Έντυπη Έκδοση

Ερεβώδης λαβύρινθος

Ακόμη και οι ευχές κυλούσαν αμήχανες εφέτος από στόμα σε στόμα. Εμοιαζε γιορτή του φόβου η Πρωτοχρονιά. Λες και άνοιγε την πόρτα σε ερεβώδη λαβύρινθο...

Η χώρα, ένα απέραντο δεσμωτήριο απελπισμένων, φαίνεται να παίζει κρυφτούλι με τον αφανισμό της *** Στα ενδότερα, η κρίση έχει άλλο χρώμα και χαρακτηριστικά. Διαρκή, διαχρονικά. Οπως η «αδιαπέραστη ομίχλη» στις προσωπικές σχέσεις. Ο κάματος, ο κορεσμός, η απόσταση... Και στους παράλληλους κόσμους της οικογένειας, τα προδομένα από τον χρόνο σώματα και πνεύματα των ηλικιωμένων, με τους οποίους ασχολήθηκε χθες ο εράσμιος Βρανάς από τα «Νέα»: «Η φροντίδα των ηλικιωμένων φέρνει αναπόφευκτα μαζί της και στιγμές μακάβριας ιλαρότητας. Η ζωή στο σπίτι όμως γίνεται μια ρουτίνα από ατελείωτες διαδρομές από την κρεβατοκάμαρα με τα λερωμένα σεντόνια μέχρι το μπάνιο. Η βαθιά οδύνη να παρατηρεί κανείς αγαπημένα σώματα να μαραίνονται έτσι θα ήταν αφόρητη, αν δεν υπήρχε μια "οικονομία της αγάπης"» **** Ομως το πρόβλημα δεν είναι το απύλωτο στόμα του Πάγκαλου ούτε ο αγριόμορφος κόσμος της μεταλλαγμένης παρουσίας του. Ο άνισος αυτός πολιτικός έπιασε νωρίς το νόημα της προβοκάτσιας και την αξία της ασύστολης επιθετικότητος στο χρηματιστήριο των εντυπώσεων. Το πρόβλημα είναι κάτι ατσίδες της πιάτσας, που δήθεν υπερασπίζονται την Αριστερά για να την κατεδαφίσουν, και, πού τους χάνεις πού τους βρίσκεις, όλο στα υψίπεδα του «εκσυγχρονισμού» και του σημερινού ΠΑΣΟΚ τριγυρνούν. Με δήθεν κριτικές, που όμως καταλήγουν σε απροκάλυπτη μομφή για τη συμπεριφορά της κοινωνίας και της Αριστεράς. Τουτέστιν, απαλλακτικές για τους υπεύθυνους της συμφοράς και τους λογής Παγκάλους του δημόσιου βίου. Με κείμενα φτενά, πιασάρικα και χρήσιμα για τους άρχοντες που κυβερνούν. (Ναι. Ακόμη και για το τρισάθλιο «όλοι μαζί τα φάγαμε») *** Εν τω μεταξύ: στην Αλεξάνδρεια περιπολούσαν η δυσανεξία και ο θάνατος. Λίγο παραπάνω, κοίτασμα φυσικού αερίου-σπινθήρας για μελλοντικές εκρήξεις. Στη Μαδρίτη, η ξεβράκωτη ελαφρότητα εκατοντάδων νεαρών έντυνε τη χαλασμένη πυξίδα τους με «κερδισμένα» παντελόνια και μπλούζες... Και στην Εσθονία, κάποιοι πανηγυρίζουν για το ευρώ, αμέριμνοι για τη δυναστική προοπτική *** Καλώς σας βρήκα!

Φαύλος κύκλος

«Οπως στο Ιράκ, έτσι και στην Αίγυπτο, οι χριστιανοί γίνονται εύκολος στόχος.

Η επιλογή αυτή δείχνει μεταξύ άλλων την αδυναμία της Αλ Κάιντα και ομοειδών εξτρεμιστικών οργανώσεων: δεν μπορούν να χτυπήσουν τους δυτικούς ή τις τοπικές αρχές και έτσι διαλέγουν στόχους πιο προσεγγίσιμους που συγχρόνως εξασφαλίζουν μια καλή δόση διαφήμισης.

Οι ριζοσπαστικές οργανώσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την Αλ Κάιντα έχουν αποτύχει αφού δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τις μάζες. Γι' αυτό επιλέγουν τους χριστιανούς ως αποδιοπομπαίο τράγο, όπως μάρτυρα η επίθεση στη Βαγδάτη στις 31 Οκτωβρίου. Πάντως, στην περίπτωση της Αιγύπτου, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές: πρώτον, το γεγονός ότι οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες δεν αφήνει κανέναν χώρο στην αντιπολίτευση. Δεύτερον, η βαθιά κρίση στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι θα ήθελαν να παίξουν έναν ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν τα κατάφεραν, εξασθένησαν και έτσι επωφελήθηκαν τα κινήματα τω σαλαφιστών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα ένα άνοιγμα προς τους χριστιανούς προκειμένου να πείσουν τη Δύση ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση του Μουμπάρακ. Η ήττα τους τούς έθεσε σε έναν φαύλο κύκλο ρίχνοντας παράλληλα νερό στον μύλο του αυστηρού δογματισμού των σαλαφιστών, της αίρεσης του ριζοσπαστικού σουνισμού που γεννήθηκε στην καρδιά της αραβικής χερσονήσου, επισήμως απολιτικής και κυρίως αντιχριστιανικής».

