Έντυπη Έκδοση

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ-ΜΝΗΜΕΙΟ

«Σεβασμός στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου»

Μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα «ανακάλυψαν» πριν από την επίσημη πολιτεία την παραμελημένη Ακαδημία Πλάτωνος, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Επειτα από κινητοποιήσεις των κατοίκων σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες η κατασκευή δύο μεγαθηρίων, από τα οποία το ένα ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών και το άλλο σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, τα οποία βρίσκονται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

«Φυλακισμένος» ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας «Φυλακισμένος» ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας Η ξεχωριστή αυτή συνοικία, μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, έμεινε έξω από το πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, που σταμάτησε το 2004 στον Κεραμεικό και έκτοτε αγνοείται η τύχη του... Σήμερα τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η επέκταση των πεζοδρομήσεων προς τα δυτικά αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από το συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού προωθείται η δημιουργία μουσείου Αθηνών, που θα αναδείξει την περιοχή σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο Δημόσιο Σήμα.

Μια φωνή αγωνίας για το αύριο της περιοχής αποτέλεσε η χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα του Γάλλου φιλοσόφου Αλέν Μπαντιού, που έκανε έκκληση «να μη γίνουν ενέργειες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν για οποιονδήποτε λόγο την ακεραιότητα του χώρου» και επισημαίνει ότι «όλοι οι φιλόσοφοι του κόσμου δικαιούνται να εκφράσουν την ανησυχία τους». Αφορμή ήταν οι τελευταίες προτάσεις του Δήμου Αθηναίων, που συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των περίπου 15.000 κατοίκων της ιστορικής γειτονιάς.

Το νέο ξεκίνημα γίνεται με ευθύνη της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΕΑΧΑ) και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Ντόρα Γαλάνη, ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές μελέτες που θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος ανάπλασης. Στόχος είναι να συνδεθεί ο αρχαιολογικός χώρος μέσω του δίπολου των δρόμων Πλαταιών και Σαλαμίνας. Με την πεζοδρόμηση τμημάτων της Κραιτύλου, που έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο, θα επιτευχθεί η ενοποίηση του αρχαιολογικού άλσους των 120 στρεμμάτων. Ο Κ. Κρεμμύδας, που εκπροσώπησε τον Οργανισμό Αθήνας, αποκάλυψε ότι μέρος της περιοχής είναι χαρακτηρισμένο βιομηχανικό πάρκο! Τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται δίπλα στον πολεοδομικό ιστό μετέφερε η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Σοφία Αυγερινού. Ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ζήτησε να ανασταλεί η μελέτη του δήμου και να ανταλλαγεί το υπό κατασκευή κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών με άλλο ακίνητο του Δημοσίου.

«Η μελέτη της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ευρύτερο θέμα από την τακτοποίηση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους, σύμφωνα με τις ιδιοκτησιακές δουλείες και τις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή», επισήμανε η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης». Οι νέοι σχεδιασμοί, υπογράμμισε, πρέπει να εξασφαλίζουν πύλη εξόδου προς την εθνική οδό, να συνδυάζονται με τα προγράμματα για τον Βοτανικό και να εξασφαλίζουν κεφάλαια για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Δεν θα πρέπει να στηριχθούν στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1968, όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων, με το οποίο μια μεγάλη έκταση 395 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται βιομηχανικό πάρκο.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στο παγκόσμιο πολιτιστικό στίγμα της Ακαδημίας Πλάτωνος, που ανέπτυξαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Β. Καρασμάνης, ο Γ. Κοντογιώργης και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πέπη Ρηγοπούλου. Οι διακεκριμένοι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η Ακαδημία ήταν κέντρο έρευνας, προβληματισμού και κριτικής σκέψης. «Δεν υπήρχε δόγμα», υπογράμμισαν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Παραδικαστικό" κύκλωμα
Πιλάτοι για παραδικαστικό
«Ακρόπολις» χρηματιστηριακή
Στη φυλακή για το αμαρτωλό ομόλογο
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Νάιλον σακούλα... η προφυλάκιση - ελεύθερος ο 21χρονος
Ακαδημία Πλάτωνος
«Σεβασμός στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου»
Αντιρρησίες συνείδησης
«Η εναλλακτική θητεία να μην είναι τιμωρία»
Γεωλογία
Γεω-θαύματα
Κρίσεις στην Αστυνομία
Ανανέωση μεσαίας... κλίμακας
Ολυμπιακή
Εκλεισαν την Πανεπιστημίου οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής
Συνέδριο επαγγελματιών
Διερμηνείς: Προβλήματα σε όλες τις γλώσσες
Υπόθεση Siemens
«Ουδέν νεώτερον» από την κατάθεση Ζαγοριανού
Κατέθεσε και η Σαλίνα Καραβέλα
Άλλες ειδήσεις
Με αποσπάσεις η νέα υπηρεσία αυθαιρέτων
Ο Ελληνας καθηγητής που «προέβλεψε» τα Ρίχτερ στη Χιλή
Συγχώνευση τρόλεϊ και μετρό
Ασφαλιστικά μέτρα σε Παύλο Ψωμιάδη, σύζυγο και κόρη
Πιο ελκυστικό το Δημόσιο από το... επιχειρείν
ΠΑΜΕ: «Πλοιοκτήτες τρομοκρατούν αλιεργάτες»
Εξι προσωπικότητες «πρεσβευτές Ελληνισμού»
Μαφιόζικη επίθεση κατά δημοτικής υπαλλήλου
Εμπρησμός «απολύει» 400
Δικάζονται για κακούργημα 19 τελωνειακοί
Υποσχέσεις για νέα σχολεία στον Εύοσμο
Τρεις μέρες χωρίς σχολικούς τροχονόμους
Το πρόωρο κλείσιμο κρύβει νέες εξορύξεις
Καμιά νέα άδεια για πετ-κοκ
Εισβολή στην «Terra Α.Ε. - Βιοκεράλ»