Έντυπη Έκδοση

«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς

Σαν «επικοινωνιακό τέχνασμα» επιχειρεί να παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς το θέμα της συγκέντρωσης των υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση για το ευρωομόλογο και να ακυρώσει την πρωτοβουλία.

Αν και ο ίδιος έχει εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας του ευρω-ομολόγου και έθεσε το θέμα στις συναντήσεις που είχε με τον Ολι Ρεν και τον Στρος-Καν στην Αθήνα και με ηγέτες που προέρχονται από τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γιουνκέρ κ.ά.) στις Βρυξέλλες πρόσφατα, έχει τέσσερις ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα που θα είχε η συγκέντρωση των υπογραφών, προκειμένου να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τη θέση του ο πρόεδρος της Ν.Δ. την είχε αναλύσει και στη Βουλή, στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011. Πιο συγκεκριμένα:

1 «Δεν αρκεί ένα εκατομμύριο υπογραφές από οπουδήποτε», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς. «Πρέπει να προέρχονται από 7 χώρες-μέλη, τουλάχιστον, και μάλιστα με θεσπισμένα ελάχιστα υπογραφών σε κάθε χώρα-μέλος».

2 Και να συγκεντρωθούν οι υπογραφές δεν είναι κάτι «δεσμευτικό». «Πρέπει να περάσουν από πολλά στάδια αλλά στο τέλος η Κομισιόν θα κληθεί να αποδεχθεί ή όχι τη σχετική πρωτοβουλία», δήλωσε. «Κι αν τη δεχθεί η Κομισιόν, πρέπει να την εγκρίνει ομόφωνα και το Συμβούλιο (σημ. όπου αρκεί ένα μόνο "όχι" της Μέρκελ για να μην περάσει). Χώρια που υπάρχουν αντιδράσεις σχεδόν από όλες τις χώρες του ισχυρού Βορρά».

3 «Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσει να ξεκινήσει από την άνοιξη του 2012 και μετά!», όπως αναφέρεται στη δήλωση της Κομισιόν. «Ενώ τα ευρωομόλογα είναι σίγουρο ότι θα τα χρειαστούμε πολύ νωρίτερα», δηλώνει ο Α. Σαμαράς.

4 Θεωρεί σημαντικό το θέμα των συμμαχιών. «Συνεννοηθήκατε με ομολόγούς σας ή με ηγέτες άλλων χωρών-μελών;», ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου. «Κι αν το κάνατε με ξένους ηγέτες, γιατί δεν συνεννοηθήκατε προηγουμένως μαζί μας; Αφού ξέρατε ότι από την πρώτη στιγμή εμείς ζητούσαμε ευρω ομόλογο».

Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πέταξε» το θέμα των υπογραφών για το «θεαθήναι». Ο Α. Σαμαράς θα συνεχίσει τον διπλωματικό του μαραθώνιο υπέρ του ευρωομολόγου, προτάσσοντας την ανάγκη της κοινοτικής αλληλεγγύης που σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Ούτε λέξη για τη Χάλκη
Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο για τα κλειστά
Επενδυτικά σχέδια 4 δισ.
Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση
Νέα Δημοκρατία
Δύο αντίθετες γραμμές σε ένα κόμμα
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ηθελαν «κινητικότητα» αλλά όχι λύση του Κυπριακού το 1980
Υπόθεση Siemens
Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας
Απαλλαγή Ζαγοριανού προτείνει πάλι ο Δασούλας
«Γλωσσολογικό χρυσωρυχείο»
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ταμείο είναι μείον στη Θεσσαλονίκη
Δήμος Πειραιά
Χρέη και σκουπίδια, αγκάθια στον Πειραιά