταμό. Αυτός ο λαϊκός καλλιτέχνης με τα πελεκητά κεντίδια του, που δεν σώζεται καμιά φωτογραφία του, ήταν γιος του Νικήτα και της Ειρήνης (το γένος Χάλαρη). Στην Αμοργό λένε πως η κεντρική φιγούρα είναι ο περίφημος Μπουγιουκλής (Νικόλας Γαβαλάς), ο οποίος πήγαινε και έπαιζε στα πανηγύρια του Αγίου Νικολάου.
Για το βιβλίο, το βίο και το έργο του Μιχάλη Ρούσσου μιλούν απόψε ώρα 8.00 στο βιβλιοπωλείο «Μπατσιούλας» (Πανόρμου 83), δίπλα στο σταθμό του μετρό, οι συνάδελφοι της «Ε» Βασίλης Καλαμαράς και Γιώργος Σταματόπουλος και οι: Βιβιάννα Μεταλληνού, Γιώργος Πίττας, Δημήτρης Ταλιάνης, Μανώλης Λιγνός. *
*Γιορτάζουν οι ηλικιωμένοι του Πειραιά, από σήμερα έως και τις 7 Οκτωβρίου, καθώς ο δήμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 3ης Ηλικίας διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων στα ΚΑΠΗ. Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με ομιλίες, προβολές, σκετς, αφηγήσεις, μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς, τραγούδι, χορό και εδέσματα, θα πραγματοποιηθεί σε κάθε ΚΑΠΗ του Πειραιά για τα μέλη και τους παρευρισκομένους. Στόχος του δήμου, να δοθεί ένα ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή των ηλικιωμένων.
* Ενα νέο πάρκο και μια καινούργια παιδική χαρά απέκτησαν τα παιδιά και οι κάτοικοι του Πειραιά, καθώς συνεργεία του δήμου διαμόρφωσαν εγκαταλειμμένο οικόπεδο του ΟΣΚ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Νεωρίων. Τα εγκαίνια έκανε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος και όπως τόνισε, το έργο αυτό το έφτιαξαν οι εργαζόμενοι στο δήμο, δουλεύοντας νύχτα-μέρα εθελοντικά.