Έντυπη Έκδοση

Ευχές

Τη «μνημονιακή» αυτή Πρωτοχρονιά, που την υποδέχτηκαν, αντί βαρελότων, αληθινές βόμβες και τα κάλαντα μάς τα έψαλε πρόωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακόμη και οι ευχές είχαν διαφορετικό περιεχόμενο.

Προφορικές ή γραπτές, τηλεφωνικές, ψηφιακές ή ηλεκτρονικές αντικατόπτρισαν τα συναισθήματα με τα οποία οι περισσότεροι υποδέχτηκαν το 2011. Ενα θρίλερ με ανατροπές και εκπλήξεις, που ήδη από τα «προσεχώς» έχει καταφέρει να μας τρομάξει, χαρακτήριζε τη νέα χρονιά ευχητήριο SMS που λάβαμε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παραμονής. Αλλοι μας ευχήθηκαν γρήγορη έξοδο από την αβεβαιότητα και την ανησυχία ή καλό κουράγιο, άλλοι αναφέρθηκαν ακόμη και στις ευκαιρίες για πνευματική χαρά που μας προσφέρουν οι καιροί, αφού για τις υπόλοιπες ούτε λόγος να γίνεται, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες...

Ετσι, οι περισσότεροι με την ψυχολογία του παίκτη που ετοιμάζεται να διαβεί την είσοδο του καζίνου -αποφασισμένος να ποντάρει τα ρέστα του- υποδεχτήκαμε το 2011. Τα προγνωστικά να δίνουν και να παίρνουν, η αδρεναλίνη να έχει φτάσει στα ύψη αλλά και οι λιγοστές ελπίδες να παραμένουν ζωντανές.

Σε αυτό το πνεύμα, την κρίσιμη ζαριά ετοιμάζεται να ρίξει και η κυβέρνηση, αφού είναι πλέον κοινό μυστικό πως η τύχη της χώρας, αλλά και της ίδιας, κρέμονται από ένα λεπτό σκοινί. Τα σενάρια που συζητιούνται είναι πολλά και αξίζει να τα απαριθμήσουμε συνοπτικά. Ξεκινούν από τα πλέον αισιόδοξα για έκδοση ευρωομολόγων, ενδυνάμωση του μηχανισμού στήριξης και επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, περνούν με αυξανόμενο βαθμό καταστροφικότητας από την πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση της ύφεσης, αποτυχία των στόχων του Μνημονίου και επιβολή νέων επώδυνων μέτρων και καταλήγουν στη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι ότι από πολλές Συμπληγάδες έχει να περάσει η κυβέρνηση, αφού δέχεται πλέον διασταυρούμενα πυρά, από τις αγορές, από ορισμένους κοινοτικούς εταίρους, από τους πολίτες (που δεν αντέχουν άλλες θυσίες χωρίς αντίκρισμα), από το εσωτερικό τού κόμματος κ.λπ. κ.λπ.

Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνει το πρόβλημα της μετανάστευσης, καθώς περισσότερα από τετρακόσια άτομα την ημέρα περνούν τα σύνορά μας και καταλήγουν άνεργα, απελπισμένα και πεινασμένα στην πρωτεύουσα και τις επαρχίες της χώρας, ενώνοντας την τύχη τους με εκείνη εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων, πλέον, Ελλήνων πολιτών. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται άνθρωποι που πλούτισαν παράνομα όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν απερίσπαστοι το βιολί τους, προκαλώντας τη λαϊκή οργή.

Σε μια ωρολογιακή βόμβα καθόμαστε όλοι, με λίγα λόγια, έτοιμη να εκραγεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να ευχηθεί κάποιος αυτές τις χρονιάρες ημέρες και να μιλήσει για αγάπη, χαρά και τύχη, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Στα χρόνια του φόβου και της αβεβαιότητας μόνο για αυτογνωσία, ανάληψη ευθυνών, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη ανθρωπιά, ψυχραιμία και... καλά ξεμπερδέματα μπορεί να ευχηθεί κανείς. Πάντα με την ελπίδα ότι οι ευχές αυτές θα πιάσουν τόπο. Αυτό θα πράξουμε λοιπόν κι εμείς από τη στήλη, προσδοκώντας ότι θα ξημερώσουν σύντομα καλύτερες ημέρες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Με το βλέμμα στο Αιγαίο η συνάντηση στο Ερζερούμ
Ούτε λέξη για τη Χάλκη
Συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο
Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει ο Σαμαράς
Και «όχι» και «ναι» από την Αριστερά
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο για τα κλειστά
Επενδυτικά σχέδια 4 δισ.
Αναπτυξιακός νόμος με ένα χρόνο καθυστέρηση
Νέα Δημοκρατία
Δύο αντίθετες γραμμές σε ένα κόμμα
Αρχεία Φόρεϊν Οφις
Ηθελαν «κινητικότητα» αλλά όχι λύση του Κυπριακού το 1980
Υπόθεση Siemens
Παραπομπή Μαντέλη για το πόθεν έσχες εισηγείται η εισαγγελέας
Απαλλαγή Ζαγοριανού προτείνει πάλι ο Δασούλας
«Γλωσσολογικό χρυσωρυχείο»
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι που μιλούν «ρωμαίικα»
Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ταμείο είναι μείον στη Θεσσαλονίκη
Δήμος Πειραιά
Χρέη και σκουπίδια, αγκάθια στον Πειραιά