Έντυπη Έκδοση

Παίρνουν πίσω τα δίκτυα της ΕΥΑΘ οι δήμοι της Θεσσαλονίκης

Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης παίρνουν πίσω την προίκα που είχαν δώσει στην ΕΥΑΘ στις δεκαετίες του '70, του '80 και του '90. Είναι τα δίκτυα, τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι οι δήμοι, και με αποφάσεις τους παραχώρησαν δωρεάν στον τότε Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ).

 «Από την ερχόμενη Δευτέρα, τα δημοτικά συμβούλια των 11 δήμων της Θεσσαλονίκης, που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε αποφάσεις ανάκλησης των παλιών αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήσαμε έτοιμες εγκαταστάσεις και δίκτυα στον ΟΥΘ», διεμήνυσε χθες στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ Κ.Μ.), δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

«Οι δήμοι παραχώρησαν αυτές τις εγκαταστάσεις σε μία κρατική εταιρεία ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Από τη στιγμή που η εταιρεία αυτή παύει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν ιδιώτη τις εγκαταστάσεις που έγιναν με χρήματα των δημοτών μας», δήλωσε στην «Ε» ο Σ. Δανιηλίδης.

Το προεδρείο της ΠΕΔ Κ.Μ., μαζί με την «Κίνηση 136» και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) παρέδωσαν στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό 98% κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και απαίτησαν να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία των Θεσσαλονικέων.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, αντέτεινε ότι η πώληση της ΕΥΑΘ είναι πολιτική απόφαση και ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι απλά εκτελεστικό όργανο, ενώ αποπειράθηκε να αμφισβητήσει το δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης και καλεί την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, η οποία στην ουσία της αφορά και την ΕΥΑΘ. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ βρίσκονται στην Αθήνα, για να παραδώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον πρωθυπουργό, στο πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σήμερα έχουν συνάντηση με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και αύριο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ενωση Δήμων. Παράλληλα, η ΚΕΔ Κ.Μ. προετοιμάζεται να καταθέσει νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Νέα προσφυγή προετοιμάζεται να καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ), αλλά και το συντονιστικό «SOSτε το Νερό», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου και μέλος του «SOSτε το Νερό», Γιώργος Αρχοντόπουλος. Ηδη βρίσκεται υπό σύσταση νομική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, η οποία θα καταθέσει στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή αίτημα ανάκλησης της υπουργικής απόφασης για τη πώληση της ΕΥΑΘ, με βάση την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Γειτονιές σε Δράση», Ελεάννα Ιωαννίδου, αν το αίτημα αυτό δεν γίνει σεβαστό, τότε, βάσει του νόμου, μπορεί να κατατεθεί και νέα προσφυγή κατά της απόφασης για την πώληση της ΕΥΑΘ. Το «SOSτε το Νερό» θα απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες της ΕΥΑΘ να προσέλθουν και να συνυπογράψουν το αίτημα προς τη διυπουργική επιτροπή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΑΘ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Νερό/Υδροδότηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κοινωνικά θέματα
Κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά των φαναριών
Υγεία
Οι μισοί γιατροί είπαν «όχι» στον ΕΟΠΥΥ
ΣτΕ
Πόρτα στις άγαμες θυγατέρες
ΥΠΕΘΑ
Αναθέρμανση της Χάγης για λύση στο Αιγαίο
Ακίνητα
Νέοι κανόνες στην ένταξη ακινήτων στο σχέδιο
Νερό
Παίρνουν πίσω τα δίκτυα της ΕΥΑΘ οι δήμοι της Θεσσαλονίκης
Σκουριές
Από τα πλάγια προσπαθούν να βάλουν τις Σκουριές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Ετρεχε» χρόνια χωρίς να ξέρει τίποτα!
Μηχανοκίνητος αθλητισμός
Ενας σωστός «μικρός» αγώνας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκφοβισμός από τους ναρκέμπορους με πυροβολισμούς
Με κλομπ δεν αλλάζουν δικαστικές αποφάσεις
Συνέδρια
Διήμερο συνέδριο για τη Βιοηθική
Μετανάστες
«Σκίστε το πέπλο σιωπής για τη Μανωλάδα»
Ανθρώπινα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τον Ελληνισμό της Ουκρανίας»
Καρδιά μου