Έντυπη Έκδοση

Ο ΜΠΑΡΝΙΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

Ξύπνησαν οι κομισάριοι και θα ψάξουν τα... swaps

Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνουν τα περιβόητα Credit Default Swaps (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας), ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές «ξεσκονίζουν» τα hedge funds για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του ευρώ.

Μπαρνιέ: Θέλω να ξέρω ποιος έκανε τι... Θέλω να καταλάβω Μπαρνιέ: Θέλω να ξέρω ποιος έκανε τι... Θέλω να καταλάβω Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ συναντιέται μάλιστα αύριο με εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να συζητήσουν πιθανά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αγορά των Credit Default Swaps (CDS), με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα πολύ στενά», δήλωσε αργά χθες το βράδυ η εκπρόσωπος του Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούτζες. «Καλέσαμε ειδικούς για να συζητήσουμε». Σε συνέντευξή του χθες προς την εφημερίδα «Financial Times», ο Μπαρνιέ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν εσωτερική έρευνα σχετική με τις συναλλαγές με Credit Default Swaps, που έχουν σχέση με την Ελλάδα και άλλες χώρες.

«Θέλω να ξέρω ποιος έκανε τι... Θέλω να καταλάβω», δήλωσε ο Μπαρνιέ, ο οποίος επέλεξε βρετανική εφημερίδα για να στείλει μήνυμα... μιας και από το Λονδίνο γίνεται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σε CDS και η Βρετανία παθαίνει «αλλεργία» όταν ακούει για ρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Κάρμελ Ντουνέ, που είπε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά το ζήτημα και σύντομα θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου και των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών. «Πρέπει να ξέρουμε καλύτερα ποιος κάνει τι, να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με το κρατικό χρέος», τόνισε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν υπάρχουν σύμφυτα προβλήματα με την αγορά CDS».

Μέχρι να κατανοήσουν ωστόσο οι επίτροποι τι γίνεται με τα CDS, η Ελλάδα βιώνει ήδη τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο και αναγκάζεται να πάρει σκληρά μέτρα για να διαψεύσει το... στοίχημα των κερδοσκόπων για χρεοκοπία. Τον τελευταίο καιρό ο ίδιος ο διεθνής οικονομικός Τύπος αναφέρεται σε παιχνίδια hedge funds, όπως το Paulson, με τα προϊόντα αυτά, μέσω των οποίων ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία, ευελπιστώντας να βγάλουν τεράστια κέρδη από το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης. Το ασφάλιστρο για ελληνικό χρέος αξίας 10 εκατ. δολαρίων είχε φθάσει κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο στα 425.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτή την περίοδο το κόστος έχει υποχωρήσει στα 320.000 δολάρια.

Ανησύχησαν από την άνοδο του δολαρίου

* Το θέμα ευρωκερδοσκοπία φαίνεται ανησυχεί και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που ίσως δεν πολυθέλει την «ανταγωνιστική» υποτίμηση του ευρώ, που γίνεται με πρόσχημα την... Ελλάδα. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» και της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από τα hedge funds να μην καταστρέφουν τα αρχεία τους που έχουν σχέση με συναλλαγές κατά του ευρώ, στο πλαίσιο «ξεσκονίσματος» των συναλλαγών τους.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κερδοσκοπία
Ξύπνησαν οι κομισάριοι και θα ψάξουν τα... swaps
Προτάσεις Μπαρόζο
Ρεσιτάλ αοριστολογίας η «Ευρώπη 2020»
Για τα μέτρα
Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%
Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Αμερικανικές τράπεζες
Και από Fed προτροπές διάσπασης των τραπεζών
Ζητούν εκκαθάριση
Σύλλογος θυμάτων Ασπίς- Πρόνοια
Άλλες ειδήσεις
Διυπουργική πλώρη 30 έργων στο λιμάνι
Κομμένες οι αγροεπιδοτήσεις έως 200 ευρώ
Μπλόκο στη μεταλλαγμένη πατάτα