Έντυπη Έκδοση

ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ... ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟ 2011 * ΣΤΟΧΟΣ 1.000.000 ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου

Με στόχο τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογράφων απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., συνεδρίασε χθες υπό τον Γ. Παπανδρέου η σχετική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η Βάσω Παπανδρέου.

Πρόεδρος της επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών, η Βάσω Παπανδρέου. Το ευρωομόλογο, εκτός από την οικονομία, θα στηρίξει και το κόμμα; Πρόεδρος της επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών, η Βάσω Παπανδρέου. Το ευρωομόλογο, εκτός από την οικονομία, θα στηρίξει και το κόμμα; Ο πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή πρωτοβουλία μετά την τελευταία συνοδο κορυφής, στην οποία εκφράστηκε για ακόμη μία φορά η άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει στην έκδοση του ευρωομολόγου. Υπέρ έχουν ταχθεί, ως γνωστόν, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.-Κ. Γιουνκέρ με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι, οι οποίοι πρόσφατα είχαν δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου στηρίζεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει πως, αν 1.000.000 πολίτες της Ε.Ε. θέσουν ένα τέτοιο θέμα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση στο Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες στη σύσκεψη ότι το δίλημμα δεν είναι ευρωομόλογο ή τίποτα, αλλά ποια μορφή θα πάρει το ευρωομόλογο.

Οι 3 εκδοχές

Εγινε ενημέρωση από τον ίδιο αλλά και τον Λ. Παπαδήμο για τις προτάσεις που διατυπώνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οποίες: Υπάρχει η πρόταση ενός ευρωομολόγου που θα εξυπηρετεί τα μεγάλα στρατηγικά-αναπτυξιακά πρότζεκτ με συντονισμό της ΕΚΤ και με το οποίο θα συμφωνούσε και η Γερμανία, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών που έχουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.

Υπάρχει η λύση του ευρωομολόγου που θα καλύπτει το 60% του χρέους των χωρών με επιτόκιο 1,5% και το οποίο στηρίζεται στην πρόταση του Γιουνκέρ, αλλά αντιδρά η Γερμανία. Υπάρχει και μια τρίτη λύση, ενός ευρωομολόγου που θα συμβάλλει στην αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης με ευθύνη της ΕΚΤ.

«Ερμαφρόδιτη»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, θα συνεχίσουν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς». Εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα του ευρωομολόγου δεν πρέπει να εμφανιστεί σαν μια μονομερής προσπάθεια της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πάρει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή διάσταση, σε συνεργασία με χώρες στην Ε.Ε. που συμφωνούν την έκδοση ευρωομολόγου.

Η επιτροπή

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τη Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να ζητήσει και τη στήριξη των ελληνικών κομμάτων, αλλά και των συνδικάτων, στην προσπάθεια έκδοσης του ευρωομολόγου και τη συγκέντρωση του ενός εκατ. υπογραφών, που θα διαρκέσει όλο το 2011.

Η κ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη και το μέλλον της και τόνισε ότι οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπό πίεση.

Στην επιτροπή για το ευρωομόλογο, εκτός της Βάσως Παπανδρέου, συμμετέχουν ακόμη και οι: Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου, Ντίνος Βρεττός, Αννυ Ποδηματά, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ χθες στη σύσκεψη ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Ούτε λέξη για τη Χάλκη
Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο για τα κλειστά
Επενδυτικά σχέδια 4 δισ.
Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση
Νέα Δημοκρατία
Δύο αντίθετες γραμμές σε ένα κόμμα
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ηθελαν «κινητικότητα» αλλά όχι λύση του Κυπριακού το 1980
Υπόθεση Siemens
Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας
Απαλλαγή Ζαγοριανού προτείνει πάλι ο Δασούλας
«Γλωσσολογικό χρυσωρυχείο»
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ταμείο είναι μείον στη Θεσσαλονίκη
Δήμος Πειραιά
Χρέη και σκουπίδια, αγκάθια στον Πειραιά