(Ζιλ Κεπέλ - «Κοριέρε ντελα Σέρα»/«Νέα»)

Εκ των Εσω

* ΛΕΒΙΑΘΑΝ... Κοίτασμα φυσικού αερίου, ικανό να εξασφαλίσει στο Ισραήλ εκατό χρόνια ενεργειακής αυτάρκειας... Επίσημη επιβεβαίωση από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy...

Ο Νίκος Μελέτης στο «Εθνος»:

- «Ο Λίβανος ήδη παρενέβη δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν νομιμοποιείται να αρχίσει την άντληση φυσικού αερίου από μόνο του, με το Ισραήλ να προειδοποιεί ότι θα προασπίσει ακόμη και με στρατιωτικά μέσα τους ενεργειακούς πόρους του».

- «Ο ενεργειακός πυρετός στην Ανατ. Μεσόγειο δεν αφήνει αδιάφορη φυσικά την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Με τη Λευκωσία να ελπίζει ότι το "Οικόπεδο 12" στα όρια της ΑΟΖ της, το οποίο ερευνά η Noble Energy, κρύβει και αυτό φυσικό αέριο, τη χώρα μας να αντιμετωπίζει θετικά έναν υποθαλάσσιο αγωγό από το Ισραήλ μέχρι την Ελλάδα και κατάληξη τη Δυτική Ευρώπη, και την Τουρκία να επιχειρεί σε όσες περιοχές δεν μπορεί να παρέμβει, επικαλούμενη "ζωτικά συμφέροντά" της».

Αποκαλυπτική γύμνια

«Μπείτε γυμνοί και βγείτε ντυμένοι», έλεγε η διαφήμιση-πρόσκληση μιας εταιρείας ρούχων. Και πλημμύρισε το κατάστημά της, στη Μαδρίτη, από εκατοντάδες νέους. «Κερδισμένοι» βγήκαν οι εκατό πρώτοι, λένε τα «Νέα». Μ' ένα παντελόνι και μια μπλούζα ο καθένας... Χωρίς καν ένα αυτοσαρκαστικό χαμόγελο, έτσι για την τιμή της πλάκας.

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

350 εκατ. ευρώ «λάδωμα» στην Goldman Sachs - Σκάνδαλο Σημίτη.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Στέλνουν στη φυλακή εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το ζεϊμπέκικο της συμφοράς - Το πρωτοχρονιάτικο γλέντι του Γιώργου σε ταβέρνα της Νέας Κηφισιάς.

ΕΘΝΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές στα ακίνητα το 2011.

ΕΛ. ΩΡΑ

Μας δηλητηριάζουν με τρόφιμα φόλες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τι χαράτσια θα πληρώσουμε για το χατίρι του πολιτικού «κοπρίτη».

ESPRESSO

Κατέρρευσε στη σκηνή η Δέσποινα.

ΕΣΤΙΑ

Ετος καμπής το 2011.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Νέα βόμβα στα νοικοκυριά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χρέη και σκουπίδια πνίγουν την πόλη - Σε κακό χάλι ο δήμος της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΝΕΑ

Ριφιφί με «ουρά» στον Δήμο Αθήνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τι πληρώνουμε με 13άρι ΦΠΑ - Ακριβότερα από χθες τρόφιμα, φως, νερό, τηλέφωνο, μεταφορές.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Εντγκάρ Μορέν: το απρόβλεπτο και η ελπίδα...

«Να κοντεύεις τα ενενήντα, να έχεις πλήρη διαύγεια, να συνεχίζεις να γράφεις, να κάνεις την αυτοκριτική σου και να διατηρείς ζωντανή την ελπίδα: σπανίως ένας άνθρωπος είναι τόσο τυχερός και τόσο πολύτιμος.

"Αν με οδηγούσε μόνο το φως της λογικής, θα έλεγα ότι ο κόσμος οδεύει προς την καταστροφή, ότι βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου. Αλλά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει το απρόβλεπτο, που αλλάζει την πορεία των πραγμάτων. Γι' αυτό, κατά βάθος, είμαι αισιόδοξος". Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικα ο Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος Εντγκάρ Μορέν, που τον ονόμασαν "Ντιντερό του 20ού αιώνα".

