Έντυπη Έκδοση

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπής δεδομένων με 12,7 εκατ. υπολογιστές!

Τεράστιο δίκτυο κλοπής δεδομένων, μέσω 12,7 εκατομμυρίων υπολογιστών που είχαν εξοπλιστεί με ειδικό λογισμικό, εξάρθρωσαν οι ισπανικές αρχές, αλλά δεν έχουν συλλάβει τον εγκέφαλο του κυκλώματος, το οποίο είχε στήσει ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια δίκτυα του κόσμου, τόσο ισχυρό που μπορούσε να παραλύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα μιας χώρας.

Χιλιάδες υπολογιστές είχαν μολυνθεί με το λογισμικό που μπορούσε να κλέβει τα δεδομένα. Οι υπολογιστές βρίσκονταν σε εκατοντάδες γραφεία πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ήταν και 40 μεγάλες τράπεζες. Οι μολυσμένοι υπολογιστές έκλεβαν τραπεζικά δεδομένα, ακόμα και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Οι ισπανικές αρχές χρειάστηκε να καταφύγουν στη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας για υπολογιστές και έχουν συλλάβει τρεις νεαρούς Ισπανούς από τον περασμένο μήνα, τους οποίους θεωρούν ηγετικά στελέχη του δικτύου Μαριπόζα. Το δίκτυο στήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Οι ισπανικές αρχές είναι στα ίχνη και ενός τέταρτου υπόπτου, από τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος της ισπανικής αστυνομίας, Χουάν Σαλόν, δήλωσε ότι οι τρεις Ισπανοί προφανώς δεν είναι οι κατασκευαστές του λογισμικού και μάλλον το αγόρασαν στη μαύρη αγορά. Εχουμε πιάσει τους διαχειριστές του συστήματος, αυτούς που το διέδωσαν, το έλεγχαν και το διαχειρίζονταν, αλλά όχι τον δημιουργό του, είπε. Αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα μπορεί να εκλάπησαν με το σύστημα ή σε ποιο ύψος μπορεί να έφτασαν οι απάτες, όπως αρνήθηκε να πει και ποιων εταιρειών οι υπολογιστές μολύνθηκαν.

Το Μαριπόζα είναι ένα από τα 4.000 έως 6.000 δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, οι οποίοι, ερήμην των ιδιοκτητών τους, έχουν μολυνθεί και έχουν τεθεί στην υπηρεσία εγκληματιών. Η σύνδεση των μηχανημάτων δίνει τεράστια ισχύ σε όσους στέλνουν spam μέιλ ή θέλουν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα ή να κάνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Προσωπικά δεδομένα
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Μακελειό πριν από τις κάλπες
Τουρκία
Η «ισοπέδωση» της Πόλης
«Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν
Ντουμπάι
«Ενταλμα σύλληψης» Νετανιάχου
Ουκρανία
Αυλαία για την ωραία Γιούλια
Ισπανία
Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπής δεδομένων με 12,7 εκατ. υπολογιστές!
ΗΠΑ
Ενας πιτσιρικάς καθοδηγούσε τους πιλότους από τον πύργο ελέγχου του JFK
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: συλλήψεις για εξαγωγή όπλων στο Ιράν
Στρατιώτης «κάρφωσε» επιχείρηση στο Facebook
Αρνήθηκαν να περάσουν από σαρωτή, τους αρνήθηκαν να πετάξουν...
AIDS: Ο ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι στις γυναίκες
Διαβήτης και καρδιαγγειακά από διφαινόλη Α