Έντυπη Έκδοση

Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων

Ενεργειακή ασφάλεια για τα επόμενα 3.000 (!) χρόνια φαίνεται να εξασφαλίζει η Κίνα, καθώς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιστήμονές της ανέπτυξαν τεχνολογία για «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων.

Οπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV, η τεχνική, που επιτρέπει την επεξεργασία και εκ νέου χρήση πυρηνικών καυσίμων, τελειοποιήθηκε από τη δημόσια επιχείρηση China National Nuclear Corp. Πρόκειται για άκρως απόρρητο εγχείρημα και δεν δημοσιοποιήθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κινεζικά αποθέματα ουρανίου θα επαρκούσαν για 70 χρόνια. Κινέζοι ερευνητές εκτιμούν ότι, χωρίς τη δυνατότητα ανακύκλωσης, η Κίνα θα χρειαζόταν να προμηθεύεται από το εξωτερικό το 60% του απαιτούμενου ουρανίου το 2020. «Με την ανακάλυψη μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα αποθέματα ουρανίου για τα επόμενα 3.000 χρόνια» ανακοινώθηκε από τη CCTV.

Η τεχνολογία βοηθά επίσης σημαντικά την Κίνα να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, που αυτή τη στιγμή καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια.

Η Κίνα, όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ρωσία προωθεί την εκ νέου χρήση πυρηνικών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση όχι μόνο υπερπολλαπλασιάζει τα αποθέματα, αλλά μειώνει και την ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων. Ανεξάρτητοι ερευνητές της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζουν ωστόσο ότι η πρακτική εφαρμογή της ανακύκλωσης πυρηνικών συναντά σημαντικά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Κίνα
Πυρηνικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Μεταλλαγμένος εκβιασμός από ΗΠΑ
Να βουλιάξουν ακτιβιστές σχεδίαζαν ΗΠΑ και Ιαπωνία
Αίγυπτος
«Επιτάφιος» οργής στους δρόμους
Μήνυμα Παπούλια προς Μουμπάρακ
Αμπού Ντάμπι
Η ελβετική καταιγίδα της ερήμου
Απαγόρευση καπνίσματος
Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο και... εισπράττει
Άλλες ειδήσεις
Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία
2010: χρονιά σεισμών, λοιμών και καταποντισμών
22 πόλεις «πνίγηκαν» στην Αυστραλία
Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων
Οι δύο «όψεις» του 2011
Εξέταση αίματος για καρκίνο
Η πολλή δουλειά τρώει την υγεία
Νούμερα μισοτιμής...