Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΚ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΡΙΠΛΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 33 ΝΕΚΡΟΥΣ

Μακελειό πριν από τις κάλπες

Πλήγμα στην προσπάθεια του Ιράκ να σταθεί στα πόδια του αποτελεί η χθεσινή, τριπλή, βομβιστική επίθεση στην Μπαακούμπα, με 33 νεκρούς, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις δεύτερες γενικές εκλογές της χώρας.

Η μάνα αγκαλιάζει το παγωμένο σώμα του 6χρονου γιου της, θύμα επίθεσης καμικάζι μέσα στο νοσοκομείο της Μπαακούμπα... (φωτ. Ass. Press) Η μάνα αγκαλιάζει το παγωμένο σώμα του 6χρονου γιου της, θύμα επίθεσης καμικάζι μέσα στο νοσοκομείο της Μπαακούμπα... (φωτ. Ass. Press) Το μεγάλο πρόβλημα στο Ιράκ δεν είναι τόσο να διεξαγάγει ομαλή ψηφοφορία και καταμέτρηση, όσο να ξεπεράσει τις εσωτερικές του διαφωνίες και να καταλήξει σε ένα κλίμα ομοψυχίας που θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη σιιτών, σουνιτών και Κούρδων. Η Μπαακούμπα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιάλα, που θεωρείται ακόμα κάστρο των σουνιτών, οι οποίοι αντιμάχονται την κυβέρνηση του σιίτη Αλ Μαλίκι, θεωρώντας τον αχυράνθρωπο των Αμερικανών. Μολονότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την τριπλή επίθεση, η οποία φέρει πολλά χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα, οι σουνίτες, θεωρώντας ότι υφίστανται ρεβανσιστικές διακρίσεις εκ μέρους των κυβερνώντων σιιτών, τους οποίους βοηθούν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα.

Χθες η πρώτη επίθεση έγινε στις 09.30 το πρωί τοπική ώρα. Καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από ένα κτίριο που χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο, κοντά σε αστυνομικό τμήμα, και το ανατίναξε. Λίγο μετά ένα δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε περί τα εκατό μέτρα μακρύτερα. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη καταστροφή προκάλεσε η τρίτη επίθεση, που έγινε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου είχαν ήδη αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες. Εκεί καμικάζι ντυμένος με στρατιωτική στολή και οδηγώντας αυτοκίνητο που είπε ότι είχε τραυματίες μπήκε στο νοσοκομείο. Εφτασε μέχρι τον χώρο των επειγόντων περιστατικών και εκεί πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε σε ειδική ζώνη. Ο συνολικός απολογισμός είναι 33 νεκροί εκ των οποίων οι δέκα είναι αστυνομικοί. Τραυματίστηκαν περισσότερα από 55 άτομα.

Κάλπες για τη Βουλή

«Οι τρομοκράτες θέλουν να σπείρουν το χάος, τον πανικό και τη σύγχυση ώστε να μην πάει ο κόσμος στις κάλπες. Αυτές οι εκλογές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους τρομοκράτες και γι' αυτό θέλουν να υπονομεύσουν την ψηφοφορία», δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι.

Η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία έρχεται μερικούς μήνες πριν σταματήσουν επισήμως οι Αμερικανοί τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ, τον Αύγουστο, και αρχίσουν τις προετοιμασίες για την αποχώρησή τους, την οποία έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν ώς τα τέλη του 2011. Κατά συνέπεια, με τις εκλογές αυτές οι Ιρακινοί θα αποφασίσουν στην ουσία ποιοι θα έχουν τα ηνία της χώρας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

Στις εκλογές κατεβαίνουν 6.100 υποψήφιοι για 325 έδρες της Βουλής. Εκτιμάται ότι 19 εκατομμύρια Ιρακινοί θα προσέλθουν στις κάλπες. Η κυβέρνηση Μαλίκι δεν απέφυγε ούτε αυτή τη φορά τους αυθαίρετους αποκλεισμούς υποψηφίων, με το σκεπτικό ότι ήταν κάποτε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, του εκτελεσθέντος Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό το πρόσχημα είναι που δεν επιτρέπει στους σουνίτες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, αφού αποκλείονται από πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η απασχόληση σε κρατικές υπηρεσίες. Οι σουνίτες αποτελούν μειοψηφία στο Ιράκ και έχασαν όλα τα προνόμιά τους μετά την αμερικανική εισβολή, η οποία εγκαθίδρυσε στο Ιράκ τη σιιτική κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι.

Πάντως και η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και η καταμέτρηση των ψήφων μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη σταθερότητα της χώρας, αν δεν γίνουν ομαλά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν νέες εμφύλιες συγκρούσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Μακελειό πριν από τις κάλπες
Τουρκία
Η «ισοπέδωση» της Πόλης
«Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν
Ντουμπάι
«Ενταλμα σύλληψης» Νετανιάχου
Ουκρανία
Αυλαία για την ωραία Γιούλια
Ισπανία
Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπής δεδομένων με 12,7 εκατ. υπολογιστές!
ΗΠΑ
Ενας πιτσιρικάς καθοδηγούσε τους πιλότους από τον πύργο ελέγχου του JFK
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: συλλήψεις για εξαγωγή όπλων στο Ιράν
Στρατιώτης «κάρφωσε» επιχείρηση στο Facebook
Αρνήθηκαν να περάσουν από σαρωτή, τους αρνήθηκαν να πετάξουν...
AIDS: Ο ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι στις γυναίκες
Διαβήτης και καρδιαγγειακά από διφαινόλη Α