Έντυπη Έκδοση

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΕ ΚΑΪΡΟ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ

«Επιτάφιος» οργής στους δρόμους

Μέσα στον πληθυσμό των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου οργή και γενικευμένος φόβος έχουν γίνει οδύνη και θρήνοι για τους 21 νεκρούς και τους 97 τραυματίες του πρωτοχρονιάτικου μακελειού στην εκκλησία Αλ Κιντισίν, τον ιερό ναό των Αγίων Μάρκου και Πέτρου στην Αλεξάνδρεια.

Κεντρικοί δρόμοι σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια πνίγηκαν στα δακρυγόνα. Εκατοντάδες Κόπτες εξακολουθούν να σχηματίζουν τη μια μετά την άλλη διαδηλώσεις, συγκρουόμενοι πάντα με τις δυνάμεις καταστολής, ενώ άνθρωποι των ΜΜΕ προπηλακίζονται από ένστολους αστυνομικούς και ασφαλίτες που καταστρέφουν ή κατάσχουν τηλεοπτικές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Μικροσυμπλοκές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών πολιτών σημειώνονται επίσης σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Οι κεντρικοί δρόμοι του Καΐρου έχουν πνιγεί στα δακρυγόνα της αστυνομίας που συγκρούεται με το πλήθος των χριστιανών Κοπτών διαδηλωτών (φωτ. Reuters) Οι κεντρικοί δρόμοι του Καΐρου έχουν πνιγεί στα δακρυγόνα της αστυνομίας που συγκρούεται με το πλήθος των χριστιανών Κοπτών διαδηλωτών (φωτ. Reuters) Οι απλοί πολίτες Κόπτες αντιμετωπίζουν τη σπουδή της αιγυπτιακής κυβέρνησης να αποδώσει τη βομβιστική επίθεση σε «ξένα στοιχεία», βλέπε Αλ Κάιντα, ως εύσχημο τρόπο να κρύψει κάτω από το χαλί χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών στη χώρα, αλλά και τις -νομικές και κοινωνικές- διακρίσεις που υφίσταται εδώ και δεκαετίες η κοπτική κοινότητα.

Η κοπτική εκκλησιαστική ηγεσία, που και τώρα επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση συστήνοντας ψυχραιμία στους θερμοκέφαλους του ποιμνίου της, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Κόπτης Πατριάρχης Σενούντα Γ'(87 ετών με βεβαρημένη κατάσταση υγείας) ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα που οι Κόπτες γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο. Στη θέση τους θα υπάρξουν εκδηλώσεις πένθους.

Κυβερνητική αδράνεια

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που ενέτεινε κατόπιν εορτής τα μέτρα ασφαλείας όχι μόνο έξω από εκκλησίες, αλλά και σε αεροδρόμια και λιμάνια, αντιμετωπίζει ακριβώς την κατάσταση που απεύχεται: ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη σφαγή. Επτά άτομα ανακρίνονται από την αστυνομία, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Αντι Φαγέντ ανασκεύασε την αρχική κυβερνητική ανακοίνωση για παγιδευμένο αυτοκίνητο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας ζωσμένο με εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε καρφιά για να μεγιστοποιήσει τις απώλειες.

Κατόπιν εορτής δημοσιοποιείται διεθνώς και κατάλογος στόχων, αναρτημένος στις 2 Δεκεμβρίου στον σχετιζόμενο με την Αλ Κάιντα ιστότοπο Σουμούχ Αλ Ισλάμ με περίπου 50 κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο (και εκείνη στην Αλεξάνδρεια), αλλά και σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Βρετανία. Ηδη Παρίσι και Βιέννη ανακοίνωσαν αστυνομικά μέτρα προστασίας των κοπτικών κοινοτήτων τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος
Μήνυμα Παπούλια προς Μουμπάρακ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Μεταλλαγμένος εκβιασμός από ΗΠΑ
Να βουλιάξουν ακτιβιστές σχεδίαζαν ΗΠΑ και Ιαπωνία
Αίγυπτος
«Επιτάφιος» οργής στους δρόμους
Μήνυμα Παπούλια προς Μουμπάρακ
Αμπού Ντάμπι
Η ελβετική καταιγίδα της ερήμου
Απαγόρευση καπνίσματος
Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο και... εισπράττει
Άλλες ειδήσεις
Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία
2010: χρονιά σεισμών, λοιμών και καταποντισμών
22 πόλεις «πνίγηκαν» στην Αυστραλία
Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων
Οι δύο «όψεις» του 2011
Εξέταση αίματος για καρκίνο
Η πολλή δουλειά τρώει την υγεία
Νούμερα μισοτιμής...