Έντυπη Έκδοση

ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΜΕ ΜΕΙΟΝ 4 ΔΙΣ. ΤΟ 2009, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

5 δισ. λιγότερα έπεσαν στην αγορά πέρσι και πρόπερσι

Πέντε δισ. ευρώ λιγότερα στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων έχει κοστίσει μέσα στα δύο τελευταία χρόνια το σκάσιμο της φούσκας υπερκατανάλωσης στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση, με τις περικοπές αποδοχών, την αύξηση της ανεργίας, την επιβολή νέων φόρων και το φόβο για το αύριο, έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης συγκριτικά με τις εποχές της ευμάρειας, με αποτέλεσμα ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα λουκέτα στην ημερήσια διάταξη και οι έμποροι να ανησυχούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο πριν αρχίσει να βελτιώνεται.

Ο πρώτος απολογισμός του 2010, όπως επιχειρήθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, δείχνει πάντως ότι η κάμψη των πωλήσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2009, ωστόσο οι απώλειες μόνο αμελητέες δεν ήταν, δεδομένων και των πολύ πιο δύσκολων οικονομικών συνθηκών υπό τις οποίες λειτουργεί πλέον το εμπόριο.

Στον τομέα της απασχόλησης η εικόνα είναι θολή, καθώς με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων στο εμπόριο έφτανε τις 800.000, όσο δηλαδή και το 2009.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων μειώθηκε το 2010 κατά τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στα επίπεδα των 51,660 δισ. ευρώ, όταν το 2009 η πτώση είχε ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά από τα ιστορικά υψηλά του 2008, όταν οι συνολικές πωλήσεις στο λιανεμπόριο -χωρίς τα καύσιμα- είχαν προσεγγίσει τα 57 δισ. ευρώ, το 2010 έχουν «λείψει» από την αγορά περίπου 5,2 δισ. ευρώ (-9,14%).

Η πτώση του τζίρου σε σχέση με το 2008 αγγίζει το 11% ή τα 7,5 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ο κλάδος των καυσίμων (από τα 65,9 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 58,78 δισ. ευρώ το 2010).

Πτώση στα σουπερμάρκετ

* Μεγάλη μείωση τζίρου κατέγραψαν το 2010 τα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,3% στα 14,5 δισ. ευρώ έναντι 15,3 δισ. ευρώ το 2009 και 16,5 δισ. ευρώ το 2008.

* Ο τζίρος για τις εταιρείες εμπορίας επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού υποχώρησε κατά 8% στα 10,287 δισ. ευρώ από 11,18 δισ. ευρώ το 2009 και 13 δισ. ευρώ το 2008.

* Στις εταιρείες ειδών ένδυσης-υπόδησης και καλλυντικών ο τζίρος έπεσε 7% στα 13,3 δισ. ευρώ, έναντι 14,3 δισ. ευρώ το 2009.

Μείον 11% τα τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τους όγκους πωλήσεων, η πτώση αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς στα τρόφιμα υπολογίζεται στο 11%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης έφτασε το 52%, στα ποτά και τα τσιγάρα 14%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη κατά 15% και στα καλλυντικά κατά 27%.

Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης ήταν ο μεγάλος αριθμός λουκέτων των επιχειρήσεων του εμπορίου. Το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Και τούτο διότι αφενός τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαριστεί, αφετέρου η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή. Επιπροσθέτως, εάν ανατρέξουμε στις «εγγραφές-διαγραφές» της προηγούμενης τριετίας, μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι η αναλογία εγγραφών-διαγραφών ήταν τουλάχιστον 3:1. *

«Ολο και πιο βαθιά στην ύφεση»

*«Με την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην ύφεση», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δ. Μπακατσέλος, μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΕΒΕΘ, και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ανάπτυξη που προϋποθέτει φιλικότερη πολιτική προς το επιχειρείν, με μείωση της φορολογίας και άρση των αντικινήτρων που μπλοκάρουν επί δεκαετίες την προσέλκυση επενδύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Επιχειρήσεις
Για το ίδιο θέμα
Στις εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι έμποροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δικαστική ρύθμιση οφειλών
Κύμα υπερχρεωμένων ξεσπά στα ειρηνοδικεία
Περισσότερα εισέπραξαν παρά δάνεισαν οι τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων
Στα 209 δισ. ευρώ «κάθισαν» οι καταθέσεις
Τράπεζες
Με 1 ευρώ οι νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς
Φορολογία
Μόνο 300 εκατ. μείον τα έσοδα του 2010
Φοροεισπρακτικές αδυναμίες ωθούν σε φυλακίσεις για ΦΠΑ
Επιχειρησιακές συμβάσεις
Στα χέρια των σωματείων οι επιχειρησιακές συμβάσεις
Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας
5 στους 100 δεν πήραν Δώρο -μόνο... μισός το κατήγγειλε
Πήγε να... ανακυκλώσει τους επιθεωρητές
Δημόσιο
ΑΔΕΔΥ: Με προπέτασμα τον Πάγκαλο, νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων
Αγορά ομολόγων
Εξοδος του Μεσολογγίου σε επιτόκιο 12,6%
Δημοσιονομικά στατιστικά
Ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων
Αμοιβές δικηγόρων
Εκτός τραπεζών η εξόφληση ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών
Τηλεπικοινωνίες
Φθηνότερος ΟΤΕ προς κινητά
Η κρίση θέλει τα SMS της
Ναυτιλία
Εκανε πίσω η ΑΝΕΚ στην εξαγορά του 33,5% της Hellenic SeaWays
Λιανικό εμπόριο
5 δισ. λιγότερα έπεσαν στην αγορά πέρσι και πρόπερσι
ΗΠΑ
Στεγαστικά σαπάκια 2,8 δισ. δολ. ξεφορτώνεται η Bank of America
Υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης
50 δισ. δολ. η αποτίμηση του Facebook
Άλλες ειδήσεις
Ενίσχυση καπνοπαραγωγών
Λουκέτο και φυλακή για τις πειραγμένες αντλίες καυσίμων
36,7% η βουτιά σε υπόδημα, δέρμα