Έντυπη Έκδοση

AIDS: Ο ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι στις γυναίκες

Γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να μολύνονται από τον ιό HIV σε δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά και αιτίες θανάτου που σχετίζονται με το AIDS είναι οι πρώτες μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, διαπιστώνει σχετικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την έναρξη της δεκαήμερης συνόδου του Προγράμματος UNAids στη Νέα Υόρκη, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στην υποσαχάρια Αφρική, οι γυναίκες αποτελούν το 60% του συνόλου των μολυνθέντων από τον HIV, ενώ περίπου το 70% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει υποχρεωθεί σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Το Πρόγραμμα UNAids χτυπάει ένα καμπανάκι συναγερμού και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδεικνύεται ανοχή στην άσκηση βίας κατά των γυναικών.

«Στερώντας από τις γυναίκες την αξιοπρέπειά τους, χάνουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της μισής ανθρωπότητας για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της Νέας χιλιετίας» επισήμανε ο επικεφαλής του Προγράμματος, Μισέλ Σιντιμπέ. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι θύματα, αλλά η κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην κοινωνική μεταμόρφωση», τόνισε.

Ο τερματισμός της άσκησης βίας κατά των γυναικών αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος για την αντιμετώπιση του AIDS, αφού φτάνει στο 70% το ποσοστό των γυναικών που έχουν εμπειρίες άσκησης βίας. Στη Νότια Αφρική, κάθε λεπτό της ώρας, μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού. Οπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η βία αναστέλλει κάθε δυνατότητα των γυναικών να διαπραγματευτούν το δικαίωμά τους σε ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις. Τριάντα χρόνια από την εμφάνιση της επιδημίας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της HIV δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο κι έτσι οι γυναίκες που μολύνονται είναι δυσανάλογα περισσότερες από τους άνδρες. Στις χώρες του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου, για παράδειγμα, οι γυναίκες κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο να μολυνθούν από τον HIV σε σχέση με τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικίας.

Το Πρόγραμμα HIV/AIDS υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ παρέχει ενημέρωση, τεχνική υποστήριξη και βοήθεια σε κάθε επίπεδο προς τις χώρες-μέλη της ΠΟΥ για την πρόληψη, την υποστήριξη, τη θεραπεία και γενικά την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του HIV.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
HIV/ΑΙDS
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Μακελειό πριν από τις κάλπες
Τουρκία
Η «ισοπέδωση» της Πόλης
«Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν
Ντουμπάι
«Ενταλμα σύλληψης» Νετανιάχου
Ουκρανία
Αυλαία για την ωραία Γιούλια
Ισπανία
Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπής δεδομένων με 12,7 εκατ. υπολογιστές!
ΗΠΑ
Ενας πιτσιρικάς καθοδηγούσε τους πιλότους από τον πύργο ελέγχου του JFK
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: συλλήψεις για εξαγωγή όπλων στο Ιράν
Στρατιώτης «κάρφωσε» επιχείρηση στο Facebook
Αρνήθηκαν να περάσουν από σαρωτή, τους αρνήθηκαν να πετάξουν...
AIDS: Ο ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι στις γυναίκες
Διαβήτης και καρδιαγγειακά από διφαινόλη Α