Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΜΕΤΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΥΨΗΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ούτε λέξη για τη Χάλκη

Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών» εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μετά παρέλευση 50 και πλέον ετών επισκέφτηκε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μέλη της Ιεράς Συνόδου και η ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με τον Βαρθολομαίο (ΑΠΕ) Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με τον Βαρθολομαίο (ΑΠΕ) Ο κ. Αρίντς ευχήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Μπ. Αρίντς για την εξέλιξη στο θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου. Βρήκε παράλληλα την ευκαιρία να του υπενθυμίσει ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που σταμάτησε η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Με την Ιερά Σύνοδο

Η απάντηση του Αρίντς σε ό,τι αφορά το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου ήταν ότι «εφαρμόστηκαν ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις». Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο αντρών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είχε την ευκαιρία να συστηθεί και με μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Απόστολο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και με το γραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Ελιπιδοφόρο και τον πρωτοσύγκελο αρχιμανδρίτη Στέφανο.

Τον κ. Αρίντς υποδέχτηκαν στο Φανάρι ο Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, αλλά και πολλοί από τους προέδρους των κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στο Φανάρι από το 1952. Τότε το λίκνο της Ορθοδοξίας είχε επισκεφτεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές. Εκτοτε, και όσο αυξανόταν η επιρροή των στρατιωτικών στις τουρκικές κυβερνήσεις, η κρατούσα αντίληψη ήταν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάγεται στον αντινομάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Ενημέρωση σε Δρούτσα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ο κ. Βαρθολομαίος τον ενημέρωσε και για την επίσκεψη Αρίντς. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η συμβολική αυτή επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ακολουθεί κάποιες πρόσφατες θετικές ενέργειες εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνοδευτεί σύντομα από ουσιαστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που συνεχίζουν να δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία και απειλούν την ίδια την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την επίσκεψη η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στο Φανάρι από το 1952.

Θετική εξέλιξη τη χαρακτήρισε και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο άνοιγμα και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως μια αυτονόητη κίνηση σεβασμού των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Σχετικά θέματα: Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Ούτε λέξη για τη Χάλκη
Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο για τα κλειστά
Επενδυτικά σχέδια 4 δισ.
Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση
Νέα Δημοκρατία
Δύο αντίθετες γραμμές σε ένα κόμμα
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ηθελαν «κινητικότητα» αλλά όχι λύση του Κυπριακού το 1980
Υπόθεση Siemens
Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας
Απαλλαγή Ζαγοριανού προτείνει πάλι ο Δασούλας
«Γλωσσολογικό χρυσωρυχείο»
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ταμείο είναι μείον στη Θεσσαλονίκη
Δήμος Πειραιά
Χρέη και σκουπίδια, αγκάθια στον Πειραιά