Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ 4 ΔΙΣ. ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση

Την άνοιξη τοποθέτησε ως αφετηρία εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου - με την προκήρυξη στις 15 Μαρτίου επενδυτικών σχεδίων ύψους 4 δισ. ευρώ- ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με καθυστέρηση ενός χρόνου, η συζήτηση του επίμαχου νομοθετήματος.

Ηταν μακριά και δεν το έφτανε το νομοσχέδιο ο υπουργός. Τελικά το κατέθεσε, για να δεχτεί τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης Ηταν μακριά και δεν το έφτανε το νομοσχέδιο ο υπουργός. Τελικά το κατέθεσε, για να δεχτεί τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης Ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εμφάνισε το νόμο ως «εργαλείο που έρχεται να απαντήσει στην ύφεση και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» με στόχευση την κάλυψη του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας, με «εξωστρέφεια, επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και διαφάνεια».

Χαρακτήρισε το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (η συζήτηση για το οποίο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη) «βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο», αναφέρθηκε στην εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες την παροχή χαμηλότοκων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρουσίασε τη νεανική επιχειρηματικότητα ως το «μεγάλο εθνικό στοίχημα» -είπε μάλιστα πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχτούν τα επόμενα δύο χρόνια 50.000 σχετικών επιχειρήσεων.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης υποστήριξε πως ο νόμος -στο κείμενο του οποίου, όπως είπε, εντοπίζονται σοβαρά κενά και μεγάλη γραφειοκρατία- δεν θα μπορέσει να ενισχύσει καμία επένδυση μέσα στο 2011, διότι για να καταστεί ενεργός απαιτείται σωρεία κανονιστικών πράξεων, υπουργικών αποφάσεων δηλαδή και προεδρικών διαταγμάτων, οπότε θα χρειαστούν πολλοί μήνες όχι μόνο για την έκδοσή τους, αλλά και για να αφομοιωθούν από τη δημόσια διοίκηση. Σημειώνεται πως, απαντώντας ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι «οι μισές από τις υπουργικές αποφάσεις και τα μισά από τα Π.Δ. προβλέπονται από τον προηγούμενο νόμο».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε πως ο νόμος δεν αντιμετωπίζει την κλαδική και την περιφερειακή ανισομετρία, ούτε την ανεργία. «Αποτελεί κρατική ρύθμιση για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων στους οποίους παρέχονται σκανδαλώδεις διευκολύνσεις, σε αντίθεση με την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει.

Ο Λ. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ επικέντρωσε στην «εγγενή αδυναμία» του νόμου να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, «ώστε να προκρίνει τους τομείς στους οποίους υπάρχει προοπτική, για να βγει η χώρα από την κρίση».

Η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας «τεράστιες αποκλίσεις και ανισότητες» ζήτησε ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να διασφαλιστούν τα δεδομένα που θέτει η κυβέρνηση στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Η σημερινή διαδικασία στην Επιτροπή προβλέπει τη συνέχεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Ούτε λέξη για τη Χάλκη
Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο για τα κλειστά
Επενδυτικά σχέδια 4 δισ.
Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση
Νέα Δημοκρατία
Δύο αντίθετες γραμμές σε ένα κόμμα
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ηθελαν «κινητικότητα» αλλά όχι λύση του Κυπριακού το 1980
Υπόθεση Siemens
Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας
Απαλλαγή Ζαγοριανού προτείνει πάλι ο Δασούλας
«Γλωσσολογικό χρυσωρυχείο»
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ταμείο είναι μείον στη Θεσσαλονίκη
Δήμος Πειραιά
Χρέη και σκουπίδια, αγκάθια στον Πειραιά