Έντυπη Έκδοση

ΕΒΡΟΣ: Η Ε.Ε. ΖΗΤΕΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ

Κρυφτούλι πίσω από τον φράχτη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβέρνηση επιδίδονται σε κρυφτούλι πίσω από το φράχτη στον Εβρο για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαίας επιτρόπου κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου, λέγοντας ότι είναι θέμα της Ελλάδας τι θα κάνει με τα σύνορα, αλλά γενικά, τόνισε, οι φράχτες και τα τείχη δεν είναι μέτρα που φέρνουν αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Το αρμόδιο υπουργείο, διά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Παπουτσή, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς και τους Ευρωπαίους για υποκρισία, τονίζοντας ότι αφ' ενός μας κατηγορούν για αδυναμία φύλαξης των συνόρων και από την άλλη δεν ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό στις επίσημες ανακοινώσεις. Γιατί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επιχειρησιακοί εμπειρογνώμονες του FRONTEX έχουν επανειλημμένως επισημάνει την απουσία κάθε μέτρου φύλαξης, τουλάχιστον στο μικρό χερσαίο τμήμα της συνοριακής γραμμής στον Εβρο.

Η ενόχληση του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα από την ουδέτερη έως αποθαρρυντική, έστω ανεπίσημα, ευρωπαϊκή στάση ήταν έντονη και χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε ζητηθεί ανασκευαστική τοποθέτηση. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι γνωρίζουν πως ο φράχτης δεν είναι πανάκεια, ωστόσο εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει ύφεση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δομές πρώτης υποδοχής.

Στο εσωτερικό

Κύμα αντιδράσεων, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς, «σήκωσε» ο φράχτης που προανήγγειλε -μέσω του ΑΠΕ- πως θα τοποθετήσει στον Εβρο ο Χρ. Παπουτσής. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κάνει λόγο για «συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων» και ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «νέο ρατσιστικό κρεσέντο» της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται και με νέα του δήλωση μιλά για «υποκρισία», επαναλαμβάνοντας όσα είπε το Σάββατο.

«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της», είπε και κινούμενος στο ύφος της πρώτης του δήλωσης επανέλαβε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος.

Γι' αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών», ότι «υλοποιούνται τα μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης», «αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» και πως προχωρούν στην εγκατάσταση «αποτρεπτικών μέσων ανεξέλεγκτα εισερχομένων παράνομων μεταναστών, κατά μήκος των 12,5 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων στον Εβρο». Ο κ. Παπουτσής ανέφερε επίσης ότι πάνω από 50 χιλιάδες μετανάστες μπήκαν φέτος από τον Εβρο και 128 χιλιάδες συνολικά. Ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια μπήκαν παράνομα 512 χιλιάδες.

Τα κόμματα

«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων. Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού», επισημαίνει μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

* «Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο θα αποτελέσει τη συμβολική έκφραση των πολιτικών αποκλεισμού των μεταναστών και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης, τη χωρική αποτύπωση του νέου ευρωπαϊκού Απαρτχάιντ», επισημαίνει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Φράχτης στον Εβρο
Η Κομισιόν «βλέπει» πέρα από τα τείχη
Δραματική έκκληση για πολιτικό άσυλο από 120 μετανάστες
Για το ίδιο θέμα
Κυβερνητική επιμονή για τον φράκτη και νέες βολές στην Κομισιόν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο φαρμακοποιών
Συνέντευξη: Αχ. Μητσός
«Εχει ένα δισ. ευρώ στο συρτάρι»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση στην Ευελπίδων
Υπουργείο: πάρτι προσλήψεων στο μετρό
Βλέπουν μετρό το 2015, επιμένουν στα δύο αμαξοστάσια
Διόδια
Νέες αυξήσεις στα διόδια: σε λίγο θα μας παίρνουν και το πορτοφόλι
Φράχτης στον Εβρο
Κρυφτούλι πίσω από τον φράχτη
Η Κομισιόν «βλέπει» πέρα από τα τείχη
Δραματική έκκληση για πολιτικό άσυλο από 120 μετανάστες
Δικαιοσύνη
900% πάνω το κόστος μήνυσης
Ενας μήνας αναστολή
Αρ. Πάγος: Αφήστε τους ληστές τραπεζών στην ησυχία τους!
Θεσσαλονίκη
Κάθε μέρα προστίθενται 700 τόνοι σκουπίδια
Δημόσιο
Προσλήψεις: το μαρτύριο της σταγόνας
Ναυτιλία
Νοσηλεύεται στις Βερμούδες ο υποπλοίαρχος
Η γριά «Πηνελόπη» αντικαθιστά τον γέρο «Θεόφιλο»