Στα νιάτα του πίστεψε στον κομμουνισμό, ήταν λογικό, πολέμησε στην Αντίσταση υπό τις εντολές του Φρανσουά Μιτεράν, μπήκε στο απελευθερωμένο Παρίσι, κυματίζοντας τη γαλλική σημαία μαζί με τη Μαργκερίτ Ντυράς. "Το κόμμα ήταν σαν εκκλησία, ένας ιερός χώρος, κάτι αδιανόητο για τους σημερινούς νέους". Τον έδιωξαν από το ΚΚΓ το 1951, όταν άσκησε κριτική στον Μάο. Υστερα πίστεψε στη δημοκρατία, "έμοιαζε η τέλεια συνταγή για τη συμβίωση". Στη συνέχεια καλλιέργησε την ψευδαίσθηση ότι ο καταναλωτισμός θα έφερνε την ειρήνη. Διαψεύστηκε. Αλλά δεν έπαψε να ακολουθεί την ίδια μέθοδο: θέση, αντίθεση, σύνθεση. Το τελευταίο του βιβλίο είναι αφιερωμένο στην ελπίδα. "Οι νέοι έχουν χάσει το μέλλον", λέει, "κι έχουν ανάγκη από ελπίδα".

Ο Μορέν δηλώνει σήμερα "droitier gauchiste", ας πούμε δεξιός με αριστερό προσανατολισμό. "Είμαι δεξιός γιατί σύμφωνα με την επαναστατική παράδοση θέλω να υπερασπίζομαι την ελευθερία, και είμαι αριστερός γιατί πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη τον ριζοσπαστισμό". Στη νέα ιδεολογία της εποχής, τον φόβο, αντιτάσσει την "πολιτική του πολιτισμού" (στην οποία αναφέρθηκε ατυχώς ο πρόεδρος Σαρκοζί το 2008), δηλαδή την επιστροφή της κυριαρχίας της πολιτικής έναντι της οικονομίας, του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού. "Τα κόμματα της Αριστεράς δέχθηκαν απαθώς τον φιλελευθερισμό χωρίς να καταλάβουν ότι έπρεπε πρώτα να συζητηθούν οι κανόνες και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα. Με την οικονομική παγκοσμιοποίηση αποκτήσαμε θετικά πράγματα, όπως η κυκλοφορία των ανθρώπων και των ιδεών, αλλά ενσωματώσαμε και τους ρυθμούς εργασίας της Κίνας".

Το όνειρο του Γάλλου φιλοσόφου είναι να δει να γεννιέται μια νέα εποχή για την Αριστερά. "Δεν υπάρχουν μυστικά. Οι δύο λέξεις που πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου είναι η αλληλεγγύη και η ευθύνη. Με την ηθική, αλλά και με την πολιτική έννοια. Η ιδέα ενός ενιαίου κόμματος της Αριστεράς είναι θνησιγενής γιατί περιλαμβάνει δυνάμεις που δύσκολα θα μπορέσουν να υπερβούν τις διαφορετικές ταυτότητές τους. Είναι προτιμότερη μια συμμαχία που θα ενώνει τους αριστερούς χωρίς κανείς να απαρνείται τις ρίζες του, σύμφωνα με μια διαδικασία που ονομάζω μεταμόρφωση". Οπως στη φύση, όπου η κάμπια αυτοκαταστρέφεται για να γίνει χρυσαλλίδα κι ύστερα πεταλούδα. "Να προχωράμε μπροστά, ενσωματώνοντας το παρελθόν μας", αυτό είναι το δόγμα του Μορέν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Τελεσίγραφο φαρμακοποιών
Συνέντευξη: Αχ. Μητσός
«Εχει ένα δισ. ευρώ στο συρτάρι»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση στην Ευελπίδων
Υπουργείο: πάρτι προσλήψεων στο μετρό
Βλέπουν μετρό το 2015, επιμένουν στα δύο αμαξοστάσια
Διόδια
Νέες αυξήσεις στα διόδια: σε λίγο θα μας παίρνουν και το πορτοφόλι
Φράχτης στον Εβρο
Κρυφτούλι πίσω από τον φράχτη
Η Κομισιόν «βλέπει» πέρα από τα τείχη
Δραματική έκκληση για πολιτικό άσυλο από 120 μετανάστες
Δικαιοσύνη
900% πάνω το κόστος μήνυσης
Ενας μήνας αναστολή
Αρ. Πάγος: Αφήστε τους ληστές τραπεζών στην ησυχία τους!
Θεσσαλονίκη
Κάθε μέρα προστίθενται 700 τόνοι σκουπίδια
Δημόσιο
Προσλήψεις: το μαρτύριο της σταγόνας
Ναυτιλία
Νοσηλεύεται στις Βερμούδες ο υποπλοίαρχος
Η γριά «Πηνελόπη» αντικαθιστά τον γέρο «Θεόφιλο»