Έντυπη Έκδοση

Ξεπουλάνε οχυρό χάριν του τουρισμού

Η μετακίνηση του μοναδικού ναυτικού οχυρού που επιτηρεί τα στενά Ελλάδας - Αλβανίας στην Κέρκυρα, για να διευκολυνθεί η ανέγερση ξενοδοχείου από μεγάλη ξένη εταιρεία, προκάλεσε το εξώδικο του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το εξώδικο αποστέλλεται επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ, που πουλάει τη δημόσια έκταση Ερημίτης της Κέρκυρας, εντός της οποίας βρίσκεται το οχυρό, για να χτιστεί ξενοδοχείο, προς την εταιρεία «Ν.C.Η. CAPITAL Inc.», που χτίζει το ξενοδοχείο, αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου.

Ο Θ. Γαλιατσάτος θεωρεί επικίνδυνη τη μεταφορά του ναυτικού οχυρού για δύο λόγους: α) Λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας για το ίδιο το οχυρό που προκύπτουν από την κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης, καθώς η προτεινόμενη νέα θέση δεν έχει Επιτηρούμενη Ζώνη και δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία και επομένως προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για το ίδιο το οχυρό, τονίζει ο Θ. Γαλιατσάτος. β) Λόγω της έλλειψης ορατότητας της νέας θέσης και αδυναμίας επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ, καθώς η νέα θέση του ναυτικού οχυρού, σύμφωνα και με Τεχνική Εκθεση μηχανολόγου μηχανικού του ΕΜΠ που κατατέθηκε στο ΣτΕ, δεν παρέχει ούτε οπτική ορατότητα ούτε δυνατότητα επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο τμήμα της θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία καθώς και για τις ακτές της Κέρκυρας απέναντι από την Αλβανία. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλος «νεκρός τομέας», άρα έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης.

«Είναι απαράδεκτο, με το πρόσχημα του δημόσιου χρέους (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει μόλις 23 εκ. [26 ευρώ ανά τ.μ.] μείον τα έξοδα μετεγκατάστασης του οχυρού) να θυσιάζεται η Εθνική Ασφάλεια και μάλιστα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή», δηλώνει ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Τουρισμός
ΤΑΙΠΕΔ
Ιδιωτικοποιήσεις
Θεσσαλονίκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΔΟΕ
Στον αέρα τα σχέδια για κατασχέσεις από ΣΔΟΕ
ΕΔΑΔ
Προσέφυγαν στο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΟΚΑΑ
Στον ΟΚΑΑ η Νέα Ιχθυόσκαλα
Πανεπιστήμια
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 400 κορυφαία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Διαφώνησε στην αναδιάρθρωση του νοσοκομείου, τον έστειλαν σπίτι του
Θέματα ζώων
Κατοικίδια εν λευκώ
Παιδεία/Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Πώς να πας, πώς να 'ρθεις, αφού τα πούλμαν δεν θα δεις
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθώος ο Κοσκωτάς για Σιδέρη
Ρομά
«Δίπλα στους Ρομά ζουν άνθρωποι»!
Ερευνα/Συνθήκες εργασίας
Νοσοκομειακός Μεσαίωνας
Τι είναι το BURNOUT
Εκδηλώσεις
Στους δρόμους των μεταναστευτικών πουλιών
TV & Media
Κάτι... ψήνεται ήδη στην TV
«Ελα μαζί μας» από τον ΣΚΑΪ
Το Stars System επιστρέφει
Η Β. Σουλτανιά στο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ
Ανθρώπινα
«Τέχνη και τρέλα» στο «Μελίνα Μερκούρη»
ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι
ΕΛ.ΑΣ.
Μπαράζ συλλήψεων και αποτύπωμα... Μαζιώτη
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφερειάρχης με βούλα ΣτΕ η Χρ. Καλογήρου
ΤΑΙΠΕΔ
Ξεπουλάνε οχυρό χάριν του τουρισμού