Έντυπη Έκδοση

Οι δύο «όψεις» του 2011

Μεγάλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA-Gallup, που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου ώς τα μέσα Δεκεμβρίου σε 53 χώρες και δημοσιεύτηκε στη γαλλική «Le Parisien», δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση κάθε χώρας επηρεάζει ευθέως τη διάθεση της κοινής γνώμης.

Ετσι, οι ερωτηθέντες σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα, οι οποίες άντεξαν στην οικονομική κρίση, πιστεύουν σε ποσοστό 49% ότι το 2011 «θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευημερίας», ενώ τελείως διαφορετικό είναι το κλίμα στην Ευρώπη, με μόλις το 15% των ερωτηθέντων να βλέπουν το 2011 με αισιοδοξία από οικονομικής απόψεως. Απαισιοδοξία επικρατεί σε γενικές γραμμές και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου μόνο 25% εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά ευημερίας.

Το παγκόσμιο μετάλλιο της αισιοδοξίας μοιράζονται το Βιετνάμ, με 70% των ερωτηθέντων να πιστεύουν σε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, και η Νιγηρία, όπου 80% θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια καλύτερη χρονιά γι' αυτούς. «Αυτοκράτειρα της απαισιοδοξίας» χρίζεται η Γαλλία, με 61% των ερωτηθέντων να περιμένουν «μια χρονιά δυσχερειών» έναντι 52% στη Βρετανία, 48% στην Ισπανία και 41% στην Ιταλία. Η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζονα παράγοντα ανησυχίας στις περισσότερες χώρες. Πολύ πιο ήρεμη παρουσιάζεται την ίδια ώρα η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπου μόνο 22% βλέπουν το οικονομικό μέλλον ζοφερό και 27% αναμένουν αύξηση της ανεργίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Μεταλλαγμένος εκβιασμός από ΗΠΑ
Να βουλιάξουν ακτιβιστές σχεδίαζαν ΗΠΑ και Ιαπωνία
Αίγυπτος
«Επιτάφιος» οργής στους δρόμους
Μήνυμα Παπούλια προς Μουμπάρακ
Αμπού Ντάμπι
Η ελβετική καταιγίδα της ερήμου
Απαγόρευση καπνίσματος
Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο και... εισπράττει
Άλλες ειδήσεις
Ουγγαρία: σκοτώνουν την ελευθεροτυπία
2010: χρονιά σεισμών, λοιμών και καταποντισμών
22 πόλεις «πνίγηκαν» στην Αυστραλία
Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων
Οι δύο «όψεις» του 2011
Εξέταση αίματος για καρκίνο
Η πολλή δουλειά τρώει την υγεία
Νούμερα μισοτιμής...