Έντυπη Έκδοση

Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ουγγαρία και στην Ε.Ε. ο νέος νόμος περί Τύπου, που τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα, ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουδαπέστη.

«Η ελευθεροτυπία δεν υπάρχει πια στην Ουγγαρία», κατήγγειλε χθες από την πρώτη σελίδα της η κεντροαριστερή εφημερίδα «Νέπστζαμπαντσαγκ». Στη σελίδα δεν υπάρχει καμία άλλη είδηση. Επαναλαμβάνεται μόνον αυτή η φράση, γραμμένη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ» έβαλε την ίδια φράση και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία ως τίτλο στην πρώτη της σελίδα. Η ουγγρική εφημερίδα γράφει στο κύριο άρθρο της ότι ο νέος νόμος «δεν χρησιμεύει παρά στην εξυπηρέτηση των αυταρχικών στόχων της κυβέρνησης του κόμματος Φίντεστ (του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν), ενώ περιορίζει, επιβάλλει κυρώσεις και στο τέλος εξοντώνει όσους έχουν αντίθετη γνώμη». Η εφημερίδα «Νέπσαβα» (αριστερή) απαιτεί στο πρωτοσέλιδό της «Ελευθερία του Τύπου» και δημοσιεύει την απαίτηση στα ουγγρικά και στα αγγλικά. «Πρέπει να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας», έγραψε χθες η εφημερίδα και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε η Ευρώπη να αντιληφθεί τα αντιδημοκρατικά μέτρα και να πάρει τις δικές της συνετές διπλωματικές αποφάσεις...».

Χθες στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή εξέφρασε «αμφιβολίες» για τον ουγγρικό νόμο και κυρίως για την ανεξαρτησία της Αρχής που θα αναλάβει να επιβλέπει τα ΜΜΕ. Ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νέλι Κρους, δήλωσε ότι «λίγο πριν από τα Χριστούγεννα» η επίτροπος έστειλε επιστολή στις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας τις ανησυχίες της και κυρίως «αμφιβολίες για την ικανότητα της νέας αρχής να ενεργεί ανεξάρτητα, ιδιαίτερα λόγω της σύνθεσής της».

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο νέος νόμος, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει πρόστιμα έως και 730.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια που «προσβάλλουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και την ηθική» ή σε αυτά που μεταδίδουν «μεροληπτικές πληροφορίες». Δεν προσδιορίζει όμως επακριβώς τις έννοιες αυτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουγγαρία
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Ελιγμοί του Ούγγρου πρωθυπουργού για το νόμο περί Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Μεταλλαγμένος εκβιασμός από ΗΠΑ
Να βουλιάξουν ακτιβιστές σχεδίαζαν ΗΠΑ και Ιαπωνία
Αίγυπτος
«Επιτάφιος» οργής στους δρόμους
Μήνυμα Παπούλια προς Μουμπάρακ
Αμπού Ντάμπι
Η ελβετική καταιγίδα της ερήμου
Απαγόρευση καπνίσματος
Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο και... εισπράττει
Άλλες ειδήσεις
Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία
2010: χρονιά σεισμών, λοιμών και καταποντισμών
22 πόλεις «πνίγηκαν» στην Αυστραλία
Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων
Οι δύο «όψεις» του 2011
Εξέταση αίματος για καρκίνο
Η πολλή δουλειά τρώει την υγεία
Νούμερα μισοτιμής...