Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ 80 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Εξοδος του Μεσολογγίου σε επιτόκιο 12,6%

Με το «αριστερό» έκανε ποδαρικό το 2011 στην αγορά των ομολόγων, εκτινάσσοντας το spread στο 9,68%. Η Ελλάδα, παρά την εκτίναξη των spreads, είναι υποχρεωμένη να δανειστεί από τις αγορές τον Ιανουάριο για να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων (4,5 δισ. ευρώ).

Η «έξοδος» στις αγορές υπό τις συνθήκες αυτές προδιαγράφεται «ηρωική», αν συνυπολογιστεί μάλιστα ότι τον ίδιο μήνα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να δανειστούν περίπου 80 δισ. ευρώ...

Πράγματι, τον Ιανουάριο φαίνεται ότι στην ευρωζώνη όλα τα κράτη θα διαγκωνιστούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, προκειμένου να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τους χθεσινούς «Financial Times», οι εκτιμήσεις των τραπεζών αναφέρουν ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τον Ιανουάριο περί τα 80 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Παράλληλα η Ε.Ε., μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (European Financial Stabilization Mechanism), και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (το ταμείο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, Financial Stability Facility) πιθανότατα θα προχωρήσουν στην έκδοση τίτλων 13 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η στήριξη της Ιρλανδίας.

814 δισ. όλο το 2011

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Royal Bank of Scotland, τα κράτη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν το 2011 σε εκδόσεις κρατικών τίτλων συνολικής αξίας 814 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 10% εκτιμάται ότι θα αντληθεί τον Ιανουάριο.

Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει ότι «ο φετινός Ιανουάριος ενδέχεται να αποδειχθεί ένας από τους δυσκολότερους», επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί επενδυτές «έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Μετά την ένταξη και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Πορτογαλία. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η χώρα θα βρεθεί και αυτή στη δίνη του κυκλώνα, έχοντας να αναχρηματοδοτήσει ληξιπρόθεσμους τίτλους 20 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του έτους. Οι περισσότερες ανησυχίες, ωστόσο, επικεντρώνονται στην Ισπανία, οι ανάγκες χρηματοδότησης της οποίας για το 2011 εκτιμώνται από την RBS στα 80 δισ. ευρώ.

* Υπό τις αντίξοοες αυτές συνθήκες, σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων μετά την ανάπαυλα του Δεκεμβρίου.

Συνολικά τον Ιανουάριο οι λήξεις των εντόκων από παλαιότερες εκδόσεις, τις οποίες, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει η χώρα, ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Η αναχρηματοδότηση για ακόμη μία φορά θα γίνει με έντοκα εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας (στις 11 και 18 Ιανουαρίου), καθώς η έκδοση ετήσιων τίτλων φαντάζει υπό τις παρούσες συνθήκες στόχος μακρινός.

Μάλιστα, το πιθανότερο είναι ότι στις δύο επικείμενες εκδόσεις τα επιτόκια των τίτλων θα «πάρουν για ακόμη μία φορά τον ανήφορο». Στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων είχε διαμορφωθεί στο 4,10% και των εξάμηνων τίτλων στο 4,82%.

Μετά όμως την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ε.Ε. και την επαναφορά στην ημερήσια διάταξη των σεναρίων για την αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους, τα επιτόκια αυτά είναι μάλλον «ανεπαρκή» για να κινήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ετσι, για να καλυφθούν επαρκώς οι επικείμενες εκδόσεις, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να καταβάλει μεγαλύτερα επιτόκια.

Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας χθες το 12,62%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δικαστική ρύθμιση οφειλών
Κύμα υπερχρεωμένων ξεσπά στα ειρηνοδικεία
Περισσότερα εισέπραξαν παρά δάνεισαν οι τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων
Στα 209 δισ. ευρώ «κάθισαν» οι καταθέσεις
Τράπεζες
Με 1 ευρώ οι νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς
Φορολογία
Μόνο 300 εκατ. μείον τα έσοδα του 2010
Φοροεισπρακτικές αδυναμίες ωθούν σε φυλακίσεις για ΦΠΑ
Επιχειρησιακές συμβάσεις
Στα χέρια των σωματείων οι επιχειρησιακές συμβάσεις
Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας
5 στους 100 δεν πήραν Δώρο -μόνο... μισός το κατήγγειλε
Πήγε να... ανακυκλώσει τους επιθεωρητές
Δημόσιο
ΑΔΕΔΥ: Με προπέτασμα τον Πάγκαλο, νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων
Αγορά ομολόγων
Εξοδος του Μεσολογγίου σε επιτόκιο 12,6%
Δημοσιονομικά στατιστικά
Ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων
Αμοιβές δικηγόρων
Εκτός τραπεζών η εξόφληση ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών
Τηλεπικοινωνίες
Φθηνότερος ΟΤΕ προς κινητά
Η κρίση θέλει τα SMS της
Ναυτιλία
Εκανε πίσω η ΑΝΕΚ στην εξαγορά του 33,5% της Hellenic SeaWays
Λιανικό εμπόριο
5 δισ. λιγότερα έπεσαν στην αγορά πέρσι και πρόπερσι
ΗΠΑ
Στεγαστικά σαπάκια 2,8 δισ. δολ. ξεφορτώνεται η Bank of America
Υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης
50 δισ. δολ. η αποτίμηση του Facebook
Άλλες ειδήσεις
Ενίσχυση καπνοπαραγωγών
Λουκέτο και φυλακή για τις πειραγμένες αντλίες καυσίμων
36,7% η βουτιά σε υπόδημα, δέρμα