Έντυπη Έκδοση

Αρ. Πάγος: Αφήστε τους ληστές τραπεζών στην ησυχία τους!

Απόφαση-μήνυμα προς τους πολίτες να μην καταδιώκουν για οποιοδήποτε λόγο ληστές τραπεζών, ακόμη και αν κάποιος τους παροτρύνει σ' αυτό, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι πολίτης που καταδίωξε στο δρόμο ληστές και τραυματίστηκε από σφαίρα τους δεν δικαιούται αποζημίωσης από την τράπεζα, καθώς αυτό είναι έργο της πολιτείας (1485/2010). Αντίθετα, παρέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στο Εφετείο, για να αποφασιστεί εάν πρέπει να του καταβάλουν αποζημίωση τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, οι οποίοι παρακινούσαν τους πολίτες (μεταξύ αυτών και τον τραυματισθέντα) να πιάσουν τους ληστές, φωνάζοντας ότι έχουν άσφαιρα πιστόλια!

Το περιστατικό έγινε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 1998, όπου αρχικά υπάλληλοι και στη συνέχεια πολίτες καταδίωξαν τους δύο ληστές της τράπεζας. Ο συγκεκριμένος πολίτης, που τραυματίστηκε βαριά από τη σφαίρα ενός ληστή, κατέθεσε αγωγή κατά της τράπεζας και των τριών υπαλλήλων της για την ηθική βλάβη που υπέστη, διεκδικώντας 500.000 ευρώ.

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αγωγή κατά το σκέλος που στρεφόταν κατά της τράπεζας για ελλιπή μέτρα, με το σκεπτικό ότι τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας αποσκοπούν στην προστασία του χρήματος των καταθετών, της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων και των πελατών μέσα στους χώρους των τραπεζών και όχι των πολιτών που κινούνται έξω από αυτές, μετά τη ληστεία, καθώς αυτό είναι έργο των οργάνων της πολιτείας.

Η ίδια απόφαση εκτιμά ότι οι υπάλληλοι παρακίνησαν αθέμιτα τον πολίτη (που δεν γνώριζε για ανταλλαγή πυροβολισμών) να συμμετάσχει στην επικίνδυνη καταδίωξη, ενώ έπρεπε με τις ειδικότερες συντρέχουσες περιστάσεις να τον αποτρέψουν. Αντίθετα, το Εφετείο είχε δεχθεί πως η δημόσια κραυγή «ληστές, πιάστε τους», «δεν συνιστά παράνομη πράξη, διότι ο πολίτης ωθήθηκε να ασκήσει νόμιμο δικαίωμά του, το οποίο είχε την ευχέρεια να μην ασκήσει, κατά την ελεύθερη βούλησή του, δεδομένου ότι δεν του το επέβαλαν οι υπάλληλοι της τράπεζας, ούτε μπορούσαν να του το επιβάλουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Δικαιοσύνη
900% πάνω το κόστος μήνυσης
Ενας μήνας αναστολή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο φαρμακοποιών
Συνέντευξη: Αχ. Μητσός
«Εχει ένα δισ. ευρώ στο συρτάρι»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση στην Ευελπίδων
Υπουργείο: πάρτι προσλήψεων στο μετρό
Βλέπουν μετρό το 2015, επιμένουν στα δύο αμαξοστάσια
Διόδια
Νέες αυξήσεις στα διόδια: σε λίγο θα μας παίρνουν και το πορτοφόλι
Φράχτης στον Εβρο
Κρυφτούλι πίσω από τον φράχτη
Η Κομισιόν «βλέπει» πέρα από τα τείχη
Δραματική έκκληση για πολιτικό άσυλο από 120 μετανάστες
Δικαιοσύνη
900% πάνω το κόστος μήνυσης
Ενας μήνας αναστολή
Αρ. Πάγος: Αφήστε τους ληστές τραπεζών στην ησυχία τους!
Θεσσαλονίκη
Κάθε μέρα προστίθενται 700 τόνοι σκουπίδια
Δημόσιο
Προσλήψεις: το μαρτύριο της σταγόνας
Ναυτιλία
Νοσηλεύεται στις Βερμούδες ο υποπλοίαρχος
Η γριά «Πηνελόπη» αντικαθιστά τον γέρο «Θεόφιλο»